Στο σπίτι «Στα εφτά μπαλκόνια», η Ελισέα, αναμένει καρτερικά τον αρραβωνιαστικό της να γυρίσει από την Αμερική. Ζει περισσότερο στο μαγικό δωμάτιο της φαντασίας της παρά στην πραγματικότητα, αφήνοντας τον ρεαλιστικό χρόνο να περνάει μένοντας στο παρελθόν. Σε αυτό το ταξίδι της έχει ως συντροφιά τον ανιψιό της, ένα αυτιστικό παιδί. Η παράσταση «Με τη σιωπή» του Αλεχάντρο Κασόνα σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγέωργου και παραγωγή των θεατρικών επιχειρήσεων Λεμπέση, παρουσιάστηκε για δύο χρόνια στο θέατρο Βεάκη (2006 - 2008 ) αλλά και στην Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη σημειώνοντας αλλεπάλληλα sold out.
Η παράσταση, που χάρισε στην Μίρκα Παπακωνσταντίνου το πρώτο βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα βραβεία Αθηνοράματος και στον Προμηθέα Αλειφερόπουλο την πρώτη του υποψηφιότητα ως καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού, μετά από ένα επιτυχημένο τριήμερο προβολών online streaming μέσω του viva.gr επιστρέφει για τρεις επιπλέον προβολές από το Σάββατο 23 έως τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.
Ανιχνεύοντας με την Μίρκα Παπακωνσταντίνου τον κεντρικό ρόλο, μας λέει: «Η Ελισέα είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα. Ραγισμένο. Ο άντρας της αδερφής της, που έχει πεθάνει, είναι αυτός που ρυθμίζει τα πράγματα στο σπίτι. Εκείνη και ο αυτιστικός ανιψιός της παίζουν σαν παιδιά. Είναι δύο άτομα που δεν έχουν να κρατηθούν από πουθενά».
Ο αυτιστικός ανιψιός της Ελισέα δεν «μιλάει» καθόλου, παρά μόνο με τους νεκρούς που εμφανίζονται στην παράσταση με ένα τρόπο μεταφυσικό. Αυτοί οι δύο χαρακτήρες συμβολίζουν την αθωότητα της ανθρώπινης ψυχής. «Πρόκειται για δύο άτομα ρημαγμένα, ραγισμένα από τη ζωή, που είναι διαφορετικά από τους άλλους. Αυτά τα δύο πλάσματα βιώνουν έναν ρατσισμό της ψυχής. Αν το περιβάλλον τους ήταν άλλο, θα άνθιζαν», επισημαίνει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου.
Το έργο του Κασόνα σπάει τα όρια της στενής πραγματικότητας και μας φέρνει αντιμέτωπους με το εξωπραγματικό, μιλάει για τη διαφορετικότητα, τη σημασία των λέξεων και των εννοιών για έναν άλλο κόσμο, που κατακλύζεται από σιωπές αλλά και ήχους. «Οι άνθρωποι που έχουν "φύγει" περιφέρονται σε όλο το έργο χωρίς να μιλούν και χωρίς να τους βλέπει κανείς παρά μόνο το παιδί. Αυτό συμβαίνει με έναν γλυκό τρόπο, που δεν παγώνει ούτε απωθεί τον θεατή», υποστηρίζει η Μίρκα Παπακωνσταντίνου. Η παράσταση συνδιαλέγεται με την πραγματικότητα καθώς θέτει το ζήτημα της διαφορετικότητας, που αντιμετωπίζεται με σκληρό τρόπο.
Το «Με τη σιωπή» αποτελεί ένα μεταφυσικό παραμύθι. Ωστόσο τα παραμύθια οφείλουν να έχουν πάντα ένα καλό τέλος; Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου απαντά: «Είμαι άνθρωπος των παραμυθιών. Όλα τα παραμύθια, όπως ο Τζακ και η φασολιά ή η Σταχτοπούτα, έχουν ένα αίσιο τέλος. Αλλά αίσιο τέλος μπορεί να είναι και το άγγιγμα της ψυχής. Τα παραμύθια πιστεύω ότι λένε αλήθεια. Δεν πειράζει να βάζουμε λίγη χρυσόσκονη στη ζωή μας».
Η Ελισέα είναι μία ηρωίδα που ζει ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν. Ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, ποιο εύχεται η Μίρκα Παπακωνσταντίνου να είναι το θεατρικό μας μέλλον; «Δεν κάνω σχέδια. Κάνω όνειρα. Όλα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή. Το επόμενο βήμα είναι η αποκατάσταση της καταστροφής που έφερε η πανδημία. Είναι ένας πολύ δύσκολος καιρός. Πάντα σε καιρό "πολέμου" οι τέχνες άνθιζαν. Εύχομαι να μπορούμε να είμαστε ζωντανοί. Να κλαίμε και να γελάμε δυνατά στη σκηνή και στη ζωή. Να μπορούμε να αγγίξουμε τις ψυχές. Όταν ανοίξει η αυλαία και σβήσουν τα φώτα, εύχομαι να έχουμε αυτή την ανεκτίμητη επαφή. Αυτό θα ήθελα να είναι το μέλλον του θεάτρου. Να μπορούμε να είμαστε ζωντανοί, δυνατοί και να υπάρχουμε με αυτή τη σχέση».
Η παράσταση «Με τη σιωπή» θα προβληθεί μέσω του viva.gr ως εξής:
Σάββατο 23 Ιανουαρίου: η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή 24 ώρες για προβολή της παράστασης,
Κυριακή 24 και Δευτέρα 25 Ιανουαρίου: η πλατφόρμα θα είναι ανοιχτή 8μμ με 1πμ