Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, την εβδομάδα που πέρασε, αποδείχθηκε περίτρανα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την πανδημία και τις συνέπειές της αλλά επίσης ότι δεν διστάζει να καταφεύγει σε ωμά ψέματα και παραποίηση της αλήθειας.

 

Την περασμένη Τρίτη, μόλις μερικές ώρες από την επιεικώς παράλογη απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύσει τις συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων, αποκαλύφθηκε ότι εκτός από δύο τρόπους καταγραφής των κρουσμάτων της πανδημίας η κυβέρνηση διαθέτει και δύο επιτροπές ειδικών. 

Η ΕΛ.ΑΣ. λοιπόν επικαλέστηκε για την απόφασή της εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού Covid-19. Αυτή η επιτροπή όμως δεν είναι η γνωστή σε όλους μας επιτροπή των «ειδικών λοιμωξιολόγων» αλλά μια επιτροπή που όπως φαίνεται δημιουργήθηκε για τις «δύσκολες» αποφάσεις. Σ’ αυτήν, σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της Αυγής, μετέχουν μόλις δύο γιατροί. Τα υπόλοιπα εννιά μέλη είναι γενικοί γραμματείς υπουργείων και επικεφαλής κρατικών φορέων. Αποτελούν, κοντολογίς, εκλεκτούς της κυβέρνησης με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αντικειμενικότητά τους.

Κάπως έτσι βέβαια εξηγήθηκε και το μεγάλο επικοινωνιακό μπάχαλο με τους λοιμωξιολόγους να δηλώνουν στα τηλεοπτικά πάνελ ότι δεν είχαν ιδέα για την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. (Αλκ. Βατόπουλος). Δεν είχαν γιατί ουσιαστικά ουδείς τους ρώτησε. Απλώς τους ενημέρωσαν όπως, άλλωστε, έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν, γεγονός που όχι μόνο μειώνει το κύρος των επιστημόνων αλλά προκαλεί δυσπιστία στην κοινή γνώμη ως προς τις αποφάσεις.

 

Διπλά «βιβλία» στα κρούσματα

 

Σαν να μην έφτανε αυτό, την Τετάρτη, η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη κατέθεσε στη Βουλή ένα έγγραφο-φωτιά το οποίο αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι ο ΕΟΔΥ δεν αρκείται στην καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού από το Εθνικό Μητρώο για τον Covid αλλά αντλεί ενημέρωση κατευθείαν από τα νοσοκομεία χωρίς να τηρεί τις νόμιμες διαδικασίες. Στην ενημέρωση αυτή δε, συμπεριλαμβάνονται και ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών όπως το όνομα, το επίθετο και ο ΑΜΚΑ τους!

Το σχετικό έγγραφο υπογράφεται από τον Υπεύθυνο Προστασίας Δεδομένων του υπουργείου Υγείας Δημήτρη Ζωγραφόπουλο. Στη γνωμάτευσή του, έκτασης 11 σελίδων, ο Ελληνας νομικός εξηγεί αναλυτικά ότι ο ΕΟΔΥ με το να αξιώνει από τα νοσοκομεία να του παραδίδουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών παραβιάζει κατάφωρα τον GDPR. Η γνωμάτευση, όπως προβλέπεται, έχει ήδη κοινοποιηθεί τόσο στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια (βάσει το νόμου, ο Yπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων αναφέρεται μόνο στον υπουργό) όσο και στον ΕΟΔΥ. Τουτέστιν Κικίλιας και Αρκουμανέας είναι απολύτως ενήμεροι για την παραβίαση του νόμου. Και όμως, συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα!

Μεταξύ των πολλών ερωτημάτων που προκύπτουν βέβαια από την παραπάνω υπόθεση είναι και το εξής: Μήπως τα συγκεκριμένα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα έχουν παραδοθεί στην αμερικανική εταιρεία Palantir πριν αυτή διακόψει τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση στις 23 Δεκεμβρίου του 2020; Για τους μη γνωρίζοντες, η αμφιλεγόμενη για τις μεθόδους της Palantir είχε αναλάβει, σύμφωνα με τους όρους της συνεργασίας, να παραδίδει στον πρωθυπουργό ακριβή στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αν, πράγματι, η Palantir έχει κάνει χρήση των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, το επόμενο ερώτημα που προκύπτει αυτομάτως είναι που θα τα χρησιμοποιήσει τώρα που (επισήμως) έχει σταματήσει τη συνεργασία της με την ελληνική κυβέρνηση; Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τα παραδώσει σε εταιρείες οι οποίες θα αναλάβουν να «τρέξουν» την ιδιωτικοποίηση του δεύτερου πυλώνα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος. Δεδομένα ιατρικού χαρακτήρα πάντως θεωρούνται... ταμάμ για εταιρείες που προσφέρουν συνταξιοδοτικά προγράμματα, αφού όσο πιο πολλά γνωρίζουν για την κατάσταση της υγείας των πελατών τους, τόσο λιγότερο ρισκάρουν.

Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, συλλαμβάνεται να επιχειρεί να ξεγελάσει τους πάντες στο θέμα της διαχείρισης δεδομένων. Το έκανε η Νίκη Κεραμέως στο ζήτημα της τηλεκπαίδευσης, το έκανε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην υπόθεση της Palantir, το κάνει –και με τη βούλα πλέον– το δίδυμο Κικίλια-Αρκουμανέα στην υγεία.

Νίκος Γιαννόπουλος Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet