Μέσα σε κλίμα φόβου και αβεβαιότητας, την Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, έγινε η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το Ντελαγουέρ. Μετά την επίθεση των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, όπου ολόκληρη η υφήλιος είδε πρωτόγνωρες εικόνες για τη χώρα, με οπλισμένους ανθρώπους μέσα στο κέντρο της δημοκρατίας να κομματιάζουν έπιπλα, να βρίζουν και να απειλούν, στην πόλη της Ουάσινγκτον πάρθηκαν πολύ αυστηρά μέτρα  που εμπόδισαν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να έρθει με το τρένο, όπως σχεδίαζε και συνήθιζε ως γερουσιαστής.

Μπροστά στους δικαστές, σε μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρώην προέδρους, αλλά χωρίς κοινό, και για πρώτη φορά από το 1869 χωρίς τον απερχόμενο πρόεδρο, ο Μπάιντεν προσπάθησε να δώσει μια ενωτική χροιά στην ομιλία του, για την «ψυχή της Αμερικής». Μίλησε για όλες τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ στην ιστορία τους, τον εμφύλιο, το μεγάλο κραχ, τους παγκόσμιους πολέμους και υποστήριξε ότι η ιστορία της Αμερικής είναι μια πάλη μεταξύ των ιδεωδών της ισότητας και της άσχημης πραγματικότητας του ρατσισμού, του φόβου, της λευκής ανωτερότητας. Αυτός ο αγώνας δεν σταματά και η νίκη δεν είναι ποτέ σίγουρη.

 

Οι άμεσες προτεραιότητες

 

Πέρα από τα ενωτικά λόγια και την προσπάθεια αποκατάστασης της ομαλότητας σε μια χώρα που έχει απολέσει μεγάλο μέρος του κύρους της στην παγκόσμια κοινότητα, αλλά και έναντι των ίδιων των πολιτών της, η νέα κυβέρνηση των Δημοκρατικών αναλαμβάνει σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Οι άμεσες προτεραιότητες για την κυβέρνηση είναι η «επούλωση των τραυμάτων», η υγεία, η εκπαίδευση, η εργασία, το περιβάλλον, η μετανάστευση και η ψηφιακή ασφάλεια.  

Ο ιός ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρος στις ΗΠΑ, με 400.000 νεκρούς, περισσότερους από τους νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Τα μέτρα που θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι 20 δισεκατομμύρια για ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που θα καλύπτει και τις πιο απομονωμένες περιοχές, καθώς, σύμφωνα με εκπροσώπους των Δημοκρατικών, θα διασφαλιστεί δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο σε όλους τους κατοίκους των ΗΠΑ, ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι αμερικανική ιθαγένεια ή άδεια παραμονής στην περίπτωση των μεταναστών.

 

Μέτρα για την εργασία και την παιδεία

 

Τα μέτρα για την εργασία είναι απαγόρευση των εξώσεων έως τον Σεπτέμβριο, αύξηση του κατώτατου ομοσπονδιακού μισθού από τα 7,25 στα 15 δολάρια την ώρα, ένα κονδύλιο 15 δισεκατομμυρίων για τις πολιτείες για τα παιδιά οικογενειών με χαμηλούς μισθούς, καθώς και 130 δισεκατομμύρια για τα δημοτικά σχολεία, έτσι ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια. Τα δημόσια πανεπιστήμια και κολέγια θα λάβουν 35 δισεκατομμύρια για έκτακτες δαπάνες και 5 δισεκατομμύρια θα λάβουν οι κυβερνήτες για να υποστηρίξουν τους φοιτητές που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Επίσης, πέρα από τα 600 δολάρια έκτακτου επιδόματος σε όλους τους πολίτες που δόθηκαν τον Δεκέμβριο από την κυβέρνηση Τραμπ και το Κογκρέσο, θα δοθούν άλλα 1.400 σε κάθε πολίτη.

Οι προτάσεις για τις Πολιτείες και τους Δήμους είναι 350 δισεκατομμύρια σε έκτακτα κονδύλια, για να βοηθήσουν τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, καθώς και 20 δισεκατομμύρια για τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ήταν ένα από τα κύρια σημεία της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών και γι’ αυτό υπάρχει η πρόθεση στήριξης με 15 δισεκατομμύρια των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία, μαζί με άλλα σχετικά προγράμματα.

Ένα άλλο σημείο της προεκλογικής εκστρατείας του Δημοκρατικού Κόμματος είναι το θέμα της ψηφιακής ασφάλειας, ειδικά μετά τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Η αντιμετώπιση του ζητήματος θα οδηγήσει σε προσλήψεις και σημαντικές επενδύσεις στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

 

Νέος νόμος μεταναστευτικής πολιτικής

 

 Στις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησης Μπάιντεν υπάρχει επίσης η άμεση προτεραιότητα της μεταναστευτικής πολιτικής. Οι Δημοκρατικοί προτείνουν ένα νόμο που θα δίνει τη δυνατότητα στους μετανάστες που έχουν καθαρό ποινικό μητρώο και πληρώνουν φόρους να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τον πρόεδρο Μπάιντεν, 11 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από αυτή τη μεταρρύθμιση.

 

Δύσβατος δρόμος

 

Το σχέδιο του νέου προέδρου είναι φιλόδοξο, αλλά όπως έχει δείξει η ιστορία, η εφαρμογή όλων αυτών είναι απίθανη και ο τρόπος που θα υλοποιηθούν θα είναι διαφορετικός από τη μορφή της παρουσίασής τους, καθώς η νομοθεσία πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο και από τη Γερουσία, όπου η πλειοψηφία υπέρ του προέδρου Μπάιντεν είναι πρακτικά ανύπαρκτη. Ειδικά οι προτάσεις για τη μεταρρύθμιση της μετανάστευσης θα συναντήσουν σημαντική αντίσταση από τη ρεπουμπλικανική πλευρά, αλλά και από τους πιο συντηρητικούς δημοκρατικούς. Πρέπει να πούμε επίσης ότι είναι αμφίβολο αν ο Μπάιντεν θα κατορθώσει να έχει καλή συνεργασία με τους τραμπικούς κυβερνήτες διάφορων Πολιτειών, οι οποίοι, λόγω των πολιτικών τους φιλοδοξιών, θα προσπαθήσουν να προβάλλουν εμπόδια σε αυτά τα σχέδια, καθώς, εξαιτίας του εκλογικού συστήματος των ΗΠΑ, όλοι οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι είναι μονίμως σε μια κατάσταση προετοιμασίας εκλογών.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet