Το εισιτήριο έγραφε «Παρίσι - Αθήνα», το ταξίδι γίνεται μ’ ένα ισπανικό τρένο, το «Τάλγκο» και προορισμός είναι η «Καρδιά της Μαργαρίτας». ΄Όπου κι αν μας ταξίδεψε ο Βασίλης Αλεξάκης με τις ιστορίες του, όσοι ξέρουν την Τήνο θα αναγνωρίσουν τις μυρωδιές, τις εικόνες, τα πρόσωπά της...

Ανακάλυψε το νησί το 1966 από τον πατέρα του Γιάννη Αλεξάκη, Σαντορινιό στην καταγωγή, που βρέθηκε στην Τήνο σε μια θεατρική τουρνέ της Ερασιτεχνικής Σκηνής της οποίας ήταν ιδρυτής και θιασάρχης.

Ο Βασίλης έχτισε το δικό του σπίτι στην παραλία Γιαννάκη, κοντά στον πανέμορφο οικισμό της Καρδιανής, το 1979. Εκεί περνούσε έκτοτε με την οικογένειά του και τους φίλους του τα καλοκαίρια. «Έχω συνδεθεί πια με χίλιους δυο τρόπους με το νησί, μου αρέσει αυτή η γωνιά, η γαλήνη, η θάλασσα, οι πλαγιές με τις ξερολιθιές. Η Τήνος, σε σύγκριση με τη Σαντορίνη, τουλάχιστον σε αφήνει στην ησυχία σου. Η ομορφιά της είναι διακριτική. Οι περιστεριώνες, που αποτελούν το πιο κομψό στολίδι της, είναι κρυμμένοι στις πτυχές των βουνών της», σημείωνε το 2001 στην «Οφιούσα», την εφημερίδα της Τήνου, την οποία περίμενε, όπως έλεγε, με μεγάλο ενδιαφέρον κάθε μήνα στο Παρίσι για να μαθαίνει τα νέα του νησιού.

Μάλιστα, στο επετειακό εκατοστό φύλλο της, 2004, και στην ερώτηση: «Γράφετε τα βιβλία σας στα γαλλικά και στη συνέχεια τα μεταφράζετε στα ελληνικά. Όταν είσαστε στην Τήνο σε ποια γλώσσα σκέφτεστε;», απάντησε:

«Δεν μου είναι καθόλου εύκολο όταν βρίσκομαι στην Τήνο να γράφω σε άλλη γλώσσα από τα ελληνικά. Όχι μόνο επειδή οι άνθρωποι μιλάνε ελληνικά, αλλά επίσης επειδή στη γλώσσα αυτή εκφράζεται το ίδιο το νησί. Εννοώ ότι ελληνικά μου μιλάνε οι ελιές που έχω στον κήπο μου και τα κυπαρίσσια, ελληνικά μου μιλάνε οι πέτρες της ξερολιθιάς –έχω την εντύπωση ότι ο κήπος μου προστατεύεται από στοιβαγμένες λέξεις– ελληνικά και η θάλασσα πιο πέρα.

Αν έγραφα γαλλικά μπροστά σ’ αυτό το τοπίο, θα το πρόδιδα, θα πρόδιδα ακόμη και τα πουλιά, γιατί είμαι πεπεισμένος διαφορετικά κελαηδούν στην Τήνο και διαφορετικά στο Παρίσι. Αν κάποιος δεν με πιστεύει, ας δοκιμάσει να πει "μπονζούρ" σ’ ένα γάιδαρο, να δούμε τι θα του απαντήσει!»

Ο Βασίλης Αλεξάκης ήταν λάτρης της Τήνου για περισσότερο από 50 χρόνια. Ο πρόωρος θάνατός του μας στέρησε έναν αγαπητό φίλο και μοναδικό πρεσβευτή της...

Θέμης Δαλέζιος Ο Θέμης Δαλέζιος είναι εκδότης της εφημερίδας της Τήνου «Οφιούσα» Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet