Στην ένατη μέρα απεργίας πείνας βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας, διαμαρτυρόμενος για τη διακριτική μεταχείριση σε βάρος του, ύστερα από ειδική νομοθέτηση για να απομακρυνθεί από την αγροτική φυλακή, και ζητώντας τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου σύμφωνα με το φωτογραφικό νόμο της κυβέρνησης, έπρεπε να μεταφερθεί. Ο οργανισμός του δεν έχει ακόμα συνέλθει, καθώς πριν από 18 μήνες αναγκάστηκε και πάλι να βάλει σε κίνδυνο την υγεία του, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμά του στην άδεια, ενώ η ηλικία του (είναι ήδη 63 ετών) και η πολύχρονη κράτησή του (βρίσκεται στη φυλακή σχεδόν 19 χρόνια) είναι επιβαρυντικοί παράγοντες. Η υγεία του επομένως κρίνεται κρίσιμη από του γιατρούς και μάλλον αναλώσιμη από το υπουργείο.

Από τον Αύγουστο του 2018, ο Δημήτρης Κουφοντίνας μετήχθη στις αγροτικές φυλακές Κασσαβέτειας, ευεργέτημα που θα έπρεπε να του αναγνωριστεί πολύ νωρίτερα, αλλά τελικά έπρεπε να παλέψει για μία ακόμα φορά για τα δικαιώματά του, όπως έκανε και για τη χορήγηση της άδειας, την οποία δικαιούτο από το 2010 και την πέτυχε το 2017.  Τα ΜΜΕ και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας –και όχι μόνο- από την πρώτη μέρα της φυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα αλλά και όλων όσοι καταδικάστηκαν ως μέλη της 17 Νοέμβρη, άσκησαν συστηματική πολεμική σε βάρος τους, ώστε να στερούνται των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο νόμος. Όπως τόνισε ο Ευτύχης Φυτράκης, πρώην γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, «τα μίντια πια καθορίζουν τη σωφρονιστική πολιτική. Το επικοινωνιακό καθορίζει την ουσία και τις αποφάσεις. Είναι ένα νέο παράδειγμα, τόσο στην πολιτική συζήτηση, όσο και στην επιστήμη της αντεγκληματικής πολιτικής».

Στην περίπτωση, λοιπόν, του Δ. Κουφοντίνα είναι πλείστες οι επικοινωνιακές επιθέσεις  που δέχθηκε γιατί του χορηγήθηκε άδεια, όπως και γιατί μετήχθη σε αγροτική φυλακή. Το αποτέλεσμα ήταν να του απαγορευτεί (με νομικά καινοφανείς διαδικασίες) η άδεια εξόδου το Μάιο του 2019 και να απομακρυνθεί από τις αγροτικές φυλακές, δώδεκα μόλις μέρες μετά την ψήφιση φωτογραφικής διάταξης, στις 23 Δεκεμβρίου. Είναι η πρώτη φορά δε που δεν διστάζουν από τη Νέα Δημοκρατία να παραδεχτούν την ειδική νομοθέτηση ακόμα και στη βουλή, με τον βουλευτή της ΝΔ Μακάριο Λαζαρίδη να χαρακτηρίζει «απόδοση δικαιοσύνης» το γεγονός ότι με το νομοσχέδιο «ο Κουφοντίνας γυρίζει στον Κορυδαλλό, εκεί όπου του πρέπει». Όπως υπογράμμισε και ο Γιώργος Νικολόπουλος, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, είναι τόσο ειδική η νομοθέτηση που «η θέσπιση της απαγόρευσης μεταγωγής ή παραμονής σε αγροτικές φυλακές και στην ΚΑΥΦ σε όσους κρατούμενους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα τρομοκρατίας, δεν υπήρχε στο νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε αιτιολόγηση».

Έτσι, η μεταγωγή έγινε χωρίς προειδοποίηση, απογευματινές ώρες, χωρίς να μπορέσει να πάρει τα προσωπικά του είδη, χωρίς να του επιτραπεί να ειδοποιήσει την οικογένειά του. Επειδή, ο τρόπος που έγινε η μεταγωγή είναι καταφανώς παράνομος, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη δεν διστάζει να απαντήσει εγγράφως ψευδώς ότι ο κρατούμενος  μετήχθη πρώτα στις φυλακές Κορυδαλλού (είναι φύσει αδύνατον οδικώς μέσα σε μιάμιση ώρα, όσο διήρκησε η μεταγωγή, από τον Βόλο να βρεθεί Αθήνα και ύστερα Δομοκό) και κατόπιν μεταφέρθηκε στις φυλακές Δομοκού «για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας και εύρυθμης λειτουργίας». Είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία, με δημόσιο έγγραφο, ψεύδεται για μια τυπική διαδικασία. «Υποχρεώθηκε», ωστόσο, να το κάνει, αφού αν και φωτογραφική η διάταξη, προέβλεπε ρητά πως ο κρατούμενος πρέπει να επιστρέψει στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη.

Την επιχείρηση εξόντωσης του Δημήτρη Κουφοντίνα καταγγέλλουν με διαδικτυακό ψήφισμά τους μέσω της πλατφόρμας avaaz ήδη εκατοντάδες πολίτες (η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται). Εν, τω μεταξύ, όπως αποκαλύπτει με ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, όπου δηλώνει τη στήριξή του στον Δ. Κουφοντίνα, «επανάληψη της δίκης της 17Ν διέταξε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καλούμενο να αποφασίσει σε μια υπόθεση ρουτίνας, αίτησης συγχώνευσης ποινών για τον Δ. Κουφοντίνα, κρίνοντας ανεπαρκή την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου που τον καταδίκασε (…) κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο, με αποτέλεσμα να αποκλείεται ο κρατούμενος από ευεργετικές διατάξεις και να απειλείται με πρόσθετα χρόνια φυλακής, ενάντια στο νόμο».

Η κατάσταση της υγείας του Δ. Κουφοντίνα κρίνεται κρίσιμη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σιωπά και τα δικαιώματα βρίσκονται υπό διωγμό. Η στήριξη στον Δ. Κουφοντίνα είναι αυτονόητη και συνεχώς θα γιγαντώνει, έως ότου υποχρεωθεί το υπουργείο να προσγειωθεί στις ευρωπαϊκές και διεθνείς νόρμες, περί μη ειδικής δυσμενούς μεταχείρισης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

 

Σημείωση

Τα αποσπάσματα από τους Γ. Νικολόπουλο, Μ. Σκανδάμη, Ευτ. Φυτράκη, Ν. Κουλούρη προέρχονται από τις τοποθετήσεις τους σε διαδικτυακή εκδήλωση της Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου (ΕΕΜΕΚΕ), στις 14 Δεκεμβρίου με τίτλο «Οι πυλώνες της νέας σωφρονιστικής πολιτικής: το τέλος των δικαιωμάτων των κρατουμένων;».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet