Την έξωση του χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων από το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας προωθεί η Διεύθυνση Δασών Αθηνών, εξωθώντας σε διάλυση μια από τις πιο δραστήριες φιλοζωικές δραστηριότητες που λειτουργούν στην Αττική και από τις ελάχιστες δομές φιλοξενίας εντός οικιστικού ιστού.

Η δομή, που έχει εγκαταστήσει εδώ και 16 χρόνια εντός του άλσους ο Φιλοζωικός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας και τη λειτουργεί σε καθαρά εθελοντική βάση, έχει επιδείξει μια αξιόλογη δραστηριότητα. Μόνο το 2019 οι εθελοντές του Συλλόγου διαχειρίστηκαν περίπου 600 ζώα, στείρωσαν 280 ζώα και έδωσαν για υιοθεσία 198 ζώα. Το σημαντικότερο: η δραστηριότητα αυτή υποκαθιστά την έλλειψη μιας κρατικής δομής, που σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι αρμοδιότητα και υποχρέωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτός είναι ο λόγος που μέχρι σήμερα οι δημοτικές αρχές του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (άλλοτε ενεργά, άλλοτε στα… λόγια) στηρίζουν το Σύλλογο.

Γιατί όμως οι δασικές υπηρεσίες προσπαθούν να αποβάλουν αυτή τη δομή από το Άλσος; Τυπικά γιατί στις δραστηριότητες που περιγράφονται στη νομοθεσία ως συμβατές με το δασικό χαρακτήρα, δεν περιλαμβάνεται η περίθαλψη των αδέσποτων ζώων! Ουσιαστικά γιατί «κάποιοι» ενοχλούνται…

Ένας πνεύμονας πρασίνου 420 στρεμμάτων που προσελκύει χιλιάδες περιπατητές, φίλους της φύσης και φιλόζωους «ενοχλείται», σύμφωνα με τη νομοθεσία, από μια καθαρά οικολογική φιλοζωική δραστηριότητα που καταλαμβάνει 2.993 τ.μ., ούτε καν το 1% της συνολικής επιφάνειας του Άλσους. Σημειωτέον ότι ο χώρος φιλοξενίας των αδέσποτων είναι κατασκευασμένος από υλικά φιλικά με το περιβάλλον, χωρίς να έχει πέσει μπετόν και χωρίς να έχει κοπεί ούτε ένα δένδρο. Άλλωστε η ύπαρξή του μέσα στο Άλσος διευκολύνει την επισκεψιμότητα του χώρου για υιοθεσίες αδέσποτων ζώων κλπ, την πρόσβαση των εθελοντών, την εκπαιδευτική δραστηριότητα που είναι αρκετά μεγάλη και αγκαλιάζει σχολεία όλων των όμορων δήμων.

Οι προσπάθειες αποβολής του Φιλοζωικού από το Άλσος έχουν ξεκινήσει εδώ και χρόνια. Μια προηγούμενη προσπάθεια της Διεύθυνσης Δασών το 2015 ακυρώθηκε στα δικαστήρια το 2016, αφού η έδρα αναγνώρισε ότι για να διαλυθεί το καταφύγιο θα πρέπει να έχει βρεθεί άλλος κατάλληλος χώρος.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή υπερασπίστηκε τονχώρο του Φιλοζωικού και μάλιστα ο Άρης Βασιλόπουλος σύρθηκε στα δικαστήρια μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου, όπου αθωώθηκαν. Ο Δήμος με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου υπέγραψε το 2019 πρωτόκολλο συνεργασίας με τον Σύλλογο.

Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Βούρος όμως υιοθέτησε μια άλλη τακτική. Πριν λίγες μέρες εξέδωσε ανακοίνωση – έκκληση να υιοθετηθούν τα αδέσποτα ζώα που φιλοξενούνται στο Άλσος, δίνοντας ταυτόχρονα τελεσίγραφο στο Σύλλογο να εγκαταλείψει το χώρο εντός δέκα ημερών.

Η άμεση κινητοποίηση φιλόζωων, φορέων και κατοίκων έφερε ένα πρώτο αποτέλεσμα: 3-4 μέρες μετά την δήθεν φιλοζωική ανακοίνωση του Δήμου, ανακοινώθηκε μια δίμηνη παράταση παραμονής στο χώρο. Το θέμα φυσικά δεν λύθηκε και η δημοτική αρχή εργάζεται στη λογική της μεταφοράς του χώρου φιλοξενίας των αδέσποτων εκτός Άλσους, σε χώρο που και πάλι δεν θα είναι νόμιμος, αφού η χωροθέτηση τέτοιων χώρων προσκρούει στην ατελή νομοθεσία.

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος έχει καταθέσει μια τεκμηριωμένη πρόταση για διεκδίκηση νομοθετικής λύσης στο θέμα της παραμονής εντός του Άλσους, λύση που θα άνοιγε το δρόμο για νόμιμους χώρους φιλοξενίας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων σε δεκάδες δήμους. Την πρόταση αυτή ο κατά δήλωσή του «φιλόζωος» δήμαρχος δεν δέχτηκε να την θέσει καν σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη.

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet