Παρά το ότι το νέο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ είναι στην επικαιρότητα από το Δεκέμβριο, εντούτοις η συζήτηση κατά την ψήφισή του (μόνο από τη ΝΔ) δεν αφορούσε μόνο αυτό. Οι αντιπολιτευόμενοι βουλευτές βρήκαν την ευκαιρία να ασκήσουν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όχι μόνο για τις αβαρίες του νέου νομοσχεδίου, αλλά και για τη στάση της ΝΔ παλαιότερα ή την τωρινή συγκρότηση του «επιτελικού κράτους». Διόλου τυχαία η είδηση από τη συζήτηση ήταν ο αυξημένος κατά πολύ αριθμός των μετακλητών από την κυβέρνηση, γεγονός που αναγκάστηκε να παραδεχτεί ο νέος υπουργός Εσωτερικών κ. Βορίδης.

 

Κατεδαφίσεις αντί μεταρρυθμίσεων

 

Στην αντιπαράθεσή του μάλιστα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ραγκούση ομολόγησε την αύξηση κατά 321 μετακλητούς με μισθολογικό κόστος άνω των 5 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο. Ο κ. Ραγκουσης, πρώην υπουργός Εσωτερικών, τόνισε: «έρχεστε κ. Βορίδη και αναγνωρίζετε εδώ ότι έχετε προσλάβει περισσότερους μετακλητούς, που κοστίζουν πολύ περισσότερο στον έλληνα φορολογούμενο και αντί να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε προεκλογικά, ζητάτε και τα ρέστα»;

Κριτική επί της ουσίας όμως ασκήθηκε και από την ελάσσονα αντιπολίτευση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κ. Γεννηματά αναλογίστηκε: «Έχω πει -και το ξαναλέω- ότι αυτά που παρουσιάζετε ως μεταρρυθμίσεις στην πραγματικότητα είναι κατεδαφίσεις. Θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στο θέμα της κερκόπορτας που ανοίγετε, με δυνατότητα της κυβέρνησης να αποφασίζει για τη διενέργεια συνεντεύξεων με αποφασιστικό ρόλο στην πρόσληψη, όχι όπως ισχύει μόνο για το Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό, αλλά ουσιαστικά για όλες τις κατηγορίες με την επίκληση λόγων υγείας και ασφάλειας, όπως, βέβαια, και στα δήθεν τεστ δεξιοτήτων, ορθοφωνίας ή γυμναστικής που καθιερώνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο».

 

Παραδιοίκηση μετακλητών

 

Αξίζει να σημειωθεί ο τρόπος με τον οποίο κάρφωσε τη ΝΔ για τη στάση της στην ψήφιση του ΑΣΕΠ το 1994 ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Καμίνης, αναφέροντας από βήματος τα λόγια του τότε εισηγητή της Βύρωνα Πολύδωρα: «Πρέπει να αποσύρετε αυτό το νομοσχέδιο για το καλό όχι πλέον της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, γιατί δεν περιμένουμε πλέον κανένα καλό από εσάς, αλλά για να μην κλονιστεί η εθνική και κοινωνική συνοχή, διότι αυτό το νομοσχέδιο είναι διχαστικό. Είναι ένα πολιτικό κακούργημα. Υπάρχει μόνο μία οδός: Να το αποσύρετε».

Ο επίσης πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Βερναρδάκης επέλεξε την ιδεολογική αντιπαράθεση με τον κ. Βορίδη, ωστόσο στάθηκε και στην ουσία του νομοσχεδίου, που έχει πλήθος εξαιρέσεων: «Ο συνταγματικός κανόνας για την υπαγωγή όλων των διαδικασιών προσλήψεων προσωπικού στο Δημόσιο στον έλεγχο του ΑΣΕΠ δεν συνάδει με την πληθώρα εξαιρέσεων, αλλά ούτε και με την περιορισμένη άσκηση του ελεγκτικού ρόλου του ΑΣΕΠ στο μη τακτικό προσωπικό». Συνέχισε με παραδείγματα για τις διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: «Η δική μας ιδέα λέει ότι πρέπει να ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό η δημόσια υγεία και τα νοσοκομεία, η εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια -όχι με αστυνομικούς, όπως εξαγγέλλεται σήμερα, αλλά με πανεπιστημιακούς, με δασκάλους, με ερευνητές- τα ερευνητικά κέντρα, το κοινωνικό κράτος. Η δική σας ιδέα είναι να μην προσλαμβάνετε μόνιμο προσωπικό και να φτιάχνετε μια πρωτοφανή παραδιοίκηση μετακλητών υπαλλήλων, που με αυτούς τους ρυθμούς σε λίγο θα είναι περισσότεροι από το μόνιμο προσωπικό. Ήδη αυτή τη στιγμή οι μετακλητοί υπάλληλοι υπολογίζονται σε ένα περίπου 15% της κεντρικής διοικητικής γραφειοκρατίας».

 

Η συνέντευξη υπεράνω προσόντων

 

Αλλά και η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και αρμόδια πρώην υπουργός κ. Γεροβασίλη ήταν καίρια στην κριτική της: παγώνετε τις διαδικασίες προσλήψεων (σσ. ως το 2022) […] Προβλέψατε ότι η εμπειρία τελικά θα μοριοδοτείται, άλλο που προβλέπετε ότι για κάθε χρόνο εργασιακής εμπειρίας θα αντιστοιχεί μόλις ένα μόριο. Μέχρι σήμερα βέβαια μοριοδοτούνταν κάθε μήνας εργασιακής εμπειρίας, όχι τα χρόνια! […] Εξακολουθείτε να δίνετε σκανδαλωδώς 800 μόρια για τη συνέντευξη – πάνω κι από όσα αντιστοιχούν στα διδακτορικά».

Ο υπουργός στο τέλος της συνεδρίασης της Ολομέλειας προσπάθησε να απαντήσει «ιδεολογικά» προς την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Σε μια προσπάθεια απόδοσης εργαλειακής λογικής για το κράτος από την πλευρά της Αριστεράς, ο κ. Βορίδης θέλησε όχι απλώς ξεχάσει πως κάθε κράτος, παρά τη σχετική του αυτονομία, παραμένει αστικό, αλλά ότι παράγει μόνο αριστερή ιδεολογία: «όταν λέμε ότι οι θεσμοί παράγουν ιδεολογία -και το λένε κατ’ επανάληψη, όπως έχω πει, οι θεωρητικοί της Αριστεράς-, δεν κατάλαβα γιατί οι θεσμοί που παράγουν ιδεολογία πρέπει να παράγουν μόνο αριστερή ιδεολογία, αλλά δεν επιτρέπεται να παράγουν μία άλλη».

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε από την ΝΔ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα ψήφισαν κατά και η Ελληνική Λύση παρών.

 

***

 

Ξαναγράφονται τα ισχύοντα

Σχόλιο του Τομεάρχη Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Ζαχαριάδη


Η ίδρυση του ΑΣΕΠ από τον αείμνηστο Αναστάση Πεπονή, αποτελεί τη σοβαρότερη μεταρρύθμιση που έλαβε χώρα στην ελληνική δημόσια διοίκηση και έδωσε τη δυνατότητα  κοινωνικής κινητικότητας και δημοκρατικής στελέχωσης του δημοσίου, στη βάση των αρχών της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της ισότητας και της διαφάνειας.

Αυτές οι αρχές για τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι αδιαπραγμάτευτες.  Δεν κάνει τομή ούτε μεταρρύθμιση ο κ.Θεοδωρικάκος και ο κ.Βορίδης. Ξαναγράφει τα ήδη ισχύοντα… Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα, εδώ και 18 μήνες όλα στη χώρα γίνονται εκτός ΑΣΕΠ.

Η στασιμότητα και  το κλείσιμο εκκρεμοτήτων βαφτίζεται μεγάλη μεταρρύθμιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία  συμφωνεί με το ήδη θεσμοθετημένο πλαίσιο του γραπτού διαγωνισμού. Το δηλώσαμε εξ’ αρχής. Πως μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη σε μια κυβέρνηση που καθημερινά επεκτείνει το κομματικό κράτος;

Αν θέλει να μας πείσει ας καταργήσει πρώτα  την πολυδαίδαλη, πολυδάπανη και αναποτελεσματική δομή του επιτελικού κράτους. Ας μειώσει τους μετακλητούς και τις αυξημένες αποδοχές χωρίς προηγούμενο την τελευταία δεκαετία.

Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet