Η Ιταλία είναι η χώρα των κυβερνητικών κρίσεων. Δεν ήταν δυνατό να ξεφύγει από αυτό και η 66η κυβέρνηση μετά την ανακήρυξη της δημοκρατίας. Όμως, γιατί ο πρωθυπουργός αποφάσισε να υποβάλλει την παραίτησή του την προηγούμενη Τρίτη, ενώ στην ψήφιση της εμπιστοσύνης είχε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και μια σχετική πλειοψηφία στη Γερουσία; Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, αυτό συνέβη γιατί την Τετάρτη επρόκειτο να συζητηθεί η εισήγηση του υπουργού Αλφόνσο Μποναφέντε (Κίνημα 5 Αστέρων) για τη δικαιοσύνη. Μπροστά στο σκόπελο μιας καταψήφισης της εισήγησης, που θα τίναζε στον αέρα ολόκληρη την κυβέρνηση, ο Κόντε προτίμησε να παραιτηθεί και να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης. Τι περιέχει, όμως, αυτή η εισήγηση για να προκαλέσει μια τόσο ισχυρή αντίδραση;
Ουσιαστικά περιέχει όσα συμπεριλαμβάνονται στο Recovery Plan για τη δικαιοσύνη, δηλαδή 3 δισεκατομμύρια για την άσκησή της, χρήματα που θα χρησιμεύσουν άμεσα για την πρόσληψη δικαστών, γραμματέων, υπαλλήλων, συνολικά 16.000 ατόμων. Στόχος είναι η μείωση της μεγάλης διάρκειας της δικαστικής διαδικασίας, των τεράστιων καθυστερήσεων που επιβαρύνουν το σύστημα. Όμως, το 2020 τέθηκε εν ισχύ ο νόμος για την παραγραφή των αδικημάτων, ο οποίος μειώνει σε τέτοιο βαθμό αυτή τη δυνατότητα, ώστε, στην ουσία, να πρόκειται σχεδόν για κατάργηση του θεσμού. Αυτό συνάντησε τη έντονη διαφωνία όχι μόνο της αντιπολίτευσης, αλλά και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος, το οποίο δηλώνει ότι είναι αντίθετο με τη δημιουργία «ισόβιων κατηγορουμένων».
Με την κίνηση αυτή του Κόντε, με την κυβέρνηση υπό παραίτηση να πρέπει να ασχοληθεί μόνο με τα τρέχοντα ζητήματα, η εισήγηση πιθανότατα θα σταλεί στο Κοινοβούλιο χωρίς συζήτηση και χωρίς ψηφοφορία.
Η επιχείρηση συγκέντρωσης «πρόθυμων» συνεχίζεται, χωρίς επιτυχία, με τον πρόεδρο Ματαρέλα να συναντά τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και τα κόμματα, ενώ ο Ματαρέλα ζητά να υπάρχει ουσιαστικά η ίδια σύνθεση από πλευράς κομμάτων στη νέα κυβέρνηση Κόντε. Ο Ματέο Ρέντσι, ο πρωταίτιος της κρίσης, την ημέρα παραίτησης του πρωθυπουργού βρισκόταν στη Σαουδική Αραβία, για έναν κύκλο διαλέξεων -με το αζημίωτο- ενός τοπικού ιδρύματος, με θέμα τον «Επαναπροσδιορισμό της ηγεσίας για την μετά-covid εποχή: πώς να εμπνεύσουμε μια οικονομική αναγέννηση στον 21ο αιώνα». Άλλοι ομιλητές, εκτός από τον ίδιο, ο ινδός δισεκατομμυριούχος Ανάντ Μαχίντρα, ο CEO της Goldman Sachs, Ντέιβιντ Σάλομον, και ο CEO της ηλεκτρικής εταιρείας EDF, Ζαν Μπερνάρ Λεβί. Ο Ρέντσι αναγκάστηκε να επιστρέψει εσπευσμένα για να απολαύσει το σκληρό αγώνα του αντιπάλου του, ενώ ο ίδιος βρίσκεται και πάλι σε προνομιακή θέση, παρόλο που οι πάντες τον θεωρούσαν ηττημένο.
Το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω του γραμματέα του Νικόλα Τζινγκαρέτι, δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν εγκαταλείπει τον Κόντε. Τουλάχιστον, όχι στην πρώτη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Ίσως, όμως, τελικά ο Κόντε να αναγκαστεί να πιει το πικρό ποτήρι της συνεννόησης με το μεγάλο του εχθρό.
Βέβαιο είναι ότι το 80% των πολιτών δεν θέλει εκλογές και ότι η Λέγκα μέσα σε μια εβδομάδα κέρδισε μια μονάδα στην πρόθεση ψήφου. Ο Κόντε μιλάει για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ενώ ο Ρέντσι επανέρχεται στο αγαπημένο του μοτίβο: τεχνοκρατική κυβέρνηση με τον πρώην πρωθυπουργό Τζεντιλόνι επικεφαλής και τον Μάριο Ντράγκι υπουργό Οικονομικών. Δεν αμφιβάλλαμε για την εκτίμηση που ο Ματέο Ρέντσι τρέφει για τους τραπεζίτες…