Συνεχίζεται η κλιμάκωση των αντιδράσεων της πανεπιστημιακής κοινότητας ενάντια στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να εγκαταστήσει αστυνομικές δυνάμεις μέσα στα ιδρύματα, με νέες συλλογές υπογραφών κατά του μέτρου, αποφάσεις των συγκλήτων όλο και περισσότερων πανεπιστημίων και κινητοποιήσεις φοιτητών.

Κατόπιν των ηλεκτρονικών ψηφισμάτων των φοιτητών, δόθηκαν στη δημοσιότητα υπογραφές άνω των 250 ακαδημαϊκών από 20 ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και καθηγητών από ιδρύματα του εξωτερικού.

Υπενθυμίζεται ότι η Σύνοδος των πρυτάνεων έχει τοποθετηθεί κατά της υπαγωγής στην αστυνομία της όποιας ομάδας συσταθεί για την ασφάλεια των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση και της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), όπως και αυτής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, σημειώνοντας πως η φύλαξη θα πρέπει να ανατίθεται μόνο σε πανεπιστημιακό προσωπικό. Αποφάσεις κατά της σύστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας έχουν λάβει επίσης οι Σύγκλητοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Παντείου Πανεπιστημίου (με το τελευταίο μάλιστα να δέχεται ανεξήγητη επίθεση γι’ αυτό το λόγο από τις σελίδες της «Καθημερινής»), ενώ αναμένονται αντίστοιχες αποφάσεις και από άλλα πανεπιστήμια το προσεχές διάστημα.

Την Πέμπτη, φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν συμβολική (λόγω των περιοριστικών μέτρων) διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

 

Επιμονή του υπουργείου

 

Παρόλ’ αυτά, η υπουργός Ν. Κεραμέως φαίνεται να εμμένει στην απόφασή της για επαναφορά του «Σπουδαστικού της Ασφάλειας», αφήνοντας να διαρρεύσει ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από το ΕΚΠΑ, το ΕΜΠ, το ΟΠΑ, το ΑΠΘ και πιθανά το πανεπιστήμιο Πατρών.

Η έμφαση που δίνει η κυβέρνηση στο μέτρο, διακρίνεται και από την τοποθέτηση του καθηγητή Άγγελου Συρίγου στη θέση του υφυπουργού για την ανώτατη εκπαίδευση κατά τον ανασχηματισμό. «Η αλλαγή του υφυπουργού φαίνεται να θέλει να σηματοδοτήσει ότι δεν θα κάνει πίσω στην πανεπιστημιακή αστυνομία, καθώς ξέρουμε ότι ο ίδιος έχει αποτελέσει αντικείμενο βιοπραγιών μέσα σε πανεπιστημιακό ίδρυμα, τις οποίες όλοι βέβαια έχουμε καταδικάσει», σημειώνει στην «Εποχή» η Μερόπη Τζούφη, αναπληρώτρια τομεάρχισσα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Τι δείχνουν τα παραδείγματα στο εξωτερικό

 

 

«Κι εγώ και πολλοί συνάδελφοι είμαστε κατά της πανεπιστημιακής αστυνομίας, καθώς δεν θεωρούμε ότι θα λύσει κάτι. Ούτε θέλουμε να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, ούτε όμως επικρατεί αυτό που περιγράφεται από συστημικά ΜΜΕ, που παρουσιάζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σαν άνδρα βίας και ανομίας. Υπάρχουν ζητήματα παραβατικότητας, σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι συναντιόνται στην υπόλοιπη κοινωνία, γιατί προφανώς τα πανεπιστήμια δεν βρίσκονται σε γυάλα», επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Δημήτρης Δαμίγος.

Η αναποτελεσματικότητα του μέτρου, άλλωστε, φαίνεται και από τις αντίστοιχες εμπειρίες στο εξωτερικό: «Για παράδειγμα στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπου έχουν οργανωμένη πανεπιστημιακή αστυνομία, που πολλές φορές οπλοφορεί κιόλας, γίνονται χιλιάδες αδικήματα κάθε χρόνο, πολλά εκ των οποίων είναι σοβαρά. Αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει ερευνών με ερωτηματολόγιο στους φοιτητές βρέθηκε ότι το ποσοστό των σεξουαλικών εγκλημάτων εντός των πανεπιστημίων τους είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτό στην υπόλοιπη κοινωνία».

Οι λόγοι, λοιπόν, του μέτρου, όπως σημειώνει, δεν έγκεινται στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά πρόκειται για προσπάθεια ελέγχου από την κυβέρνηση των αντιδράσεων και κινητοποιήσεων από φοιτητικούς συλλόγους και συλλόγους εργαζομένων των πανεπιστημίων.

 

Στόχος η καταστολή

 

Το ίδιο υπογραμμίζεται και από τον Άγη Ρήγα, φοιτητή στη σχολή Μεταλλειολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και μέλος του «Μπλόκου», συμπληρώνοντας πως «η στόχευση του υπουργείου είναι, από τη μία πλευρά, ο εκφοβισμός των φοιτητών και, από την άλλη, ο έλεγχος του ίδιου του δημόσιου πανεπιστημίου, αφού ήδη με αυτό το μέτρο βάλει κατά του αυτοδιοίκητου και του άρθρου 16, και στο μέλλον θα καταστήσει δυνατό στην κυβέρνηση να κατευθύνει τη λειτουργία του πανεπιστημίου εν γένει, τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, τις έρευνες κ.ο.κ, αφού κανείς δεν θα μπορεί πια να αντιδράσει».

Συν αυτών, όπως απαντά στην «Εποχή» το ανεξάρτητο αριστερό σχήμα από τη Χίο στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, «Ανεξάρτητη Συμμαχία», η κυβερνητική στόχευση για κοινωνικό έλεγχο δεν περιορίζεται μόνο στο χώρο των πανεπιστημίων με αυτή την κίνηση, αλλά έχει και ευρύτερη δυναμική. «Η αστυνόμευση και η “πολιτική αποστείρωση” των ΑΕΙ έχει ως κεντρικό στόχο το βασικό αναπαραγωγικό μηχανισμό της αριστεράς. Τα πανεπιστήμια ήταν ανέκαθεν όχι μόνο ο πιο σημαντικός θεσμός κοινωνικής κινητικότητας, αλλά και το βασικό πεδίο έκφρασης της αμφισβήτησης της νεολαίας απέναντι σε αντιδραστικές πολιτικές, όπως επίσης βασικό πεδίο συνδικαλισμού. Από θέση αρχής είμαστε ενάντια στην αστυνόμευση από οποιονδήποτε εντός του πανεπιστημίου, πόσο μάλλον δε από ένα σώμα υπό την αιγίδα του ΥΠΡΟΠΟ, που κάνει ασκήσεις στην καταστολή εδώ και 2 χρόνια».

 

Δυστοπικό μέλλον

 

Για το τι θα σημαίνει η αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια πήραμε μια πρόγευση την περασμένη εβδομάδα με την επέλαση των ΜΑΤ στις φοιτητικές εστίες Ζωγράφου. Αφού προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, οι συλλήψεις που έγιναν αφορούσαν «αναρχικούς», είχαν δηλαδή απλά και μόνο κριτήρια κοινωνικών φρονημάτων. «Έτσι όπως γίνεται, θα επιστρέψουμε στις σχολές μας με ειδικούς φρουρούς να μας κάνουν face control, να παρενοχλούν όποιον δεν τους αρέσει η εμφάνιση του, να υπάρξει φακέλωμα φοιτητών, να προβούν σε κατασταλτικές ενέργειες απέναντί μας», περιγράφει το δυστοπικό μέλλον η «Ανεξάρτητη Συμμαχία».

Γι’ αυτό και σύμφωνα με τον Νίκο Γελαδά, κοσμήτορα της σχολής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ, «το μέτρο θα φέρει μόνο δεινά στα πανεπιστήμια. Όσοι πιέζουν για την είσοδό της στα πανεπιστήμια, το κάνουν για άλλους λόγους και όχι για μείωση της παραβατικότητας. Είναι στη λογική της κυβέρνησης ότι η κοινωνία πρέπει να μπει σε μια “τάξη”, με αυταρχικά μέτρα, με ιδιώνυμα και πιθανά με ξύλο». Σημειώνοντας πως γι’ αυτό το λόγο, «η συντριπτική πλειοψηφία και του ΕΚΠΑ, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, είναι κατά του μέτρου».

Άλλωστε, η κυβέρνηση αν ενδιαφερόταν όντως για την ασφάλεια των πανεπιστημίων, όπως τονίζει, θα μπορούσε απλά να τους δώσει επιτέλους τους απαραίτητους πόρους. «Αυτό είναι που λείπει, όχι η τεχνογνωσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο χώρο του ΕΚΠΑ, για 30 στρέμματα το βράδυ υπάρχει ένας μόνο φύλακας. Έχουμε ζητήσει εδώ και πολύ καιρό χρηματοδότηση για πρόσληψη δεύτερου και ακόμα δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα κονδύλια».

Προφανώς, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αφού «στόχος είναι η κατεδάφιση της δημόσιας εκπαίδευσης. Γι’ αυτό δεν έχουν δοθεί περισσότερα κονδύλια ούτε για την προστασία των πανεπιστημίων από την πανδημία, ούτε για τη χρήση των πλατφορμών της τηλεκπαίδευσης, που πληρώνονται από ίδια έξοδα των ιδρυμάτων, ούτε βέβαια έχουν ενισχυθεί με προσωπικό, παρά τις αποχωρήσεις πολλών καθηγητών, για τις οποίες δεν έχει γίνει καμία κάλυψη από το 2019. Ουσιαστικά, λοιπόν, στόχος της ΝΔ ήταν εξαρχής ένα υποχρηματοδοτούμενο και υποστελεχωμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, που τώρα θέλει να το κάνει και σκληρό και αυταρχικό», περιγράφει η Μερόπη Τζούφη τα ενορχηστρωμένα χτυπήματα της κυβέρνησης στη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση.

 

Ηλεκτρονικές κινητοποιήσεις

 

Μπορεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα να μην αφήνουν πολλά περιθώρια για τις κλασικές πρακτικές κινητοποίησης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες να ακουστούν οι αντιδράσεις στα μέτρα του υπουργείου Παιδείας. Πρωτοβουλία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τη σελίδα στο facebook ΟΧΙ στην πανεπιστημιακή αστυνομία, όπου δημοσιεύονται σχετικές ειδήσεις και κείμενα. Ενδεικτικά, συλλογές υπογραφών όσον αφορά την εναντίωση στην πανεπιστημιακή αστυνομία, γίνεται στους συνδέσμους:
sites.google.com/view/kathigitesenantia-panastynomia/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%B1 (πανεπιστημιακοί), sites.google.com/view/ypografes-panep-astynomia/home και secure.avaaz.org/community_petitions/el/ypoyrgeio_paideias_ohi_stin_panepistimiaki_astynomia_doste_lefta_gia_tin_paideia_2/. Αντίστοιχη κινητοποίηση και συλλογή υπογραφών γίνεται από μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αίτημα την «άμεση απόλυση της υπουργού Νίκης Κεραμέως στο secure.avaaz.org/community_petitions/en/mathites_apolysi_tis_kyrias_kerameos/?fpla

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet