Μπορεί ο ιστορικός διάλογος γύρω από το παρελθόν να μεταδίδεται στο ραδιόφωνο; Σε αυτό το ερώτημα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας έχουν απαντήσει καταφατικά εδώ και χρόνια, μέσω της εβδομαδιαίας εκπομπής τους «Η Ιστορία στο Κόκκινο», που μεταδίδεται κάθε Κυριακή, 1-2 το μεσημέρι, στον ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5. Η εκπομπή διανύει πλέον τον όγδοο κύκλο της και έχει παραγάγει περισσότερες από 200 ώρες ιστορικής συζήτησης. Το σύνολο των εκπομπών είναι ελεύθερα διαθέσιμο στη σελίδα των ΑΣΚΙ στο Mixcloud, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η διάθεσή τους μέσα από δύο ακόμα ψηφιακές πλατφόρμες: το Soundcloud και το Spotify.

Η ένταξη της «Ιστορίας στο Κόκκινο» στην εποχή του podcast δεν είναι, όμως, η μόνη κίνηση στην οποία προχώρησαν τα ΑΣΚΙ εν μέσω πανδημίας. Από το τέλος Νοεμβρίου, εγκαινίασαν μία νέα ψηφιακή εκδοτική σειρά ανοιχτής πρόσβασης με τίτλο «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές». Οι εκδόσεις περιλαμβάνουν επιλεγμένες και επιμελημένες συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εκπομπής. Οι συζητήσεις αυτές εικονογραφούνται με πρωτότυπο αρχειακό υλικό από τις συλλογές των ΑΣΚΙ και άλλων φορέων, ενώ συνοδεύονται από βιογραφικά στοιχεία των συνομιλητών, υπομνηματισμό και χρηστικά εργαλεία έρευνας, όπως χρονολόγιο γεγονότων και ενδεικτική βιβλιογραφία.

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις ψηφιακές εκδόσεις: 1) Έλεγχος, μνήμη σιωπές. Οι φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων στον 20ό αιώνα (Βαγγέλης Καραμανωλάκης – Στρατής Μπουρνάζος), 2) Απελευθέρωση – Δεκεμβριανά '44. Πόλεμος και ειρήνη στην μετακατοχική Αθήνα (περιλαμβάνει μαρτυρία του Σπύρου Ι. Ασδραχά και δύο συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν οι Χάγκεν Φλάισερ, Ιωάννα Παπαθανασίου, Ηλίας Νικολακόπουλος και Μενέλαος Χαραλαμπίδης), και 3) «Ενοικιάζεται και ο πρύτανης δεν νοιάζεται». Πανεπιστήμιο και φοιτητές στον Μεσοπόλεμο (Αγγελική Χριστοδούλου – Βαγγέλης Καραμανωλάκης). Στις επόμενες μέρες θα κυκλοφορήσει η τέταρτη έκδοση της σειράς: μια συζήτηση για τους έλληνες μετανάστες στη Δ. Γερμανία, με το δημοσιογράφο, ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Ματζουράνη –μετανάστης και ο ίδιος επί 10 χρόνια– ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2017.

Μέσα από αυτή τη νέα εκδοτική προσπάθεια, τα ΑΣΚΙ συνεχίζουν να εμπλουτίζουν τη μακρά και πολύπλευρη, πλέον, ψηφιακή τους παρουσία, η οποία πέρα από τη διάθεση στο κοινό ενός μεγάλου όγκου αρχειακού υλικού και ιστορικών περιοδικών (Επιθεώρηση Τέχνης, Κριτική, Η Συνέχεια, Ο Πολίτης), έχει να επιδείξει, μεταξύ άλλων, θεματικά εγχειρήματα όπως το Ψηφιακό Μουσείο Μακρονήσου (makronissos.org) και η ιστοσελίδα «Μεταπολίτευση 1974-1989» (metapolitefsi.com). Με αφορμή, μάλιστα, την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τα ΑΣΚΙ δημιουργούν ένα νέο ιστότοπο αφιερωμένο στη σχέση της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων του 20ού αιώνα με το 1821.

Οι ιστορικές συζητήσεις που παρουσιάζονται στη σειρά «2 Αιώνες σε 21 Εκπομπές», και θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε τακτά διαστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, εκτείνονται σε ένα χρονικό άξονα δύο αιώνων (19ος-20ός), καθώς και ένα μεγάλο εύρος θεματικών, οι οποίες συνδυάζουν τα γεγονότα με τη μνήμη και τις αποτυπώσεις τους στην πολιτική και κοινωνική ζωή, στην τέχνη και στον πολιτισμό, καθώς και στην ιστοριογραφία. Οι θεματικές αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την Επανάσταση του 1821, τη σχέση των Ελλήνων με την Ευρώπη στον 19ο αιώνα, την ιδιότητα του έλληνα πολίτη και την ιστορικότητά της, τον Εθνικό Διχασμό, την Οκτωβριανή Επανάσταση και το ΣΕΚΕ, την υποδοχή και εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στην Ελλάδα, τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, την πολεμική δεκαετία του 1940, τους πολιτικούς κρατούμενους και το μαθητικό κίνημα στη μεταπολεμική Ελλάδα, τη χούντα, την αντιδικτατορική αντίσταση και τα παιδιά του Πολυτεχνείου, καθώς και τις πολλαπλές μεταβάσεις της Μεταπολίτευσης.

Την εκδοτική ομάδα της σειράς αποτελούν οι Μάνος Αυγερίδης, Ιωάννα Βόγλη και Στάθης Παυλόπουλος, ενώ την επιστημονική επιμέλεια των εκδόσεων έχουν οι Ηλίας Νικολακόπουλος, Βαγγέλης Καραμανωλάκης και Κωστής Καρπόζηλος. Υπεύθυνος για το σχεδιασμό και την εικαστική επιμέλεια είναι ο Δημήτρης Τσαλκάνης, ενώ το έργο της διόρθωσης των κειμένων κάνει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος. Όλες οι εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στην ιστοσελίδα των ΑΣΚΙ και στην ψηφιακή πλατφόρμα Scribd.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet