Σταύρος Σιόλας

«Φωνές θιάσου»

 

Έτσι που όλο και λιγοστεύουν τα τραγούδια που «έχουν κάτι να πουν», καλοδεχόμαστε αυτή τη συλλογή τραγουδιών όπου ένας θίασος φωνών άλλοτε σε διάλογο, άλλοτε σε μονόλογο, έρχεται να πει και να φωτίσει τις πανανθρώπινες ιστορίες τους. Ιστορίες για τον έρωτα, για τον πόνο της απώλειας, για την άχαρη πραγματικότητα, για τον μοναχικό άνθρωπο, για την παιδικότητα, για τα ταξίδια αλλά και με κοινωνικά μηνύματα.

Στα τραγούδια αναδεικνύονται θεατρικοί χαρακτήρες που μέσα από οκτώ ντουέτα και ένα σόλο παρελαύνουν σκηνοθετημένοι από τον συνθέτη. Ο Σταύρος Σιόλας διαθέτει ευαισθησία, ένστικτο και τεχνική γι’ αυτό και η επιλογή των ερμηνευτών του είναι απόλυτα εύστοχη. Οι φωνές του Αλκίνoου Ιωαννίδη, του Μίλτου Πασχαλίδη, της Μαρίας Παπαγεωργίου, της Βιολέτας Ίκαρη, της Ανδριάννας Μπάμπαλη, της Ρένας Μόρφη, του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ρίτας Αντωνοπούλου εκφράζουν λυρισμό, νοσταλγία, τρυφερότητα, όλη την γκάμα των συναισθημάτων που υπαγορεύονται από τους στιχουργούς και τον συνθέτη. Δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να πω πιο ντουέτο ξεχωρίζει από τη συλλογή. Ωστόσο θα σταθώ για την ιδιαίτερη ερμηνεία σε τρία από αυτά. Το πρώτο είναι το τραγούδι «Κοίτα τη χαραυγή» στο οποίο ο Σταύρος Σιόλας προσκαλεί τον Αλκίνοο Ιωαννίδη σε μια συνύπαρξη μουσικής συγγένειας, σε ένα διάλογο όπου οι φωνές τους συνηχούν για να ξορκίσουν τον πόνο της απώλειας του έρωτα. Διακριτές ερμηνείες με μεγάλη ψυχική συμμετοχή. Το δεύτερο είναι το «Τραίνο» ένα ιδιαίτερο τραγούδι που θα μπορούσε να είναι παραλογή δημοτικού τραγουδιού, εδώ η χροιά της φωνής του Μίλτου Πασχαλίδη μας πείθει στο ρόλο του απελπισμένου ενώ η φωνή του Σιόλα είναι ενθαρρυντική. Και τρίτο η «Καφεΐνη» με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, ένας μοναδικός Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο Σταύρος Σιόλας μάλιστα, έχει πει γι’ αυτό: «Στην Καφεΐνη "άκουγα" τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Δεν τον γνώριζα προσωπικά ούτε καμιά σχέση είχαμε. Το τραγούδι όμως που έγραψα σε στίχους Σάννυς Μπαλτζή φώναζε "Βασίλης Παπακωνσταντίνου"».

Τους στίχους έχουν γράψει οι Πάνος Δημητρόπουλος, Κώστας Κατσώνας, Ηλίας Μάστορης, Μαρίτα Αλημίση, Σάννυ Μπαλτζή, Πόλυς Κυριάκου και Σταύρος Σιόλας. Οι ενορχηστρώσεις ατμοσφαιρικές στήνουν το θεατρικό σκηνικό μέσα στο οποίο εκτυλίσσονται οι ιστορίες των τραγουδιών και μπορούν να ακουστούν και ως το σάουντρακ του εγκλεισμού μας.

Τον προτείνω ανεπιφύλακτα και καλή σας ακρόαση.

Κυκλοφορεί σε όλα τα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες

από τη Minos EMI / Universal.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
Tags:
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet