«Μετά από έκτακτη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της πολιτικής προστασίας και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν προκύψει στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, με εντολή του υπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Χαρδαλιά, έχοντας υπόψη τα ευρήματα, την ηλικιακή διαστρωμάτωση των κατοίκων της περιφέρειας, τα αποτελέσματα των μαζικών τεστ και των δεδομένων της ιχνηλάτησης και τη ραγδαία αύξηση στους επιδημιολογικούς δείκτες των τελευταίων ημερών», έτσι άρχιζε η λιτή ανακοίνωση με την οποία επιβλήθηκε το σκληρό λοκντάουν και στη Βοιωτία. Δηλαδή η απαγόρευση της κυκλοφορίας των κατοίκων, η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων και η μη πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών – είναι προς διερεύνηση κατά πόσο το μέτρο αυτό τηρήθηκε και τηρείται. Αυτή η παρατήρηση θα μπορούσε να θεωρηθεί λεπτομέρεια, αν τα ευρήματα που ανιχνεύθηκαν στην περιοχή ήταν μετά από κηδείες, μνημόσυνα και θρησκευτικές τελετές.
Ας επιστρέψουμε όμως στην ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας που προκάλεσε ανησυχίες και αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα. Σε ποια ευρήματα αναφέρεται, ποιες ιχνηλατήσεις και πώς επιβεβαιώνεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, όταν το μόνο συγκεντρωτικό στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 12 Ιανουαρίου 2021 από την κ. Φάνη Παπαθωμά μας λέει ότι τα ενεργά κρούσματα ήταν 180, οι καραντίνες από στενές επαφές 476 και το 65% των κρουσμάτων οφείλεται στην κινητικότητα Θήβα-Λιβαδειά. Και το τελευταίο στοιχείο είναι ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι 44 έτη. Με βάση αυτά τα στοιχεία οδηγήθηκε η Βοιωτία στο λοκντάουν ή μήπως υπάρχουν άλλα στοιχεία ή λόγοι που επέβαλαν αυτή την καραντίνα; Τι εκτίμησε και τι φοβήθηκε η Πολιτική Προστασία για να πάρει μια τέτοια σκληρή και σοβαρή απόφαση για τους κατοίκους της περιοχής; Αναφερόμαστε στους κατοίκους γιατί στη Βοιωτία, ένα νομό με έντονη βιομηχανική και οικονομική δραστηριότητα, η διακίνηση εργαζομένων από Αττική και γύρω νομούς προς Οινόφυτα, Σχηματάρι είναι πυκνή όπως και από περιοχή σε περιοχή, π.χ. στα εργοστάσια της Σωληνουργίας και της Ελπέντισον μεταφέρονται εργαζόμενοι απ’ όλα τα χωριά της Θήβας και της Λιβαδειάς. Για τις μετακινήσεις αυτές δεν επιβλήθηκε καμία απαγόρευση. Να υποθέσουμε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα παρακολούθησης και υγιεινής, έχουν γίνει τεστ, ώστε η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και συνεπώς οι εργαζόμενοι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο ή μήπως για να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επιχειρηματική δραστηριότητα οι μόνιμοι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους για κάθε ενδεχόμενο.
Η ηλικιακή διαστρωμάτωση
Απορία εύλογη, που επίσης προκύπτει από την ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας, είναι η αναφορά «στην ηλικιακή διαστρωμάτωση”. Δηλαδή τι εννοεί ο… ποιητής; Τον γηρασμένο πληθυσμό που ζει μόνιμα στα ημιορεινά, ορεινά και πεδινά χωριά σχεδόν μόνος του ο καθένας και η καθεμιά μακριά από τις έγνοιες της κεντρικής εξουσίας. Ο πληθυσμός αυτός σε μια περίοδο πανδημίας δεν έχει ανάγκη από απομόνωση - καραντίνα. Αυτή την βιώνει έτσι κι αλλιώς. Αυτό που έχει ανάγκη είναι η ιατρική περίθαλψη, η φροντίδα στο σπίτι, η ζεστασιά της επαφής. Αυτή που τόσο απερίσκεπτα, αντικοινωνικά και πέρα από κάθε λογική με ελαφρά καρδία τους στερούν. Για την αναγκαιότητα αυτής της καραντίνας τα ερωτήματα είναι πολλά και προκαλούνται από το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι ελάχιστα από Οινόφυτα μέχρι Αράχοβα. Αυτό αποδείχθηκε την περασμένη Πέμπτη με 75 τεστ που έγιναν στους κατοίκους του πρώην δήμου Θίσβης, στη Δόμβραινα, και ήταν όλα αρνητικά. Τα ευρήματα και οι ιχνηλατήσεις δεν δικαιολογούν το λοκντάουν και οι αντιδράσεις των πολιτών είναι εύλογες. Αντιδράσεις εξέφρασε ο δήμαρχος Θηβαίων «οι αποφάσεις της Π.Π. παίρνονται μετά από εισηγήσεις των επιδημιολόγων και σε καμία περίπτωση δεν συμμετέχουν οι δήμαρχοι, όπως έγινε εν προκειμένω». Και δεν είναι ο μόνος που αποποιείται τις ευθύνες της απόφασης.
Όχι οριζόντιες αποφάσεις
Ο βουλευτής Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης του ΚΙΝΑΛ δήλωσε πως ήταν «απόλυτος αιφνιδιασμός το λοκντάουν» και η βουλεύτρια Γιώτα Πούλου μίλησε για δικαιολογημένη αντίδραση των πολιτών στα συγκεχυμένα μηνύματα που περνά η απόφαση για σκληρό λοκντάουν και στη συνέχεια τόνισε «η δημοσίευση των στοιχείων από κάθε περιφέρεια και η λήψη περιοριστικών μέτρων, όχι οριζόντια αλλά εκεί όπου υπάρχουν συγκεκριμένα προβλήματα θα συνέβαλε στην αναγκαία εμπιστοσύνη των πολιτών». Αυτοί όμως που παίρνουν τις αποφάσεις και τις ανακοινώνουν εν είδει διαταγμάτων δεν έχουν χρόνο για τέτοιες λεπτομερείς διαδικασίες και κυρίως χρήματα να διαθέσουν. Αυτά προορίζονται για τη δημόσια ασφάλεια και όχι για τη δημόσια υγεία.