Μέσα σε κλίμα έντασης, απειλών και εκφοβισμού, γίνονται αύριο οι προεδρικές εκλογές στο Κιργιστάν. Οι εκλογές γίνονται πρόωρα, αφού τον Οκτώβριο ο τέως πρόεδρος Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ οδηγήθηκε σε παραίτηση (σημ: μαζί του παραιτήθηκαν επίσης ο τέως πρωθυπουργός Κουμπατμπέκ Μπορόνοφ και μια σειρά υπουργοί), μετά από τις μεγάλες διαδηλώσεις και το πολιτικό χάος που ακολούθησε των κοινοβουλευτικών εκλογών, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Αιτία των διαδηλώσεων, που κατέληξαν σε άγριες συγκρούσεις με την αστυνομία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε, ήταν η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων λόγω της εκτεταμένης νοθείας που έγινε στην εκλογική διαδικασία.

 

Τι σημαίνουν αυτές οι εκλογές για το μέλλον του Κιργιστάν; Ποια τα διακυβεύματα;

Βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο σημείο και οι εκλογές αυτές είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο, επειδή η πορεία που έχει ακολουθήσει ο κοινοβουλευτισμός μπορεί να καταρρεύσει. Όλα τα κρατικά κανάλια λειτουργούν για το φαβορί, τον Σαντίρ Τζαπάροφ (σημ: έγινε πρωθυπουργός και προσωρινός πρόεδρος μετά την κρίση), και λένε ότι το κοινοβούλιο έχει χρεοκοπήσει και ότι έχει δείξει την αφερεγγυότητά του.

 

Πώς είναι το πολιτικό σκηνικό; Μέσα σε ποιες συνθήκες γίνονται αυτές οι εκλογές;  

Η ατμόσφαιρα θερμαίνεται, γιατί οι δημοκρατικές δυνάμεις κατανοούν την τραγωδία της σημερινής κατάστασης, και οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που υπερασπίζονται τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό, έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του λαού για τα εγκλήματα της κυβέρνησης και τις παραβιάσεις του νόμου. Οι εκλογές θα διεξαχθούν μέσα σε κλίμα φόβου, καθώς ο Τζαπάροφ υποστηρίζεται από διάφορες εγκληματικές συμμορίες.

 

Που οφείλεται το κλίμα αυταρχισμού, οι επιθέσεις εναντίον ακτιβιστών, οι απειλές σεξουαλικής βίας σε ακτιβίστριες, και η ρητορική του μίσους που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα; Ποιοι ευθύνονται για αυτήν την κατάσταση;

Η κυβέρνηση θέλει να κυβερνήσει για πάντα, και φυσικά παρεμποδίζεται από πολλούς ακτιβιστές που γράφουν και αναλύουν το κάθε βήμα της που κινείται έξω από την νομιμότητα. Δεν τους νοιάζει ποιοι είμαστε και τι κάνουμε, για αυτούς είναι σημαντικό να μας αποκαλούν όλους κατάσκοπους, φιλοδυτικούς, ή αμερικανούς πράκτορες που πουλάμε τα εθνικά συμφέροντα, και λένε ότι είμαστε υπέρ της καταστροφής των παραδόσεων του λαού. Αναπαραγάγουν θεωρίες συνομωσίας, που προβάλλονται από τον ίδιο τον πρόεδρο και επαναλαμβάνονται συνεχώς από τα φιλικά του τρολ. Αυτή η διχαστική γλώσσα, η ρητορική κατά της Δύσης και κατά των ΜΚΟ, προέρχεται πάντα από τον πρόεδρο πρώτα. Αυτό γίνονταν και με τους πρώην προέδρους Μπακίγιεφ και Αταμπάγιεφ, αυτό γίνεται και σήμερα με τον Τζαπάροφ. Είναι γεγονός ότι με ευθύνη των ελίτ, που πάντα αναζητούσαν οφέλη μόνο για τον εαυτό τους, οι δημοκρατικοί θεσμοί δεν έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεχόμαστε ισχυρή πίεση από το Κρεμλίνο, που χρηματοδοτεί πολύ καλά συγκεκριμένες δυνάμεις, και έτσι μεταδίδονται αυτές οι απόψεις στη χώρα μας.

 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τζαπάροφ έχει ένα σημαντικό προβάδισμα. Θεωρείς ότι μπορεί να ανατραπεί αυτό στις κάλπες;

Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για να αποτρέψουμε τον Τζαπάροφ να κερδίσει τις εκλογές, ή τουλάχιστον να κερδίσει στο δεύτερο γύρο. Αλλά οι πιθανότητες είναι μικρές. Το Κρεμλίνο έχει αρχίσει σταδιακά να βοηθά τις αρχές να λύσουν τα τρέχοντα προβλήματα, και δεν ξέρουμε ποιο είναι το αντάλλαγμα. Διοργανώνονται συλλαλητήρια και πορείες, γίνονται συζητήσεις και δημοσιεύσεις στα κοινωνικά δίκτυα, και τις τελευταίες ημέρες το ποσοστό του Τζαπάροφ έχει μειωθεί, αλλά απομένει λίγος χρόνος μέχρι τις εκλογές, οπότε οι πιθανότητες νίκης εναντίον του δεν είναι μεγάλες.

 

Ποιες είναι οι προκλήσεις της επόμενης μέρας για την κοινωνία των πολιτών και τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων στο Κιργιστάν;

Η κύρια πρόκληση, φυσικά, θα είναι ο αγώνας για το Σύνταγμα και την μορφή της κυβέρνησης. Εάν η προεδρική μορφή κερδίσει (σημ: εννοεί αν περάσει η αλλαγή της κυβέρνησης σε προεδρική δημοκρατία, αφού στις εκλογές οι ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν σε δύο ερωτήματα: ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος και τι είδους κυβέρνηση θα έχει το Κιργιστάν), ουσιαστικά αυτό θα δώσει στην σημερινή κυβέρνηση τη δύναμη να δημιουργήσει ακόμη περισσότερη ανομία. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το κείμενο του Συντάγματος, είναι πιθανό να γράψουμε μια εναλλακτική έκδοση, και θα απαιτήσουμε να γίνει συζήτηση για τις διαθέσιμες επιλογές.

 

H Ρίτα Καρασάρτοβα είναι εξέχουσα ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, και διευθύντρια του Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Κιργιστάν.  


 

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet