Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν προχωράει όλο και περισσότερο σε αντιδημοκρατικές πρακτικές, οικοδομώντας μια νέα αυταρχική εξουσία. Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται χωρίς διάλογο και διαβούλευση. Με άλλοθι την πανδημία και την παρατεταμένη, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καραντίνα. Προχθές ανακοινώθηκαν νέα περιοριστικά μέτρα, γιατί παρουσιάζεται νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Μετά την εκλογή του, ο πρόεδρος και η κυβέρνησή του ψήφισαν εννέα νομοσχέδια, επιδιώκοντας να περιορίσουν τις ατομικές και συλλογικές ελευθερίες. «Στόχος τους είναι η αποδιάρθρωση του δημοκρατικού συμφώνου», όπως αναφέρει η Κλεμαντίν Οντέν της Ανυπότακτης Γαλλίας. Κι όλα αυτά γίνονται για την καταπολέμηση του υποτιθέμενου εξωτερικού, αλλά και εσωτερικού, εχθρού. Αυτή η αντιδημοκρατική πολιτική της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Από αυτή την άποψη ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή η μεγάλη διαδήλωση, τον περασμένο Νοέμβριο, κατά του άρθρου 24. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κινήματα, τα έντυπα κλπ, που είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων, εν μέσω της πανδημίας, κάλεσαν και πάλι τους πολίτες να διαδηλώσουν σήμερα, 16 Ιανουαρίου, με κεντρικό σύνθημα «στοπ στο νόμο για την καθολική ασφάλεια».

Τις τελευταίες ημέρες ήρθε στην επιφάνεια η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, που δεν ακυρώνει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη σύσταση φακέλων με προσωπικά δεδομένα των πολιτών, που θα συγκεντρώνονται από την αστυνομία και τη χωροφυλακή. Στο Συμβούλιο Επικρατείας είχαν προσφύγει τέσσερις συνδικαλιστικές οργανώσεις (CZT, FO, FSU και Σολινταριτέ), η UΝΕF των φοιτητών, όπως και των συνδικάτων των δικηγόρων – δικαστικών, καθώς και η «Συλλογικότητα για τη βοήθεια και την πληροφόρηση των μεταναστών». Με την απόφασή του το ΣτΕ δίνει το πράσινο φως στην αστυνομία και τη χωροφυλακή να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους πολίτες που θα αφορούν τις πολιτικές απόψεις, τις ιδεολογικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, τις συνδικαλιστικές δραστηριότητες, καθώς και τα προσωπικά δεδομένα, όπως η υγεία, τα προσωπικά ενδιαφέροντα κλπ. Στην προσωπική καρτέλα, η οποία θα περιέχει και τη φωτογραφία του κάθε πολίτη, θα καταχωρηθούν και πληροφορίες που αφορούν στην ψυχολογική κατάσταση και τις ψυχικές διαταραχές. Η απόφαση αυτή του ΣτΕ πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα ΜΜΕ. Ίσως γιατί γνωστοποιήθηκε στις 4 Ιανουαρίου του 2021. Δεν πέρασε, όμως, απαρατήρητη από τις οργανώσεις που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, οι οποίες αντέδρασαν αμέσως, δηλώνοντας ότι θα προσφύγουν και πάλι για την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης και επικίνδυνης πολιτικής πράξης. Το ΣτΕ προσπάθησε να ερμηνεύσει την απόφασή του αναφέροντας ότι η υπουργική πράξη δεν αφορά στις συνδικαλιστικές και τις πολιτικές οργανώσεις, ούτε στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά μόνο στα άτομα που έχουν προβεί σε πράξεις κατά της ασφάλειας και της ακεραιότητας της χώρας. Η διατύπωσή της, όμως, είναι τόσο γενική και τα στοιχεία τόσα πολλά που μπορούν να ερμηνευτούν κατά το δοκούν. Και έτσι «τα άτομα που μετέχουν σε διάφορες δράσεις, συνδικάτα, κινήματα, κόμματα, μπορούν να στοχοποιηθούν», αναφέρει η υπεύθυνη του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Ανέ – Σόφι Σεμπέρ. Με την ίδια λογική μπορεί να στοχοποιηθούν όλοι οι «επικίνδυνοι» αντίπαλοι της κυβέρνησης, τα ΜΜΕ που ενοχλούν, τα συνδικάτα που προκαλούν και ιδιαίτερα η νεολαία –είναι πολύ πρόσφατα τα γεγονότα συκοφάντησης της UNEF, ότι δηλαδή κάλυπτε φοιτητές τρομοκράτες μέσα στα πανεπιστήμια.

«Ασφαλώς η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ποινικοποιήσει την αντίθετη άποψη, την άποψη της αριστεράς. Το ερώτημα όμως είναι γιατί τα κάνει όλα αυτά. Τι θα κάνει με αυτές τις καρτέλες;», αναφέρει ο αρθρογράφος στο περιοδικό Regard, Πιέρ Ζακμέν. Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που διαθέτει τη σύγχρονη τεχνολογία, την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει και να στοχοποιήσει ακόμα και την ίδια την ηγεσία της. Μερικοί αποδίδουν την υπουργική πράξη στη γραφειοκρατία και τον υπερβολικό ζήλο μια μερίδας υπουργών, όπως ο υπουργός Εσωτερικών –γνωστός για τις δεξιές του απόψεις και την ιδιαίτερη σχέση του με τον τέως πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Άλλοι όμως, που ανησυχούν για τις εξελίξεις και την όξυνση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς και το αναμενόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, θέτουν το ερώτημα: πώς θα αντιδράσει ο Μακρόν και οι ελίτ που τον στηρίζουν; Για τις εξελίξεις αυτές, τα συνδικάτα, οργανώσεις της νεολαίας και δυνάμεις της αριστεράς προβληματίζονται και ετοιμάζονται να παρέμβουν. Η CZT ήδη ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας και της παιδείας, για να μπει φραγμός στις απολύσεις. Οι φοιτητές προετοιμάζονται να επιστρέψουν δυναμικά στα πανεπιστήμια. Η παρατεταμένη καραντίνα εγκυμονεί απρόβλεπτες εξελίξεις.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet