Με τον «ΣΥΡΙΖΑ του 3%» τα βάζουν πάλι από τις στήλες της ναυαρχίδας του φιλοκυβερνητικού τύπου. Αφορμή οι δικαιολογημένες αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της νεολαίας για το απίστευτο νομοσχέδιο, που συνδυάζει τους περιορισμούς στην πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση με την ίδρυση αστυνομικών τμημάτων μέσα στα ΑΕΙ.

 

Μιλώντας με υποτιμητικό τρόπο για την αριστερά του 3%, που σημειωτέον γνώρισε και μικρότερα ποσοστά, εκδηλώνουν το σύμπλεγμα που τους διακατέχει απέναντί της. Γιατί αυτή η αριστερά στη μεταπολίτευση μπόλιασε την κοινωνία με πρωτοποριακές ιδέες, επηρεάζοντας τις αντιλήψεις, και τις πολιτικές, σε βαθμό δυσανάλογο του εκλογικού μεγέθους της. Να θυμηθούμε ενδεικτικά τις θέσεις της για την αυτονομία του συνδικαλιστικού κινήματος και των άλλων κινημάτων, για την ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, τις τοποθετήσεις της για το γυναικείο ζήτημα και για τον φεμινισμό, για τον ιδιαίτερο ρόλο της νεολαίας, για το νέο διεθνισμό, την πρακτική για τη δημοκρατία μέσα στα κόμματα, την αποχή της από τα πρότυπα του αρχηγισμού στα κόμματα… Θέσεις που δεν τολμούν σήμερα, τουλάχιστον στα λόγια, να αρνηθούν και ιδεολογικοί αντίπαλοί της. Αυτοί που συγκέντρωναν επί δεκαετίες τα θηριώδη εκλογικά ποσοστά, τι έχουν να αντιπαραθέσουν; Με αυτά τα ποσοστά είναι που μας οδήγησαν στην πτώχευση.

Όμως δεν είναι μόνο γι’ αυτό που ανασύρουν το 3%. Το κάνουν για να την φοβερίσουν ότι πάλι εκεί θα καταλήξει, αν δεν συμμορφωθεί προς τας υποδείξεις τους. Αλλά αυτή την αριστερά εμπιστεύτηκαν οι πολλοί, όταν είδαν τα καζάντια των «μεγάλων». Αυτή τη μαχητική, με επεξεργασμένες θέσεις και ριζοσπαστικές απόψεις δημοκρατική και λαϊκή αριστερά, που δεν υποτίμησε ούτε φοβήθηκε ούτε έδειξε διάθεση να εκμεταλλευτεί το αυθόρμητο λαϊκό κίνημα. Τόλμησε να πορευτεί μαζί του, να το βοηθήσει να μπει σε μια θετική πολιτική κατεύθυνση, παρόλη την αρνητική διάθεση για την πολιτική, με την οποία το είχαν «φιλοδωρίσει» οι μεγάλοι και τρανοί. Αυτή την αριστερά αντάμειψε ο λαός αναθέτοντάς της την ευθύνη να κυβερνήσει, όχι μία αλλά δύο φορές μέσα σε τέσσερα χρόνια. Αυτή την αριστερά κρατάει στην τιμητική θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτή την αριστερά θα ξανατιμήσει αναθέτοντάς της την ευθύνη για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης δεξιάς.

Στην πραγματικότητα, εκείνο που φοβούνται αλλά δεν το λένε, είναι μήπως συμβεί αυτό ακριβώς. Μήπως αυτό το κόμμα, αναπτύσσοντας την αντιπολιτευτική τακτική του και συνδυάζοντάς την με τη στήριξη των κοινωνικών κινημάτων, που η ίδια η κυβερνητική πολιτική προκαλεί, κλείσει οριστικά το δρόμο της επιστροφής στο 3%. Μήπως επαναληφθεί η νικηφόρα συμπόρευση της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας. Γι’ αυτό το καλούν να ξεχάσει από πού πήρε τη δύναμή του, να συμπορευτεί μαζί τους, ώστε να μη διακρίνει κανείς την ουσιαστική διαφορά του, και να επιστρέψει στην ανώδυνη γι’ αυτούς κατάσταση της «μικράς και εντίμου» αριστεράς.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet