Το σημείωμα αυτό θα μπορούσε να είναι αφιέρωμα στη μνήμη του Τζον Λε Καρέ, που μετά τα κυρίως κατασκοπικά μυθιστορήματα αφιερώθηκε σε θέματα της παγκοσμιοποίησης και της δύναμης και οικονομικής κυριαρχίας των εταιρειών. Ο επίμονος κηπουρός, είναι ένα εμβληματικό βιβλίο, που γυρίστηκε και ταινία, και μιλά για τον ρόλο των μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών και το πώς πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους μέσω των πατεντών, όπως εξηούσε στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε στο democracy now.

 

Διαβάζουμε από τον ιστότοπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) ότι πλούσιες και φτωχές χώρες είναι διαιρεμένες στη συζήτηση που γίνεται για τη συμφωνία για τις πατέντες. Υπάρχει η πρόταση να εναρμονιστούν οι εθνικοί νόμοι για τους όρους απόκτησης των πατεντών για φάρμακα, διαγνωστικά και εμβόλια. Ενώ φαίνεται λογική πρόταση, στην ουσία σημαίνει πλήρης έλεγχος ώστε να μην υπάρχει παράθυρο για παραγωγή γενοσήμων φαρμάκων πριν λήξει η περίοδος των πατεντών. Το επιχείρημα για καθολική πρόσβαση σε θεραπείες έχει ηθικό, συναισθηματικό, πνευματικό αντίκτυπο, όπως και βάση στην αίσθηση του δικαίου.

Η συζήτηση φαίνεται να είναι παθιασμένη με υποκείμενα ζητήματα το εμπόριο, το κέρδος, τα πνευματικά δικαιώματα για τη δημόσια υγεία και γίνεται για να μπορέσουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες να ελέγξουν όλες τις χώρες και να μην υποστούν τη μείωση των κερδών τους, όπως συνέβη την περίοδο έξαρσης του ιού του HIV. Αφορμή αποτέλεσε η στάση της Ινδίας και οι ενέργειες της, μερικά χρόνια πίσω, για το φάρμακο που είχε η Glaxo Smith Kline για τον ιό του HIV, το οποίο αντέγραψε σε γενόσημο για να μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς με AIDS. Συνέβη και με φάρμακο για τον καρκίνο του οποίου είχε πατέντα η Novartis. Οι δικαστικές διεκδικήσεις των εταιρειών ήταν ηθικά απαράδεκτες, αλλά το κίνημα υπεράσπισης με ακτιβιστές και δικηγόρους επικράτησε.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, προφανώς γνωρίζοντας τι έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο με τον ιό HIV και παρακολουθώντας τι γίνεται στον WHO και την κυριαρχία των ΗΠΑ και των μεγάλων συμφερόντων, προτάσσει να καταργηθούν ή έστω να ανασταλούν οι πατέντες που αφορούν την πανδημία για όσο διαρκεί.

Εκτός του συνθήματος right2cure, αναπτύχθηκε μια πρωτοβουλία από την Ευρωομάδα της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο και αναπτύσσεται μια νέα κίνηση υπογραφών nonprofitonpandemic με στόχο το ένα εκατομμύριο από τουλάχιστον επτά χώρες, για να δεχτεί η πρόεδρος της Επιτροπής να συζητήσει τα 4 σημεία της κίνησης:

- Υγεία για όλους (για όλη την υφήλιο)

- Διαφάνεια τώρα (όλα τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και δημοσιοποίηση των συμβολαίων)

- Δημόσιο χρήμα άρα δημόσιος έλεγχος (δεν μπορούμε να δεχτούμε φαρμακοβιομηχανίες να ιδιωτικοποιούν τεχνολογίες για την υγεία που έχουν πληρωθεί με δημόσιο χρήμα)

- Όχι κέρδη σε περίοδο πανδημίας (οι φαρμακοβιομηχανίες δεν πρέπει να κερδίζουν σε βάρος της υγείας των πολιτών και να λεηλατούν συστήματα κοινωνικής ασφάλισης).

Οι πατέντες αφορούν όχι μόνο τα εμβόλια, δηλαδή την πρόληψη, αλλά και τα φάρμακα, δηλαδή τη θεραπεία. Κάθε αριθμός που ακούμε αφορά ένα άνθρωπο που στο τεστ βρέθηκε θετικός. Ο φόβος είναι το πρώτο συναίσθημα που μεγαλώνει και στη συνέχεια το αίσθημα της μοναξιάς. Στο νοσοκομείο, όταν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, ο φόβος μεγαλώνει κι άλλο! Όμως όλοι αυτοί οι συνάνθρωποι μας θα μπορούσαν να δεχτούν τη συνδρομή γιατρών για υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος, για ψυχολογική υποστήριξη. Αν τα συμπτώματα δεν περνούν, τότε να μπουν σε θεραπεία αντισωμάτων, που σχεδόν κανείς δεν συζητά και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, είναι μια ευκαιρία για το δημόσιο σύστημα υγείας να λειτουργήσει για όλους, να προσφέρει τα φάρμακα θεραπείας. Ακριβά; Ίσως, αλλά πιο φτηνά από την αξία της ζωής.

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet