Η Τυνησία τον τελευταίο καιρό συγκλονίζεται από κινητοποιήσεις, κυρίως νυχτερινές. Παρά το λοκντάουν λόγω της επιδημίας του Covid-19, οι διαδηλώσεις ήταν συνεχείς σε πολλές πόλεις, ενάντια στην αστυνομική βία και στις αυθαίρετες συλλήψεις. Την περασμένη Δευτέρα μια διαδήλωση πλησίασε τη Βουλή, ενώ μέσα στο κτήριο οι βουλευτές συζητούσαν τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης Χισέμ Μεσισί .

Το Σάββατο, 23 Ιανουαρίου, χίλια άτομα διαδήλωσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας, εκφράζοντας την αγανάκτησή τους γιατί η φωνή τους δεν καταφέρνει να ακουστεί, παρά τους αγώνες από την εποχή της επανάστασης του 2011, δηλώνοντας, όμως, ταυτόχρονα, ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι να νικήσουν.

Το 2011, ένας νέος μικροπωλητής, ο Μοχάμεντ Μπουαζίζι, αυτοπυρπολήθηκε, σε μια κίνηση απόγνωσης απέναντι στην ωμή συμπεριφορά της αστυνομίας και αποτέλεσε τη σπίθα που γέννησε την «επανάσταση των γιασεμιών» και την εξέγερση των νέων του αραβικού κόσμου, την Αραβική Άνοιξη. Δέκα χρόνια μετά την επανάσταση που εξανάγκασε τον δικτάτορα Μπεν Αλί σε παραίτηση, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, μόνο το 27% των Τυνήσιων ισχυρίζεται ότι η ζωή του έχει βελτιωθεί και το 22% θεωρεί ότι τα παιδιά έχουν ένα καλύτερο μέλλον σε σχέση με το 2011, ενώ για το 84% έχει αυξηθεί η απόσταση μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

 

Για ένα καλύτερο αύριο

 

Φωτεινή εξαίρεση ανάμεσα στις αραβικές χώρες, η δημοκρατική άμυνα στην Τυνησία άντεξε, παρά τις δολοφονίες και τις τρομοκρατικές επιθέσεις, και δεν κατέληξε στην επιστροφή μιας αυταρχικής κυβέρνησης, όπως συνέβη στην Αίγυπτο, ούτε στον εμφύλιο πόλεμο, όπως στη Συρία. Όμως, η οικονομική κρίση στη χώρα συνεχίζεται, με το 85% των νέων στην ανεργία και με μόνη διέξοδο τη μετανάστευση.

Το 2011, το σύνθημα των τυνήσιων νέων ήταν «ψωμί, ελευθερία και αξιοπρέπεια». Τώρα είναι «αγώνας σήμερα για ένα καλύτερο αύριο». Οι πορείες εξακολουθούν σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απελευθέρωση των 1.200 συλληφθέντων. Η αντίδραση της αστυνομίας είναι ιδιαίτερα σκληρή. Στην πόλη Σμπέιτλα, στις 25 Ιανουαρίου, ένας νεαρός διαδηλωτής χτυπήθηκε από δακρυγόνο στο κεφάλι και άφησε την τελευταία του πνοή. Αυτό προκάλεσε νέες νυχτερινές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στην περιοχή.

Οι περισσότεροι διαδηλωτές είναι έφηβοι που ήταν παιδιά την εποχή της επανάστασης των γιασεμιών, νέοι που έχουν μεγαλώσει με τις ιστορίες της λαϊκής εξέγερσης και πιστεύουν στη δύναμη του λαού για να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων. Βιώνουν δυσκολίες στις σπουδές, στην εργασία, ζουν σε συνοικίες που είναι σε όλο και μεγαλύτερη εγκατάλειψη, είναι μια γενιά χωρίς μέλλον.

 

Πολιτικό αδιέξοδο

 

H κρίση και το πολιτικό τέλμα οδήγησε τον πρωθυπουργό στην πρόταση σχηματισμού μιας νέας κυβέρνησης, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από τον πρόεδρο που την απέρριψε ως αντισυνταγματική. Το πολιτικό αδιέξοδο από τις εκλογές του 2019 παρέλυσε τις προσπάθειες αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων,

Η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης διεξόδου, προχώρησε σε ανασχηματισμό, με αλλαγές σε 11 υπουργεία, ανάμεσα στα οποία είναι το υπουργείο εσωτερικών, περιβάλλοντος, δικαιοσύνης, υγείας, τουρισμού, πολιτισμού, γεωργίας, βιομηχανίας και ενέργειας. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να κάνουμε μεταρρυθμίσεις. Δεν πρέπει να παραιτούμαστε όταν πρόκειται για τη σωτηρία της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης. 

Είμαστε λίγο καχύποπτοι όταν ακούμε πολιτικούς να μιλάνε για «σωτηρία της χώρας». Οι ελπίδες μας είναι περισσότερο στραμμένες στα παιδιά της νέας επανάστασης των γιασεμιών.

Πρόσφατα άρθρα ( Διεθνή )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet