Ανοιχτή επιστολή

Παρακολουθώ, σχετικά από απόσταση, τις διεργασίες, τις συζητήσεις, τους προβληματισμούς στον κύκλο των συντρόφων, που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας άλλου είδους επιλογές, όπως της συμπόρευσης με την ΛΑ.Ε ή της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής και κοινωνικής συλλογικότητας, που δεν θα αναφέρεται πάση θυσία στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εξ αρχής αναφέρω ότι όλες οι επιλογές είναι απολύτως σεβαστές. Οι βεβαιότητες για το αλάθητο ανήκουν στο παρελθόν. Γι αυτό και παραμένω στη γνωστή θέση, που είχαμε ως 53+, νομίζω απολύτως σωστή, ότι η ανθρωποφαγία και η βαναυσότητα των λέξεων και των πράξεων, για μας τουλάχιστον, πρέπει να είναι απαγορευμένη. Χρησιμοποιώ το «μας» σε πείσμα πολλών, που μας τοποθετούν σε διαφορετικά στρατόπεδα, σε άλλες ιδεολογικές αφετηρίες, σε άλλα αξιακά φορτία. Κάνουν λάθος, όπως κάνουν λάθος, νομίζω, και όσοι από μας, τους πρώην 53+ εννοώ, στο όνομα της προεκλογικής περιόδου έφτιαξαν διαχωριστικές γραμμές, εγκαταλείποντας προσωρινά ελπίζω, το στοίχημα της ενότητας της αριστεράς και της αριστερής ανασύνθεσης της.
Το αναφέρω αυτό, καθώς έχουν ειπωθεί αρκετά, που δεν μας τιμούν ή που υποτιμούν πραγματικότητες, διεργασίες, ενδεχόμενες εξελίξεις.
Γνωρίζω ότι την κρίσιμη αυτή ώρα δεν είναι εύκολο να είσαι πολιτικά πολιτισμένος, ότι κυριαρχούν απολυτότητες και φανατισμοί, η σιγουριά ότι το σωστό είναι με το μέρος μας, ότι όλοι οι άλλοι έχουν άδικο και δεν καταλαβαίνουν από πολιτική ή δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας. Η Δευτέρα, όμως, είναι πολύ κοντά. Και εκεί θα κληθούμε όλοι μας να μιλήσουμε για το μέλλον. Και θα υποχρεωθούμε να βρούμε κοινούς βηματισμούς σε ζητήματα, που φαίνονται να είναι μακριά από την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά εμείς ξέρουμε ότι χωρίς αυτά, το κεντρικο πολιτικό είναι απωθητικό, μίζερο, χωρίς προοπτική.

Αυτοκριτική χωρίς επιστροφή στο παρελθόν

Η ήττα, δεν μπορεί να βαπτιστεί νίκη. Αυτή είναι η αλήθεια. Και αυτό αφορά, κυρίως, όσους από μας παραμείναμε στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας μια ακόμα ευκαιρία, μια ακόμα δυνατότητα να υπάρξει μια μαζική αριστερά, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, που θα δημιουργεί ρωγμές και θα ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη, μέσα από νίκες και ήττες. Και εμείς, υποστήκαμε μια μεγάλη ήττα, προϊόν εκβιασμού, συσχετισμών, αλλά και δικών μας σοβαρών λαθών. Συνεπώς, αρχίζουμε από τον εαυτό μας·με κριτική και αυτοκριτική, με διάθεση να δούμε τις αιτίες της σοβαρής κρίσης, να κατανοήσουμε τι μας συνέβη και πώς μπορούμε να δραπετεύσουμε από μια πορεία, που δεν είναι δική μας, αντίθετα, είναι ξένη και εχθρική για την κοινωνία των πολλών. Η υπόθεση αυτή δεν είναι εύκολη. Πολλοί επιδιώκουν την αφομοίωση του ΣΥΡΙΖΑ, την μετάλλαξή του σε ένα άμορφο κεντροαριστερό κόμμα, παρέα με άλλα σχήματα που έχουν τη βασική ευθύνη για τον κοινωνικό όλεθρο.    
Αλλά αυτή η ήττα, δεν μπορεί να δικαιολογήσει βαναυσότητες ή επιστροφή στο παρελθόν. Οι δικαιολογημένες ενστάσεις για το ΣΥΡΙΖΑ, δεν δικαιώνουν αρχηγούς, που προκύπτουν χωρίς διαδικασίες, αφορισμούς παλαιάς κοπής, προτάσεις που δεν είχαμε ποτέ συνομολογήσει, εμφυλιοπολεμικές κραυγές, που πλήττουν την υπόθεση της ενότητας της αριστεράς και της αριστερής ανασύνθεσής της. Η αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα, καθόλα εύλογη, δεν μπορεί να δικαιολογήσει την απαξίωση ανθρώπων, αγωνιστών και αγωνιστριών. Τουλάχιστον για μας, που ορθά, λίγο πριν τη διάσπαση λέγαμε ότι δεν υπάρχουν ούτε προδότες ούτε τσάμπα μάγκες. Όποιος το κάνει, απ΄ όποια πλευρά, δυσκολεύει την κοινή μας υπόθεση. Κυρίως, δυσκολεύει το διάλογο, ανάμεσα σε όλες τις πλευρές, που σε κάθε περίπτωση κρίνεται αναγκαίος για την επόμενη ημέρα.
Ο καθένας και η καθεμία από μας, τούτη την ώρα, δίνει τη μάχη του. Ενδεχομένως με ένα κάρο αυταπάτες, αλλά με πλήρη συνείδηση, ελπίζω, ότι η υπόθεση της αριστεράς, των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, του κοινωνικού ριζοσπαστισμού και των εναλλακτικών κινημάτων, πρέπει να παραμείνει ζωντανή και να μην αφήσουμε στους εχθρούς της δημοκρατίας, στους εχθρούς των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, να νομίζουν ότι ξεμπερδεύουν με μας.

Πάνος Λάμπρου
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet