Μέσα στα τόσα φοβερά και τρομερά που έχουμε ακούσει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας από τα κυβερνητικά στελέχη, το ακούσαμε κι αυτό. «Φταίνε οι γιατροί», μας είπε ο υφυπουργός Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνης, για όσους ασθενείς έμειναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και πέθαναν! Απορώ πως, με τέτοια κυνική διαστρέβλωση της πραγματικότητας, δεν ξεσηκώθηκαν όχι απλά οι γιατροί των ΜΕΘ, των κλινικών ή οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής θεραπείας, αλλά και ...οι πέτρες! Διότι τέτοια λάσπη στους γιατρούς από τον ίδιο τον υφυπουργό Υγείας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ούτε να μένει αναπάντητη. 

 

Πρέπει να ειπωθεί στον κ. υφυπουργό Υγείας, πώς, όσοι έμειναν εκτός ΜΕΘ, διασωληνωμένοι εξ αιτίας της βαρειάς αναπνευστικής ανεπάρκειας που είχαν ως συνέπεια της λοίμωξης από κορονοϊό, έμειναν επειδή δεν υπήρχαν διαθέσιμες κλίνες σε ΜΕΘ ή κλίνες Εντατικής Νοσηλείας που φτιάχθηκαν άρον-άρον, στα νοσοκομεία, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπιζε στο σύνολό του το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το νοσοκομειακό ΕΣΥ, αφού η κυβέρνηση δεν τόλμησε να επιτάξει από την αρχή τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, παρά το ότι αύξησε στο διπλάσιο την αποζημίωση ημερήσιας νοσηλείας. 

Οι κλινικάρχες, που χρόνια τώρα ζουν από τη δημόσια χρηματοδότηση, μέσω ΕΟΠΥΥ, αλλά και από την πρόσθετη χρέωση των ίδιων των ασθενών, δεν έστερξαν να συνδράμουν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αντιμετώπιζε –και αντιμετωπίζει– η χώρα μας και οι ασθενείς. Προτίμησαν να διατηρήσουν τις δικές τους ιδιωτικές ΜΕΘ «απόρθητες», αφού για να τις λειτουργήσουν θα έπρεπε να προσλάβουν και ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες εντατικής νοσηλείας των ασθενών με Covid-19.

Ας δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο ή ο ΕΟΠΥΥ, την αριθμητική σύνθεση του προσωπικού που χρησιμοποιούν οι ιδιωτικές ΜΕΘ, βάσει της σύμβασής τους, προκειμένου να λειτουργούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφαλείας, για τους ασθενείς. Δεν υπάρχει! 

Άλλωστε η κυβέρνηση με ΚΥΑ, έδωσε τη δυνατότητα στους κλινικάρχες να δηλώσουν αυξημένο αριθμό κλινών, διατηρώντας αριθμητικά το ίδιο προσωπικό που ουδείς γνώριζε πόσο είναι!

Ως γιατρός ΜΕΘ, διευθυντής ΕΣΥ στην ΜΕΘ του Γ.Ν. Πατρών θα περίμενα για όλα αυτά, αλλά και για την πρόσφατη, προκλητική δήλωση του υφυπουργού υγείας, μια άμεση απάντηση από την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, αλλά μάταια, αφού το προεδρείο της δεν επέδειξε την πρέπουσα δεοντολογική ευαισθησία! Να υπερασπιστεί δηλαδή τους συναδέλφους των ΜΕΘ από την κυνική έκφραση και αήθη επίθεση του υφυπουργού υγείας προς τους γιατρούς των ΜΕΘ...

Ως Έλληνας πολίτης θα περίμενα περισσότερη περίσκεψη από τον –έστω δεξιό– υφυπουργό Υγείας, όταν εκστομίζει τέτοιες αναλήθειες σε βάρος των γιατρών για να καλύψει τις δικές του και της κυβέρνησης πολιτικές ανεπάρκειες, αλλά και σκόπιμες παραλείψεις. Ο γκεμπελισμός της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ξεπερνά τα όρια της πολιτικής ηθικής και δεν μπορεί να είναι αποδεκτός. Ας ερευνήσει λοιπόν κάποιος εισαγγελέας αν υπήρχε κενή κλίνη ΜΕΘ, τη στιγμή που οι γιατροί διασωλήνωναν κάποιον ασθενή με Covid-19, ή αν και πότε άδειασε κλίνη ΜΕΘ, ώσπου αυτός να καταλήξει σε άλλο χώρο, εκτός ΜΕΘ. Διότι έτσι θα αποδειχθεί, με ημερολογιακή διερεύνηση αν υπήρχαν ή δεν υπήρχαν κενές κλίνες ΜΕΘ όταν κάποιος ασθενής είχε ανάγκη.

Δυστυχώς, αυτά (θα) συμβαίνουν όταν η ιατρική δεοντολογία υποτάσσεται στην πολιτική σκοπιμότητα κι όταν οι πολιτικές ευθύνες και η κυβερνητική ανεπάρκεια, ενσωματώνονται στην ένοχη σιωπή κάποιων εκπροσώπων της ιατρικής κοινότητας.

Να είμαστε ειλικρινείς με όλους: Όσοι έμειναν εκτός ΜΕΘ, έμειναν επειδή δεν υπήρχαν άλλες κλίνες ΜΕΘ διαθέσιμες για την νοσηλεία τους. Διαμορφώθηκαν, όπου ήταν δυνατόν, συνθήκες εντατικής νοσηλείας χάρη στην αυτοθυσία και τον ηρωισμό των γιατρών Εντατικής Θεραπείας, κι αυτό το γνωρίζουν όλοι και πιο πολύ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και οι διοικήσεις των ΥΠΕ και των νοσοκομείων. 

Το σύστημα έχει ασφαλώς τα όριά του αλλά, όσοι το διοικούν και το διαχειρίζονται, πρέπει να καταφέρνουν να κινηθούν και πέρα από τα όρια του συστήματος, αξιοποιώντας τόσο την απαιτούμενη ευελιξία που πρέπει να έχει το ΕΣΥ, αλλά και δείχνοντας την πολιτική αποφασιστικότητα που πρέπει να έχει μια σοβαρή κυβέρνηση έναντι του ιδιωτικού τομέα υγείας, σε περίοδο υγειονομικής κρίσης και πανδημίας. 

Περίσσευμα ασθενών εκτός ΜΕΘ υπήρχε και θα υπάρχει στα νοσοκομεία και αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά με συντονισμένες προσπάθειες των νοσοκομειακών γιατρών με το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ. Στην κορύφωση της πανδημίας επιδεινώθηκε λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών. 

Το περίσσευμα όμως πολιτικού θράσους και μικροψυχίας, είναι αυτό που βλάπτει σοβαρά, την υγεία όλων μας...

Τάκης Γεωργακόπουλος O Τάκης Γεωργακόπουλος είναι γιατρός, διευθυντής ΕΣΥ/ΜΕΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet