Για καταστρατήγηση του θεσμού του 1,5% κατηγορεί την κυβέρνηση ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης και προστασίας δικαιωμάτων των παραγωγών κινηματογραφικών έργων, Ερμείας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, προωθείται από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής η ψήφιση διάταξης σύμφωνα με την οποία, δεν θα χρηματοδοτείται πλέον μόνον η παραγωγή καθαρά κινηματογραφικών έργων αλλά και κάθε είδους οπτικοακουστικές παραγωγές όπως τηλεοπτικές σειρές, ψηφιακά παιχνίδια κ.λπ. Επίσης θα επενδύεται στην αγορά δικαιωμάτων ελληνικών οπτικοακουστικών έργων που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμη ή θα καταβάλλονται στον ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων).

Με τη διάταξη αυτή καταστρατηγείται το άρθρο 13 της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2010/13 για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων κατά την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό δίκαιο.  

Υπενθυμίζουμε ότι με το άρθρο 7 του νόμου 1866/1989 θεσπίστηκε η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να διαθέτουν το 1,5% των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων τους για την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών με σκοπό την τόνωση της ελληνικής κινηματογραφίας, η οποία απειλείτο από την εισβολή της τηλεόρασης και με το άρθρο 8 του νόμου 3905/2010 επαναδιατυπώθηκε και συγκεκριμενοποιήθηκε η εν λόγω ρύθμιση. 

Με την προωθούμενη διάταξη, πληθαίνουν αδικαιολόγητα οι δικαιούχοι της ενίσχυσης. Οι παραγωγοί κινηματογραφικών ταινιών θα συνωστίζονται πλέον με τους υπόλοιπους παραγωγούς οπτικοακουστικών έργων, ορισμένοι από τους οποίους θα είναι οι ίδιοι οι υπόχρεοι της ενίσχυσης, καθώς οι πάροχοι υπηρεσιών μέσων επικοινωνίας θα ανακυκλώνουν εύκολα την ενίσχυση σε εταιρείες δικών τους συμφερόντων!

Το δε Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παραγκωνίζεται από τον ΕΚΟΜΕ το οποίο με την προσθήκη και του 1,5% θα χρηματοδοτεί και πολύ μεγάλες ξένες παραγωγές, ενώ θα καταστεί ο κύριος –αν όχι ο αποκλειστικός– ρυθμιστής του χώρου.

Ο Ερμείας  εκφράζει την αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια και ζητά την απόσυρση της καταστροφικής για τον ελληνικό κινηματογράφο διάταξης.

Στράτος Κερσανίδης strakersan@gmail.com
kersanidis.wordpress.com
Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet