Στην Ευρώπη το κλείσιμο των σχολείων είναι ένα ανεπιθύμητο σενάριο. Το κόστος του θεωρείται υψηλό και η επίδρασή του στους μαθητές αρνητική. Καθώς τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται ορισμένες χώρες αποφάσισαν να κρατήσουν τα σχολεία κλειστά, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις. Άλλες πάλι σκοπεύουν να τα ανοίξουν αυτή ή την ερχόμενη εβδομάδα, έχοντας όμως στη διάθεση τους ατελή στοιχεία.

Μεγάλη Βρετανία: Σε έξαρση βρίσκεται ο κορονοϊός στη Μεγάλη Βρετανία. Τις τελευταίες 24 ώρες καταγράφηκαν 62.000 κρούσματα. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η χώρα ενδέχεται να θρηνήσει περισσότερους από 100.000  νεκρούς μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.  Τη Δευτέρα η χώρα μπήκε σε αυστηρό λοκντάουν. Όσο θα διαρκέσει, η κυβέρνηση ελπίζει να εμβολιάσει 12 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι εργάζονται σε νοσοκομεία, γηροκομεία ή υπάγονται στις ευπαθείς ομάδες. Ο Τζόνσον αρχικά δήλωνε εμφατικά ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Μάλιστα η κυβέρνησή του κατάρτισε σχέδιο για μαζικά τεστ στα σχολεία με τη βοήθεια του στρατού. Τελικά, στις 4 Ιανουαρίου το απόγευμα και ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας διαβεβαίωνε τα Μέσα ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων, με εξαίρεση των παιδικών σταθμών και των ειδικών σχολείων.  Έχει ήδη γίνει γνωστό ότι οι εξετάσεις για το Γενικό Πιστοποιητικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια ακυρώνονται. Όπως και την προηγούμενη χρονιά, τους μαθητές θα αξιολογήσουν οι καθηγητές. 

Ιταλία: Την περίοδο των εορτών η Ιταλία μπήκε ξανά στο «κόκκινο». Προηγήθηκε η χαλάρωση των μέτρων για λίγες εβδομάδες κατά τη διάρκεια των οποίων παρατηρήθηκε έντονος συνωστισμός. Με τη λήξη της εορταστικής περιόδου, τα μέτρα πρόκειται να χαλαρώσουν ξανά, με τη χώρα να γίνεται πορτοκαλί στις 9 Ιανουαρίου και κίτρινη στις 11. Η προσχολική αγωγή και η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ανοίξουν στις 7 Ιανουαρίου και η δευτεροβάθμια θα ακολουθήσει μια εβδομάδα αργότερα. Το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης προκάλεσε τριβές στον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς το Δημοκρατικό κόμμα επέμενε να αναβληθεί προσωρινά. Η δευτεροβάθμια θα λειτουργήσει με ένα μείγμα που συνδυάζει 50% τηλεκπαίδευση και 50% φυσική παρουσία στις τάξεις.

Γερμανία: Την Τρίτη, η καγκελάριος Μέρκελ ανακοίνωσε την παράταση του λοκντάουν για ακόμα δύο εβδομάδες. Η κυβέρνηση έκρινε ότι είναι απαραίτητο, διότι ο στόχος για μείωση των κρουσμάτων στα 50 κρούσματα ανά 100.000 πολίτες δεν επετεύχθη. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά. Η επαναλειτουργία τους θα δρομολογηθεί σε τρεις φάσεις.  Στην πρώτη φάση, θα επιστρέψουν στα σχολεία οι μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στη δεύτερη, οι μαθητές της δευτεροβάθμιας, με το διαχωρισμό των τάξεων σε πρωινά και απογευματινά τμήματα. Στην τρίτη φάση, θα αποκατασταθεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Μέχρι να συμβεί αυτό, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση. Η κυβέρνηση κατάρτισε προϋπολογισμό 7 δισ. ευρώ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των σχολείων, αλλά η απορρόφησή τους είναι αργή. Πολλά σχολεία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με το λογισμικό και έχουν ίντερνετ με χαμηλή ταχύτητα. 

Ισπανία: Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων, που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 25% αύξηση των κρουσμάτων. Το ποσοστό αυτό, βέβαια, ενδέχεται να μην αντανακλά την πραγματικότητα, διότι προκύπτει από μειωμένα σε αριθμό τεστ.  Εννέα περιοχές έχουν ήδη μπει στο «κόκκινο». Παρόλα αυτά, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει την πρόθεση τα σχολεία να ανοίξουν κανονικά τις επόμενες ημέρες. Εξαίρεση αποτελεί η αυτόνομη κοινότητα της Εξτρεμαδούρα, στην οποία και καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων. Η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αναβληθεί η επιστροφή των μαθητών της δευτεροβάθμιας για τις 15 Ιανουαρίου.

Αλεξάνδρα Λαοπόδη Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet