«Η Βραζιλία έχει τεράστιες ελλείψεις υγειονομικού υλικού και φαρμάκων σε σημείο τέτοιο που τα νοσοκομεία αδυνατούν να προσφέρουν έστω και τις πιο ελάχιστες υπηρεσίες στους ασθενείς», αναφέρει η δημοσιογράφος οικονομολόγος Μαρίτα Ντε Μέλο και συνεχίζει. «Η Βραζιλία, μια μεγάλη χώρα με τεράστιες δυνατότητες, έχει πληγεί περισσότερο από τις άλλες χώρες της περιοχής. Πάνω από 8.000.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό και οι νεκροί έφθασαν τις 220.000». Η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι καλύτερη: «Η χώρα χρεοκόπησε οικονομικά και εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα» είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μπολσονάρο στις αρχές του μήνα – και του νέου χρόνου. «Οι πρώτοι που θα νοιώσουν τη χρεοκοπία είναι οι πιο φτωχοί που θα περιμένουν μάταια το επίδομα» σημειώνει η αρθρογράφος.

 

Συσπείρωση δυνάμεων κατά Μπολσονάρο

 

Η δήλωση αυτή του Μπολσονάρο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των τοπικών κυβερνητών αλλά και των δικών του ανθρώπων, όπως π.χ. του υπουργού Υγείας που παραιτήθηκε (ο δεύτερος υπουργός που έφυγε από το υπουργείο Υγείας σε ελάχιστο διάστημα), όπως ανέφεραν τα μίντια. Οι αντιθέσεις αυτές δεν είναι το κυρίαρχο στοιχείο, φανερώνουν όμως την έκταση της ζημιάς που έχει προκληθεί και της δυσαρέσκειας που επικρατεί. Αυτή τη δυσαρέσκεια και τον θυμό τους εκφράζουν, με τις διαδηλώσεις τους στους δρόμους των μεγάλων πόλεων, οι Βραζιλιάνοι αυτές τις ημέρες όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των εξήντα και πάνω οργανώσεων και φορέων που συγκροτήθηκε από ένα ευρύ φάσμα δυνάμεων για να συντονίσει τις ενέργειες ενάντια στην πολιτική Μπολσονάρο. Και, τελικά, την απομάκρυνσή του από την προεδρία.

Πιο συγκεκριμένα, στην Επιτροπή αυτή μετέχουν πολιτικές δυνάμεις (τα κόμματα της αριστεράς, αλλά και ομάδες της κεντροδεξιάς που στήριζαν τον Μπολσονάρο), κοινωνικά κινήματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, το Λαϊκό Μέτωπο της Βραζιλίας και κινήσεις πολιτών όπως «Ο λαός χωρίς φόβο».

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα με άρθρο του στην εφημερίδα «O Clobo» (άρθρο που βρήκε μεγάλη απήχηση και από τα άλλα μίντια), επέμενε ιδιαίτερα «στην ανάγκη να βάλουνε φρένο σ’ αυτή την κυβέρνηση που έχει προκαλέσει τόσες ζημιές στις ζωές των Βραζιλιανών και στη δημοκρατία». Γιατί με την πολιτική του ο Μπολσονάρο έχει στην πράξη καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στη δημόσια υγεία. «Το δικαίωμα αυτό είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και συνεπώς δεν μπορεί να παραβιάζεται» αναφέρει ο αρθρογράφος.

Αντισυνταγματικές είναι όλες οι ενέργειες και οι πολιτικές του Μπολσονάρο από την αρχή της πανδημίας γιατί δεν πήρε τα αναγκαία μέτρα αλλά σε πολλές περιπτώσεις αρνήθηκε να υιοθετήσει μέτρα πρόληψης και προφύλαξης. Και το χειρότερο μποϊκόταρε την παραγωγή φαρμάκων και τη διασφάλιση του εμβολίου, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει τα περισσότερα θύματα (ασθενείς και νεκρούς) στη Νότια Αμερική.

 

Δίχασε και πόλωσε τη χώρα

 

Ο Μπολσονάρο από την αρχή της προεδρίας του ακολούθησε με συνέπεια την πολιτική της πόλωσης και του διχασμού της χώρας. Διαχωρίζοντας τους πολίτες σε «φίλους» και «εχθρούς» όπως συμβαίνει σ’ όλες τις περιπτώσεις των αυταρχικών καθεστώτων. Υιοθέτησε όλες τις ρατσιστικές και σκοταδιστικές θεωρίες για να επιτεθεί στα πιο ευάλωτα στρώματα. Έτσι δεν είναι καθόλου τυχαίο που αυτόχθονες πολίτες της χώρας, οι οποίοι ζουν και δραστηριοποιούνται στον Αμαζόνιο, προσέφυγαν στο ποινικό δικαστήριο της Χάγης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η άποψη αυτή για την παραβίαση όχι μόνο των δημοκρατικών αλλά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απασχολεί και τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις που με έκκληση - κείμενό τους απευθύνονται και στους βασικούς θεσμούς της χώρας, στο Εθνικό Κοινοβούλιο, στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και τον Γενικό Εισαγγελέα, επισημαίνοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δεν θα έπρεπε να περάσουν απαρατήρητες. Έτσι τίθεται το ερώτημα «τι κάνει ο Γενικός Εισαγγελέας για τις εγκληματικές παραλείψεις που σημειώθηκαν, έχει προχωρήσει σε έρευνες για τις ελλείψεις των κοινών αγαθών, που οφείλονται σε συγκεκριμένες πρακτικές που εφαρμόσθηκαν;». Οι οργανώσεις που ανέλαβαν την πρωτοβουλία των κινητοποιήσεων αναφέρονται ακόμη και στην εξωτερική πολιτική της χώρας. Μια πολιτική που την χαρακτηρίζουν «χαοτική» και επιζήμια για τη χώρα, γιατί την οδήγησε στην απομόνωση από τις άλλες χώρες της περιοχής και κυρίως τη Βενεζουέλα.

 

Η Βενεζουέλα στέλνει οξυγόνο στη Βραζιλία

 

Και το παράδοξο είναι ότι σήμερα που υποφέρει από τον κορονοϊό και την έλλειψη του οξυγόνου, σε αυτή την περιοχή που θεωρείται ο πνεύμονας του κόσμου, η Βενεζουέλα έσπευσε να βοηθήσει και από τις 19 Ιανουαρίου τα βυτιοφόρα φθάνουν από τη Βενεζουέλα στην πρωτεύουσα Μάνας του κρατιδίου της Αμαζόνας. «Η ενέργεια αυτή έχει έναν ιστορικό συμβολισμό αλληλεγγύης και ανθρωπιάς που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις των χωρών μας» ανέφερε στο μήνυμά του ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα προς τον Νικολά Μαδούρο.

Από την επίσημη πλευρά της Βραζιλίας δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Οι αντιδράσει μάλλον θα υπάρξουν μετά τις διαδηλώσεις - κινητοποιήσεις. Στις οποίες «θα πρέπει να πάρει μέρος όλος ο κόσμος και να πληροφορηθεί για τη γενοκτονία που διαπράττεται συνεχώς από την κυβέρνηση Μπολσονάρο» όπως τονίζει η Μαρίτα ντε Μέλο και συμπληρώνει «θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί για να σώσουμε τη Βραζιλία και τους Βραζιλιάνους».

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet