Οι τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ δεν αποτελούν απλώς μια δοκιμασία της στρατηγικής «Ενότητα και Αυτονομία», της προσπάθειας δηλαδή να οριοθετηθεί το κόμμα από τα δεξιά και τα αριστερά του. Στην πραγματικότητα απεικονίζουν τις βαθύτερες διεργασίες που συντελούνται στο πολιτικό σκηνικό με ορίζοντα τις επόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός της κυβέρνησης επιταχύνει αυτές τις εξελίξεις, καθώς ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κρατήσει για τον εαυτό του το πλεονέκτημα του εκλογικού αιφνιδιασμού και τη δυνατότητα λεηλασίας τόσο του ακροδεξιού όσο και του λεγόμενου κεντρώου – κεντροαριστερού χώρου, προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική, να διευρύνει την πολιτική βάση της εξουσίας του. Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να διαχειριστεί ανενόχλητος τα πολλά δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και να εδραιώσει την εφαρμογή ενός πλαισίου μακροπρόθεσμης επικράτησης των αρχουσών ελίτ στη χώρα.

Ο Κώστας Σημίτης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι φανερό ότι συντονίζονται πλήρως με τον πρωθυπουργό, καθώς με τις πρόσφατες τοποθετήσεις τους στηρίζουν απλόχερα την κυβέρνηση και τις επιλογές της στην πανδημία και συνακόλουθα την πολιτική για την υγεία, στη συγκρότηση του αστυνομικού κράτους και τον περιορισμό των ελευθεριών, στη συρρίκνωση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διάλυση του κοινωνικού κράτους.

 

Η καθαίρεση του Λοβέρδου

 

Η δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας του ρόλου της ως δούρειου ίππου του Μητσοτάκη στο κόμμα. Με κύριο εκφραστή της τον Ανδρέα Λοβέρδο, αμφισβητεί και υπονομεύει την πρόεδρο Φώφη Γεννηματά και τα στελέχη που επιδιώκουν να αναδείξουν το κόμμα ως τον τρίτο πόλο του πολιτικού συστήματος.

Καθόλου τυχαία, οι βουλευτές και τα στελέχη γύρω από τη Φώφη Γεννηματά, κατηγορούν τον Ανδρέα Λοβέρδο για επιχείρηση «Μητσοτακοποίησης» του ΚΙΝΑΛ. Δεν παραβλέπουν, μάλιστα, την πολυετή και άριστη προσωπική του σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του κόμματος, η καρατόμηση του Λοβέρδου από τη θέση του πρώτου κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ήταν επιβεβλημένη, καθώς μετέφερε στη Βουλή την προσωπική του ατζέντα και όχι εκείνη του κόμματος. Επιπλέον, του καταλογίζουν ότι σκόπιμα άνοιξε πρόωρα έναν κύκλο εσωστρέφειας, καταθέτοντας την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος στις διαδικασίες που θα ανοίξουν σχεδόν ένα χρόνο μετά. Ήρθε, βεβαίως, και η έκδοση του βιβλίου του, που τραυμάτισε το προσωπικό του κύρος με τις, τουλάχιστον ατυχείς, αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα και τις «αποκαλύψεις» του ότι συνεργάζεται στενά με βουλευτές και στελέχη της ΝΔ. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, με νόημα, ότι «η προσωπική του περιπέτεια σε σχέση με το υπαρκτό σκάνδαλο Novartis, δεν μπορεί να εγκλωβίζει πλέον ούτε το κόμμα, ούτε την πολιτική του. Ούτε δικαιολογείται φυσικά, το άγχος του να ακολουθήσει μια “προσωπική στρατηγική στα χνάρια του Βαγγέλη Βενιζέλου” επειδή τα ηλικιακά του όρια περιορίζονται για τη διεκδίκηση κάποιου υψηλότερου ρόλου».

Το θεσμικό δικαίωμα της προέδρου να ορίζει τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους αμφισβήτησαν οι βουλεύτριες Νάντια Γιαννακοπούλου και Χαρά Κεφαλίδου, καθώς και η ευρωβουλεύτρια Εύα Καϊλή, γνωστές και οι τρεις για τις θέσεις τους για συνεργασία με τη ΝΔ υπό οποιουσδήποτε όρους. Ο ίδιος ο επί 5,5, έτη πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, προς το παρόν, διερωτήθηκε εάν οι επιλογές της κ. Γεννηματά θα ωφελήσουν την ίδια και το κόμμα.

 

«Μίνι κομματικός ανασχηματισμός»

 

Η κ. Γεννηματά σε τηλεοπτική συνέντευξή της, αναφερόμενη στο θέμα και προσπαθώντας να το αποφορτίσει, δήλωσε: «Δεν υπάρχει Κίνημα Αλλαγής που να κοιτάζει πότε στον ΣΥΡΙΖΑ και πότε στην Νέα Δημοκρατία. Το Κίνημα Αλλαγής κοιτάζει μονάχα μπροστά (…) Ο κ. Λοβέρδος κρατά τη θέση του στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, θα συνεχίσει να προσφέρει απ’ αυτό το ρόλο και εκτιμώ ότι σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε με τον καλύτερο τρόπο θα εκφράσει την αντιπολιτευτική μας γραμμή ο κ. Σκανδαλίδης, ως πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, και βεβαίως ο κ. Κατρίνης ως δεύτερος, αλλά και άλλοι βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας, που με rotation θα αναλαμβάνουν κατά περίπτωση τέτοιο ρόλο».

«Δεν τίθεται ζήτημα Λοβέρδου στο ΚΙΝΑΛ μετά τη χθεσινή αντικατάστασή του από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, διαβεβαιώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Παύλος Χρηστίδης, μιλώντας στην «Εποχή». «Η Γεννηματά επέλεξε έναν μίνι ανασχηματισμό στη Βουλή, είναι δικαίωμα κάθε αρχηγού. Το έκανε και ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα, το είχε κάνει και ο κ. Τσίπρας παλαιότερα. Ουδέποτε έχει αναπτυχθεί τόση φασαρία», σχολίασε ο κ. Χρηστίδης, επισημαίνοντας ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι «να γίνουμε πρωταγωνιστές». «Ο Λοβέρδος έχει δώσει μεγάλες μάχες μέσα στη Βουλή. Ο Σκανδαλίδης έχει τη διαδρομή του, συμβολίζει το “όλον του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής”, γνωρίζουμε όλοι τον τρόπο του και την πορεία του στο ΠΑΣΟΚ», υπογράμμισε και τόνισε ότι «η παράταξη μπαίνει σε νέα χρονιά, αποφασιστική, με ανοιχτά τα σενάρια των εκλογών».

 

Οι συνεργασίες

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Φώφη Γεννηματά έχει αποφασίσει, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφενός να ασκήσει μια συνεπή αντιπολιτευτική πολιτική απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη και, αφετέρου, να οδηγήσει τις εσωκομματικές εξελίξεις στην κατεύθυνση της συγκρότησης μιας προοδευτικής πρότασης, που θα καθιστά εφικτή τη σύγκλιση και τη συνεργασία των δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας και της αριστεράς.

Αρκετά στελέχη, προσκείμενα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πηγαίνουν ακόμη πιο πέρα. Θεωρούν ότι ο ιδεολογικός και πολιτικός αντίπαλος είναι η ΝΔ. Πιστεύουν ότι η ενίσχυση του προοδευτικού πόλου είναι το μόνο διακύβευμα στις σημερινές συνθήκες της πολύπλευρης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που επιδεινώνει η πανδημία. Απορρίπτουν την κοντόθωρη λογική συμμαχιών με στόχο τη νομή της εξουσίας. Προσβλέπουν στην ανάδειξη των κοινωνικών προτεραιοτήτων μέσα από εξαντλητικό διάλογο και νέες συνθέσεις, ανεξάρτητα από αγκυλώσεις και τη δύναμη των κομμάτων που επιχειρούν να εκφράσουν τον προοδευτικό χώρο. «Η συνάντηση των δυνάμεων αυτών και η υπέρβαση των διαφορών, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από ένα ιδεολογικό και πολιτικό συνέδριο με πρωτοβουλία ιδρυμάτων, όπως το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς. Η απλή αναλογική είναι μια πολιτική ευκαιρία που πρέπει να αξιοποιηθεί σε προοδευτική κατεύθυνση», λένε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το «αίτημα αλλαγής γενιάς» που εκφράζεται από τη νεολαία του κόμματος, με τη φιλοδοξία αυτή να αποτελέσει τον «ιστό που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης». Μια σειρά νέων στελεχών που εμβαπτίζονται στον πολιτικό στίβο της σύγχρονης εποχής με παρόμοιους προβληματισμούς, κάνουν πλέον αισθητή την παρουσία τους, όπως ό Δημήτρης Μάντζος, ο Απόστολος Κρυωνίδης και η Μαρία Μισέντου. Στο πλαίσιο αυτό καταγράφεται ως αξιοσημείωτη συμβολή και η προσπάθεια του Παύλου Χρηστίδη, εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, να οριοθετήσει τον προοδευτικό πατριωτισμό στο πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet