Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν γύρω από ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και συνομολόγησαν ότι αυτή η συνομιλία ήταν μόνο η αρχή για τα ζητήματα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Κύριο θέμα ήταν η επέκταση της συμφωνίας New Start, για τον έλεγχο και τον περιορισμό των στρατηγικών επιθετικών όπλων. Σύμφωνα με το σάιτ του ρώσου προέδρου, στο επόμενο άμεσο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διατυπώσεις για την περαιτέρω λειτουργικότητα του μηχανισμού αμοιβαίου περιορισμού των πυρηνικών όπλων.

Η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης αναφέρθηκαν και θέματα της ημερήσιας διάταξης, όπου οι δύο πλευρές μέχρι στιγμής αντιμετωπίζουν με διαφορετικό τρόπο, όπως την έξοδο των ΗΠΑ από τη συμφωνία για ανοικτούς ουρανούς, το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, την ουκρανική κρίση κ.α.

Σύμφωνα με το Associated Press, την πρωτοβουλία για το τηλεφώνημα πήρε η Μόσχα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Τζο Μπάιντεν, όμως, πριν μιλήσει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν θέλησε να επικοινωνήσει με τους ηγέτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας και με το γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Επίσης ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Τζένιφερ Ψάκη, έθεσε και άλλα θέματα, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις από ρώσους χάκερς εναντίον αμερικανικών κρατικών υπηρεσιών, η χρηματοδότηση από τη Ρωσία των Ταλιμπάν για την εξόντωση αμερικανών στρατιωτικών στο Αφγανιστάν, η ρωσική εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2020 και η υπόθεση Ναβάλνι.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ πρότεινε στη Ρωσία την επέκταση της συμφωνίας για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων New Start. Την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου, ο σύμβουλος του αμερικανού προέδρου για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προτείνουν στη Ρωσία επέκταση της συμφωνίας για πέντε χρόνια. Η Μόσχα αντιμετώπισε την ανακοίνωση με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζέικ Σάλιβαν και του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, με θέμα τη μείωση των επιθετικών όπλων και τον περιορισμό των πυρηνικών εξοπλισμών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει θετικά την αμερικανική πρόταση, αλλά το αποτέλεσμά της θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Η παρούσα συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εκπνέει στις 5 Φεβρουαρίου και προβλέπει ότι η κάθε πλευρά δεν μπορεί να αναπτύξει πάνω από 1.550 στρατηγικές πυρηνικές κεφαλές.

Η κυβέρνηση Τραμπ αρνήθηκε την επέκταση της συμφωνίας New Start. Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Ουάσινγκτον έστειλε τελεσίγραφο στη Μόσχα για το θέμα των στρατηγικών όπλων με την υπόμνηση: ή υπογράφετε αυτά που σας προτείνουμε ή αποχωρούμε από τη συμφωνία. Η πρόταση που συνόδευε το τελεσίγραφο ήταν να σταματήσει η Ρωσία τις έρευνες στους τομείς των υπερηχητικών όπλων και των βαρέων πυραύλων και να πείσει την Κίνα να συμμετέχει στις συνομιλίες για την επέκταση της συμφωνίας.

Η πρώτη συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ ΗΠΑ και Σοβιετικής Ένωσης προέβλεπε την αποσυναρμολόγηση και καταστροφή των πυρηνικών κεφαλών από τους διηπειρωτικούς πυραύλους. Οι σοβιετικοί τις κατέστρεψαν, οι αμερικανοί όμως τις αποθήκευσαν. Η κυβέρνηση Τραμπ απειλούσε τη Ρωσία ότι αν δεν υπογράψει την πρότασή της θα ξανατοποθετήσει τις πυρηνικές κεφαλές στους διηπειρωτικούς πυραύλους, αυξάνοντας την ετοιμότητα των υποβρυχίων και των βομβαρδιστικών της και να αναγκαστεί εκ των πραγμάτων η Ρωσία να μπει σε νέο γύρο εξοπλισμών.

Στις 16 Οκτωβρίου ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε την επέκταση της υπάρχουσας συμφωνίας έστω για ένα χρόνο, για να δοθεί η δυνατότητα διερεύνησης όλων των παραμέτρων. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση Τραμπ.

Από την άλλη πλευρά, η κινεζική κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή της στην επέκταση της συμφωνίας New Start. Την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε τη θέση για μη συμμετοχή, προσθέτοντας ότι ακολουθεί αμυντική στρατηγική και θα διατηρήσει ένα μίνιμουμ πυρηνικών εξοπλισμών, τους οποίους ποτέ δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτη.

Είναι αναμφισβήτητα θετική η επέκταση της συμφωνίας New Start. Ποια, όμως, θα είναι η τύχη άλλων συμφωνιών για την εμπέδωση της διεθνούς ασφάλειας, όπως η συμφωνία για την εξάλειψη των πυραύλων μεσαίου(1.000-5.000 χιλιόμετρα) και μικρότερου (500-1.000 χιλιόμετρα) βεληνεκούς; Η συμφωνία έληξε το2019. Η κυβέρνηση Τραμπ δεν επιθυμούσε την επέκτασή της. Επίσης το 1992 υπογράφτηκε στο Ελσίνκι η «συμφωνία για τους ανοικτούς ουρανούς», που επέτρεπε σε εξήντα χώρες να πραγματοποιούν πτήσεις, η μία πάνω από το έδαφος της άλλης, με σκοπό την εμπέδωση της εμπιστοσύνης και την αποφυγή συγκρούσεων. Οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη συμφωνία το Μάιο του 2020.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet