O δεξιοτέχνης ντράμερ και ενορχηστρωτής Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης με καλεσμένο τον σπουδαίο τρομπετίστα Ανδρέα Πολυζωγόπουλο

 

Μια ενδιαφέρουσα ενότητα μουσικών εκδηλώσεων με τον τίτλο Lighthouse Sessions εγκαινιάζει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Κάθε μήνα, ο συνθέτης και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης συμπράττει με σημαντικούς καλεσμένους της εγχώριας μουσικής σκηνής, με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της μουσικής γλώσσας, συνδέοντας την ελληνική παράδοση και τα ρεμπέτικα με την τζαζ και την κλασική μουσική, σε ένα απρόσμενο και μοναδικό αποτέλεσμα, ανοικτό στον αυτοσχεδιασμό και την πειραματική διάθεση. «Πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πρότζεκτ που συνδυάζει τη φόρμα της εκπομπής –όπως οι "Μουσικοί διάλογοι" που κάναμε στο Κανάλι της Βουλής– με ένα λάιβ», εξηγεί στην «Εποχή» ο δεξιοτέχνης ηρακλειώτης ντράμερ. «Στην ουσία με τον καλεσμένο της κάθε εκδήλωσης κάνουμε μια συζήτηση για τη ζωή και τις σκέψεις του και με αφορμή αυτά μιλάμε και για τις αγωνίες των μουσικών, περισσότερο συζητάμε δηλαδή σαν δύο μουσικοί. Η κουβέντα αυτή εναλλάσσεται με ένα λάιβ το οποίο πλαισιώνει μια ορχήστρα από κουαρτέτο εγχόρδων και τζαζ τρίο. Οι καλεσμένοι έχουν ως κοινό παρονομαστή την αυτοσχεδιαστική ικανότητα και δεινότητα. Η πρόκληση σε αυτό το πρότζεκτ είναι ότι συνδυάζεται στην ουσία το ρεπερτόριο που κάθε καλεσμένου, με τον χαρακτηριστικό ήχο του κουαρτέτου εγχόρδων, που πιο πολύ παραπέμπει σε κλασική μουσική, και τον τζαζ ήχο του τζαζ τρίο. Έτσι προκύπτει ένα μουσικό αποτέλεσμα ως προς τις συνθέσεις των καλεσμένων, που ανυπομονούμε να δούμε, διότι όλο αυτό θα γίνεται ζωντανά. Όλος ο τρόπος που λειτουργούμε σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων δεν έχει την ασφάλεια του γυρίσματος. Βιώνουμε την καλώς εννοούμενη αγωνία του λάιβ».

Καλεσμένος, της πρώτης εκδήλωσης αυτής της ενότητας, που θα παρουσιαστεί σε live streaming την Κυριακή 24 Ιανουαρίου, στις 8.30μμ, είναι ο σπουδαίος τρομπετίστας της τζαζ Ανδρέας Πολυζωγόπουλος. Ενώ τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, ο λαουτιέρης, δημιουργός των Couleur Locale, Γιώργης Μανωλάκης, το μουσικό σχήμα Τακίμ και ο Δημήτρης Μυστακίδης, που συστήνει εκ νέου το ρεμπέτικο και την παράδοση με το δεξιοτεχνικό του παίξιμο στην κιθάρα.

Ο τρομπετίστας και συνθέτης Ανδρέας Πολυζωγόπουλος σπούδασε τζαζ τρομπέτα στο κονσερβατόριο του Άμστερνταμ (Bachelor of Arts) και στη Βασιλική Ακαδημία των Βρυξελλών (Master of Arts) όπου και κέρδισε τον διαγωνισμό «Toots Thielemans». Παράλληλα, έκανε μαθήματα με τον Markus Stockhausen και παρακολούθησε σεμινάρια με τον Paolo Fresu στη Σαρδηνία. Έχει ηχογραφήσει τέσσερα προσωπικά άλμπουμ και συμμετείχε σε περισσότερες από εβδομήντα ηχογραφήσεις μέχρι σήμερα.

Ο συνθέτης, ενορχηστρωτής και ντράμερ Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης με ακαδημαϊκή πορεία στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ασχολείται ενεργά με τη διδασκαλία. Πέντε χρόνια μετά το δισκογραφικό του ξεκίνημα με το άλμπουμ «Tora» και την υπογραφή του Alex Drakos Trio που δημιούργησε μαζί με τον κοντραμπασίστα Ντίνο Μάνο και τον πιανίστα Γιάννη Παπαδόπουλο, και εν αναμονή της νέας δισκογραφικής του δουλειάς, o Aλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης εξερευνά εκ νέου ήχους και μουσικές του κόσμου έχοντας πάντα ως αφετηρία την τζαζ, οδηγό τον αυτοσχεδιασμό και επιρροές από τη ροκ, την παραδοσιακή και την κλασική μουσική.

Συντελεστές: Ντίνος Μάνος - μπάσο, Γιάννης Παπαδόπουλος - πιάνο, Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης - ντραμς, Διονύσης Βερβιτσιώτης - βιολί, Κώστας Παναγιωτίδης - βιολί, Ηλίας Λιβιεράτος - βιόλα, Μαρίνα Κολοβού - τσέλο. Σύνθεση & ενορχήστρωση εγχόρδων: Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης. Διασκευή: Ανδρέας Πολυζωγόπουλος & Αλέξανδρος Δράκος Κτιστάκης.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ: www.snfcc.org/LighthouseSessionsPolyzogopoulos, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC και στο κανάλι του στο YouTube.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet