Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
 

 

 

 

Έχει κάμερες, που καταγράφουν ήχο και εικόνα, ηλεκτρονικές πύλες ανίχνευσης απαγορευμένων αντικειμένων και ουσιών στις εισόδους, μεγάφωνα περιμετρικά, ένστολη φρουρά, περιορισμένη πρόσβαση. Τι είναι; Έχει ελέγχους, ανακρίσεις και ποινές. Τι είναι; Το ελληνικό, δημόσιο πανεπιστήμιο της ΝΔ.

Αυτό είναι το όραμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως το εκφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Μόνο ο συμβολισμός κοινού νομοσχεδίου του υπουργείου που εκπροσωπεί την παιδεία με το υπουργείο που εκπροσωπεί την ασφάλεια αρκεί να για να κατανοήσουμε τα ανατριχιαστικά αντιδημοκρατικά σχέδια. Ας επιχειρήσουμε, ωστόσο, και μια σύντομη περιγραφή του νομοσχεδίου που κατατέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, μέχρι την Τετάρτη.

 

Σε καθεστώς επιτήρησης και καταστολής

 

• Ίδρυση ειδικού σώματος (ΟΠΠΙ), που θα εκπαιδευτεί από την ΕΛΑΣ και θα έχει αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς να το έχει σπουδάσει, θα είναι ένστολο και θα φέρει γκλοπ και ειδικά σπρέι, αλλά όχι πυροβόλα όπλα. Θα περιπολεί και θα ελέγχει τους χώρους του πανεπιστημίου, όπου απαγορεύονται να έχουν πρόσβαση «οι μη έχοντες εργασία», όσοι δηλαδή δεν εργάζονται στους χώρους ή όσοι δεν φοιτούν. Εξοπλισμός των χώρων με μέσα παρακολούθησης. Control room ελέγχου όλων των χώρων. 

•Πειθαρχικές ποινές για α) παραβίαση του αδιάβλητου των εξετάσεων, β) λογοκλοπή, γ) καταστροφή περιουσίας τους ιδρύματος, δ) παρεμπόδιση εύρυθμης λειτουργίας του ιδρύματος, είτε πρόκειται για εκπαιδευτική, ερευνητική διαδικασία, είτε πρόκειται για διοικητική ή λειτουργία μονομελών και συλλογικών οργάνων, ε) χρήση χώρων του ιδρύματος χωρίς άδεια, στ) ρύπανση των χώρων, περιλαμβανομένης και της ηχορύπανσης, κ.λπ. Οι ποινές θα κυμαίνονται από επίπληξη και απαγόρευση συμμετοχής σε εξετάσεις ή απαγόρευση χρήσης εξοπλισμού ή εγκαταστάσεων του ιδρύματος έως προσωρινή αναστολή της φοιτητικής ιδιότητας ή οριστική διαγραφή.

 

Εκτός δημόσιου πανεπιστημίου

 

Αυτό θα είναι το πανεπιστήμιο που θα βρουν μπροστά τους σύντομα οι φοιτητές, όταν επαναλειτουργήσει, καθώς η τριτοβάθμια εκπαίδευση βρίσκεται εδώ και ένα χρόνο σε λοκντάουν, προκειμένου η κυβέρνηση να περνά νομοσχέδια. Το πόσοι νέοι φοιτητές θα εισαχθούν από φέτος είναι άλλο ζήτημα. Κατά πώς φαίνεται θα είναι πολύ λιγότεροι, γιατί θεσμοθετεί κόφτες. Συγκεκριμένα:

• Κόφτης νο 1: Ορίζεται ελάχιστη βάση εισαγωγής, την οποία μάλιστα θα ορίζει κάθε πανεπιστημιακό τμήμα.

• Κόφτης νο 2: Δεν θα μπορεί ο μαθητής να δηλώσει απεριόριστα όσες σχολές επιθυμεί στο μηχανογραφικό του.

• Κόφτης νο 3: Θεσμοθετείται χρονικό όριο φοίτησης ν+2, εκτός αν πρόκειται για περίπτωση εργαζόμενου φοιτητή, οπότε και θα του αναγνωριστούν δύο ακόμα χρόνια. Εργαζόμενος φοιτητής λογίζεται όποιος εργάζεται αποδεδειγμένα (με ένσημα δηλαδή) τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα.

 

Χημικά εναντίον διαδηλωτών

 

Την επόμενη κιόλας μέρα της ανακοίνωσης του νομοσχεδίου οργανώθηκαν οι πρώτες αντιδράσεις. Όσοι φοιτητές βρέθηκαν στις συγκεντρώσεις να διαμαρτυρηθούν κυνηγήθηκαν από τα ΜΑΤ όταν προσπάθησαν να βγουν στο δρόμο, καθώς η διαδήλωση ήταν χωρίς άδεια, όπως απαιτείται με το νόμο περί διαδηλώσεων. Με το που πάτησαν το πόδι τους από την Κοραή στην Πανεπιστημίου δόθηκε εντολή διάλυσης, η οποία ικανοποιήθηκε ανερυθρίαστα.

 

Κύρτσος: όχι άλλες προσλήψεις αστυνομικών

 

Ερωτηματικά ανοίγει για το κατά πόσο θα υπάρξουν διαφωνίες μέσα από τη Νέα Δημοκρατία στα σχέδια των δύο υπουργείων αστυνομικοποίησης και των πανεπιστημίων, ανάρτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου: «Όχι άλλες προσλήψεις αστυνομικών για θέσεις ειδικών φρουρών, ΑΕΙ, κ.λπ. Έχουμε ρεκόρ αστυνομικών σε σχέση με τον πληθυσμό. Είναι θέμα οργάνωσης. Χρειαζόμαστε χιλίαδες προσλήψεις νέων επιστημόνων και ειδικών σε ΕΙ, εφορία, κοινωνική ασφάλιση. Μεταρρύθμιση, ανάπτυξη θέλουν ειδικούς».

 

ΣΥΡΙΖΑ: Απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού

 

«Η κυβέρνηση επιλέγει μια αυταρχική ρύθμιση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων και ανοίγει το δρόμο για ακόμη μεγαλύτερη καταστολή εις βάρος των νέων. Αυτές οι ρυθμίσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις στα πανεπιστήμια. Δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Θα αγωνιστούμε να μην εφαρμοστούν στην πράξη και τελικώς θα καταργηθούν όταν φύγει η Δεξιά», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ καλεί τη δημοκρατική πανεπιστημιακή κοινότητα, κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη στη μαχητική με όρους μαζικού κινήματος ακύρωση των αντιδραστικών σχεδίων της κυβέρνησης. Μόνη μορφή και μόνο περιεχόμενο αγώνα είναι ένα και ενιαίο: συλλογική υπεράσπιση και ενίσχυση της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε μορφή σκοταδισμού καταστολής απέναντι σε κάθε μεθόδευση αποκλεισμού των νέων από το μορφωτικό αγαθό» καταλήγει η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο αυτό ανοίγει έναν επικίνδυνο για τη δημοκρατία, τις ακαδημαϊκές ελευθερίες και την πανεπιστημιακή αυτοτέλεια δρόμο, με την αναβίωση του Σπουδαστικού της Ασφάλειας. Παράλληλα, κόβει το δρόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση σε χιλιάδες παιδιά, ώστε να τους υποχρεώσει να απευθυνθούν στα ιδιωτικά κολέγια, των οποίων τα πτυχία εξίσωσε πρόσφατα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων, ή διαφορετικά να αποτελέσουν τη νέα εργατική τάξη, που δεν θα έχει σπουδάσει, δεν θα έχει ανοίξει τα φτερά της, θα υποτάσσεται και θα ελέγχεται. Ζούμε επικίνδυνες μέρες, και δεν είναι λόγω κορονοϊού.

 

***

 

Ούτε κουβέντα για τις καθηγήτριές μας

 

Αήθη επίθεση δέχθηκε η Σοφία Βιδάλη, καθηγήτρια του Παντείου, από τον γνωστό για τις φασιστικές του απόψεις Θάνο Τζήμερο, με στόχο την ίδια και τις αριστερές πολιτικές και ιδεολογικές της πεποιθήσεις. Είναι ανάξιο αναπαραγωγής αυτό το χυδαίο κείμενο, που θυμίζει μαύρες εποχές πιστοποιητικών κοινωνικών φρονημάτων. Η Σύγκλητος του Παντείου πανεπιστημίου σε ανακοίνωσή της όπου απορρίπτει τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για την επιβολή πανεπιστημιακής αστυνομίας, τάσσεται στο πλευρό της Σ. Βιδάλη, η οποία στοχοποιήθηκε, όπως και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ. Ιδιαίτερα αναφορά αξίζει στην ανακοίνωση των φοιτητών/φοιτητριών του τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, όπου διδάσκει η Σ. Βιδάλη, η οποία καταλήγει ως εξής: «Δηλώνουμε υπερήφανες/οι για το προσωπικό του πανεπιστημίου μας και το αντικείμενο των σπουδών μας. Η άποψη μας για την πανεπιστημιακή αστυνομία εκφράζεται από το «όχι» που έχει στοχοποιήσει το Πανεπιστήμιο μας, τις/τους καθηγήτριες/τές, τις/τους φοιτήτριες/τές και τις κοινωνικές επιστήμες γενικότερα. Τασσόμαστε με τις μέλισσες και όχι με τους λύκους.  Ελευθερία στις απόψεις μας. Ούτε κουβέντα για τις καθηγήτριες/τους καθηγητές μας».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet