Δύο μέρες μετά την απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης στις ΗΠΑ του Tζούλιαν Ασάνζ στις 4/1/2021,η βρετανή δικαστής Μπαράιτσερ απέρριψε - δυστυχώς - την αίτηση αποφυλάκισης. Ο Αυστραλός δημοσιογράφος και εκδότης των  Wikileaks παραμένει υπό κράτηση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Λονδίνο. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση. Οι υποστηρικτές του, προσωπικότητες, ενεργοί πολίτες και κινήματα ανά τον κόσμο, διαμαρτύρονται έντονα για τη συνεχιζόμενη δοκιμασία του Ασάνζ, αλλά και της ελευθερίας του Τύπου που πλήττεται κατάφωρα.

Οι δικηγόροι του Ασάνζ προσπάθησαν να απελευθερώσουν τον Τζούλιαν, κατά την ακρόαση που έγινε στο Λονδίνο (6/1/2021) δεχόμενοι αυστηρούς περιοριστικούς όρους, συμπεριλαμβανομένου και του κατ' οίκον περιορισμού. Η δικηγόρος υπεράσπισης Φιτζέραλντ είπε ότι «φυσική συνέπεια» της δικαστικής απόφασης της 4ης Γενάρη, που απαγορεύει την έκδοση του Άσανζ, είναι ότι «πρέπει να ανακτήσει την ελευθερία του, τουλάχιστον υπό όρους».

 

Απορρίφθηκε η υπό όρους αποφυλάκιση

 

Η δικηγόρος υποστήριξε ότι από τον Οκτώβρη 2019, ο Ασάνζ τέθηκε υπό κράτηση αποκλειστικά βάσει του αιτήματος έκδοσης των ΗΠΑ. Τώρα που το δικαστήριο έχει αποφανθεί κατά της έκδοσης, δεν υπάρχει λόγος να κρατείται στη φυλακή. Η δικηγόρος ανάφερε ότι ο απερχόμενος αμερικανός εισαγγελέας δήλωσε, σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης, πως δεν ήταν σίγουρo ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να συνεχίσει τη δίωξή του. Η δικηγόρος του υποστήριξε τέλος ότι ο Ασάνζ πρέπει να απελευθερωθεί για τη δική του ασφάλεια και από την πανδημία, καθώς η φυλακή του Μπέλμαρς καταγράφει πολλά κρούσματα. Ακόμα, η δικηγόρος είπε ότι ο Ασάνζ πρέπει να ελευθερωθεί για «ευρύτερους ανθρωπιστικούς λόγους», για να επιτραπεί επιτέλους η επαφή με την οικογένειά του -την σύντροφό του Στέλλα Μόρις και τα δύο παιδιά τους.

Ο εισαγγελέας Clair Dobbin, ενεργώντας για τις ΗΠΑ, δήλωσε πως η απόφαση απόρριψης για λόγους ψυχικής υγείας, «κρέμεται από ένα νήμα». Η βρετανή δικαστής δέχτηκε ως βάσιμες τις κατηγορίες της αμερικανικής πλευράς περί κατασκοπείας, πράγμα που καταφέρει ισχυρό πλήγμα στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Ωστόσο αποφάσισε ότι θα ήταν άδικο και καταχρηστικό "να εκδώσει τον Ασάνζ στις ΗΠΑ, λόγω του υψηλού κινδύνου που διατρέχει να αυτοκτονήσει".

Ο εισαγγελέας είπε ότι η αναζήτηση ασύλου στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο από τον Ασάνζ κατά το παρελθόν δείχνει την αποφασιστικότητά του να αποφύγει την έκδοση. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος του Μεξικού προσέφερε άσυλο στον Ασάνζ στις 4/1/2021 έπαιξε επίσης αρνητικό ρόλο, αφού ο εισαγγελέας είπε πως θα μπορούσε να πάει εκεί και να αποφύγει την εκδίκαση της έφεσης. Ο εισαγγελέας αναφέρθηκε, τέλος, επικριτικά στη βοήθεια που προσέφεραν ο Ασάνζ και τα WikiLeaks στο μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος Έντουαρντ Σνόουντεν, όταν αυτός ζήτησε άσυλο μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης χιλιάδων αμερικανών πολιτών από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η βρετανή δικαστής, για την οποία υπάρχουν πολλές ενστάσεις ως προς την ανεξαρτησία και αντικειμενικότητά της, αποφάνθηκε ότι, επειδή οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να ασκήσουν έφεση στην απόφαση της μη έκδοσης, επειδή ο Ασάνζ έχει δείξει στο παρελθόν προθυμία να «απομακρυνθεί» από τη χώρα και τέλος επειδή η ίδια θεωρεί ότι οι συνθήκες κράτησης στο Λονδίνο «δεν έχουν καμία ομοιότητα» με εκείνες που ισχύουν στις ΗΠΑ, απέρριψε την αίτηση αποφυλάκισης με εγγύηση του Ασάνζ και η διαδικασία ολοκληρώθηκε στις 6/1/2021.

Οι ΗΠΑ έχουν πλέον στη διάθεσή τους λιγότερο από δώδεκα μέρες για να υποβάλουν έφεση και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου θα αποφασίσει εάν θα κάνει δεκτή την υπόθεση.

 

Χάρη στην αυτοθυσία τους

 

Όλη αυτή η δικαστική περιπέτεια, που έχει αρχίσει από τον Απρίλιο του 2019 και δεν παίρνει τέλος, αλλά και η δεκάχρονη ουσιαστικά δίωξη του Ασάνζ, αναδεικνύουν δύο πράγματα: Αφενός, την προσπάθεια χειραγώγησης της δικαιοσύνης ως κατασταλτικού μηχανισμού κατά της ανεξάρτητης δημοσιογραφίας. Αφετέρου, την ανάπτυξη ενός ισχυρού διεθνούς κινήματος υποστήριξης του Ασάνζ και των συνεργατών/τριών του, με ιδιαίτερη μνεία στην επίσης φυλακισμένη -στις ΗΠΑ- πρώην στρατιωτικό, Αμερικανίδα Τσέλσι Μάνινγκ, πληροφοριοδότη των Wikileaks.

Χάρη στο θάρρος και την αυτοθυσία των ανθρώπων αυτών αποκαλύφθηκαν εγκλήματα πολέμου και υποθέσεις διαφθοράς Αμερικανικών και άλλων κυβερνήσεων, οργανισμών και εταιρειών. Εναπόκειται σε εμάς, τους ενεργούς πολίτες, να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο το αίτημά των Ασάνζ και Μάνινγκ για απόδοση δικαιοσύνης, για άμεση απελευθέρωσή τους και για υπεράσπιση της ελευθεροτυπίας και της Δημοκρατίας.

Η Πρωτοβουλία Greece for Assange, αποτελούμενη από την Καλλιτεχνική Ομάδα Ήριννα - Compagnie Erinna με έδρα το Παρίσι και την Πολιτιστική Ομάδα Art Attack με έδρα τη Θεσσαλονίκη, συνεχίζει με αμείωτη εγρήγορση τις κινητοποιήσεις της ελληνικής κοινής γνώμης. Προτείνει διαλέξεις και συζητήσεις με το κοινό κατά τακτά χρονικά διαστήματα διαδικτυακά. (Για περισσότερες πληροφορίες βλέπε παρακάτω). Όπως έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου ο ίδιος ο Ασάνζ: υπάρχει κίνδυνος να «είμαστε η τελευταία γενιά ελεύθερων ανθρώπων. Είμαστε οι τελευταίοι άνθρωποι που έχουμε την τελευταία ευκαιρία για δράση- για έναν κεντρικό αγώνα που όλοι έχουμε την ευθύνη να δώσουμε».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet