Συνεχίζει την απεργία πείνας για 16η μέρα ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Σε σοβαρή επιβάρυνση η υγεία του.

 

Από τις 8 Ιανουαρίου, και επί δεκαέξι μέρες, βρίσκεται σε απεργία πείνας ο Δημήτρης Κουφοντίνας, διεκδικώντας την επιστροφή του στις φυλακές Κορυδαλλού, όπως όριζε άλλωστε ο φωτογραφικός και σαφώς εκδικητικός νόμος που η ίδια η κυβέρνηση συνέταξε και ψήφισε. Η υγεία του κρίνεται εξαιρετικά εύθραυστη και μεταφέρθηκε δύο φορές σε νοσοκομείο την εβδομάδα που μας πέρασε. Αρνούμενος ο Δ. Κουφοντίνας να σπάσει την απεργία πείνας και να δεχτεί ιατρική παρέμβαση ή να του τοποθετηθεί ορός, το νοσοκομείο Λαμίας δεν δέχτηκε να του κάνει εισαγωγή, παραβιάζοντας καταφανώς το άρθρο 31 του σωφρονιστικού κώδικα που ορίζει τα δικαιώματα των απεργών πείνας και προβλέπει πως όταν ο απεργός χρήζει νοσηλείας πρέπει να μεταχθεί σε νοσοκομείο, ακόμα και αν ο απεργός αρνηθεί οποιαδήποτε ιατρική βοήθεια. Η άρνηση του νοσοκομείου και η αλλαγή στάσης της διεύθυνσης του σωφρονιστικού καταστήματος Δομοκού συνέπεσαν χρονικά με την πρώτη αντίδραση, εκ μέρους του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, από τα χείλη του υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος δήλωσε πως «Η δημοκρατία δεν εκδικείται αλλά ταυτόχρονα δεν εκβιάζεται», προσθέτοντας πως ο Δ. Κουφοντίνας «έχει και θα έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχουν και οι άλλοι κρατούμενοι της χώρας».

Η απάντηση ήταν άμεση και ρηξικέλευτη από τη δικηγόρο του Κουφοντίνα, Γιάννα Κούρτοβικ, η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η Δημοκρατία δεν εκδικείται, αλλά εκδικούνται αυτοί που ασκούν την εξουσία. Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, αλλά εκβιάζει, όταν ασκούν την εξουσία αυτοί που εκδικούνται. Ο κ. Οικονόμου πρέπει να εξηγήσει γιατί η εφαρμογή του νόμου είναι προνομιακή μεταχείριση, όταν την ζητά ο συγκεκριμένος κρατούμενος. Να μας πει γιατί είναι προνόμιο η μεταφορά στο υπόγειο του Κορυδαλλού (…) Τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά; Οι φυλακές είναι γεμάτες με ενόχους. Οι αθώοι δεν πάνε στη φυλακή. Μήπως τελικά τον θεωρούν πολιτικό κρατούμενο;»

 

Υπογραφές στήριξης

 

Όσο και να επιχειρείται το θέμα της απεργίας πείνας να αποσιωπηθεί, συνεχώς δίνονται στη δημοσιότητα κείμενα στήριξης στο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα, ενώ στο avaaz έχουν συγκεντρωθεί πλέον των 2.000 υπογραφών. Συγκεκριμένα, 68 πανεπιστημιακοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου απώλειας ανθρώπινης ζωής, τονίζοντας πως «ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός δεν συνάδει με την απώλεια ζωής οποιουδήποτε απεργού πείνας. Τελευταία φορά ήταν το 1981 όταν η γηραιά ήπειρος βίωσε τον θάνατο απεργών πείνας. Υπό το πρίσμα πανανθρώπινων αξιών, μια παρόμοια δραματική εξέλιξη δεν θα πρέπει να αντικρίσει η κοινωνία μας.   Εμείς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι που υπογράφουμε αυτό το κείμενο θεωρούμε ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να ισχύει κατά περίπτωση». Σε άλλο κείμενο, 79 δικηγόροι, ανάμεσά τους και εκπρόσωποι σε ΔΣ των δικηγορικών συλλόγων, υπογραμμίζουν, μεταξύ άλλων, πως «το κράτος δικαίου δεν επιτρέπεται να εκτρέπεται των κανόνων του δικαίου για την εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη οφείλει να παράσχει εξηγήσεις και να προβεί άμεσα στην ανάκληση των παράνομων πράξεων και ενεργειών σε βάρος του κρατουμένου και να αποκαταστήσει το δίκαιο.» Με άλλο ύφος, αλλά με σταθερή τη στήριξη του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα και του ίδιου, 41 καλλιτέχνες ζητούν «τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα να γίνουν δεκτά τώρα, για να μη δοκιμαστεί περισσότερο η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και για να διασωθεί η ευαισθησία και η τιμή της κοινωνίας μας που κινδυνεύει να χρεωθεί μια απευκταία εξέλιξη. Γιατί σε τελική ανάλυση, όχι μόνο ο νομικός πολιτισμός αλλά και το ήθος μιας κοινωνίας κρίνονται σε τέτοιες περιπτώσεις!»

Το σιωπητήριο που έχει επιβληθεί στα μίντια ήρθε να σπάσει ένα κείμενο 17 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του, το οποίο καταλήγει πως «Το κράτος δικαίου υπερασπίζεται το δίκαιο και εφαρμόζει το νόμο για κάθε κρατούμενο ανεξάρτητα αδικήματος. Οποιαδήποτε άλλη πρακτική ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να γίνουν οι νόμοι κουρελόχαρτο, η νομιμότητα παρανομία και η δικαιοσύνη εκδίκηση. Η δημοκρατία, άλλωστε, δεν εκδικείται. Ή δεν πρέπει να εκδικείται….». Η Νέα Δημοκρατία, και τα συστημικά μίντια, ζητούσαν την καταδίκη της πράξης αυτής από τον πρόεδρο του κόμματος και τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν να απαγορεύεται από τον πολιτικό πολιτισμό μας η υπεράσπιση ενός απεργού πείνας, η τοποθέτηση πάνω σε ένα δίκαιο αίτημα, και να σημαίνει αυτόματα την υιοθέτηση των ιδεών και των πράξεων του συγκεκριμένου ανθρώπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, φοβούμενος το πολιτικό κόστος, για μια ακόμα φορά, δήλωσε πως «η τρομοκρατία είναι απολύτως καταδικαστέα και δεν έχει καμία θέση στη δημοκρατία. Σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου ο νόμος ισχύει για όλους», μια δήλωση που στο δεύτερο σκέλος της στηρίζει σαφώς το αίτημα του απεργού πείνας, αφού όμως στο πρώτο σκέλος της σπεύδει να καταδικάσει την τρομοκρατία, σαν να υποχρεούται κάθε υπεράσπιση του δικαίου να ξεκινά από αυτή τη φράση.

 

Πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης και δράσης

 

Εν τω μεταξύ, σε απεργία πείνας, σε ένδειξη αλληλεγγύης, βρίσκονται από το Σάββατο 16 Ιανουαρίου οι αναρχικοί Νίκος Μαζιώτης και Γιάννης Δημητράκης, οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Δομοκού, ενώ πενθήμερη απεργία πείνας έκαναν από την Δευτέρα 18 Ιανουαρίου οι πολιτικοί κρατούμενοι Βαγγέλης Σταθόπουλος και Πολύκαρπος Γεωργιάδης, που κρατούνται στις φυλακές Λάρισας. Η 29η  Γενάρη έχει οριστεί ως η δεύτερη πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης και δράσης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα, με πολύμορφες δράσεις να σχεδιάζονται από διάφορες συλλογικότητες και ad hoc πρωτοβουλίες. Την περασμένη Τρίτη, πρώτη πανελλαδική μέρα αλληλεγγύης και δράσης, η αστυνομία κατέστειλε τις συγκεντρώσεις, προτού καν αυτές γίνουν.

Η ζωή του Κουφοντίνα βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το αρμόδιο υπουργείο ροκανίζει το χρόνο, για να μην θεωρηθεί ότι εκβιάστηκε, παρότι το αίτημα είναι η τήρηση του νόμου, που εκείνο συνέταξε. Η εκδικητικότητα και η ιδεοληψία μπαίνουν πάνω από την ανθρώπινη ζωή. Ως πότε;

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet