Το 2020, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Χατζηδάκης, με νόμο αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό, μεταξύ άλλων, άναψε το πράσινο φως στην περιφέρεια Αττικής και τον κ. Πατούλη, για να προχωρήσει στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής. Όμως σε διαμετρικά αντίθετη λογική, σε σχέση με τη λογική του περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων του 2016 (ΠΕΣΔΑ 2016) της Δύναμης Ζωής.

Ο ΠΕΣΔΑ 2016 έδινε, σε εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, έμφαση στις αρχές της κυκλικής οικονομίας, δηλαδή πρόληψη-διαλογή στην πηγή-επανάκτηση-ανακύκλωση-κομποστοποίηση. Επίσης, στα αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά της διαχείρισης και στο δημόσιο χαρακτήρα, στόχος ήταν η προστασία του περιβάλλοντος και η δημόσια υγεία, στο πλαίσιο της πολιτικής για βιώσιμη ανάπτυξη προς όφελος της κοινωνίας.

Το σχέδιο ΠΕΣΔΑ 2016 προέβλεπε τη δημιουργία έξι μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων (σε έξι περιοχές της Αττικής) και τρεις χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και όχι απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Έτσι οι περιοχές θα επεξεργάζονταν τα δικά τους απορρίμματα και δεν θα έστελναν στην «αυλή του άλλου», στο Σχιστό και στη Φυλή. Αυτό που σχεδιάζεται τώρα από την κυβέρνηση και την περιφέρεια είναι η κατάργηση των τριών από τις έξι ΜΕΑ (δηλαδή, από τον κεντρικό και τον νότιο Τομέα) και η μεταφορά τους στην Φυλή, σε ιδιωτική μονάδα που θα περιλαμβάνει και καύση. Στη γεωγραφική περιοχή του Πειραιά, στο Σχιστό, η διοίκηση Πατούλη σχεδιάζει την κατασκευή με ΣΔΙΤ, Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων 180.000 τόνων, όταν η παραγωγή απορριμμάτων του δήμου Πειραιά δεν ξεπερνά τους 120.000 τόνους και Μονάδα Επεξεργασίας Οργανικών Αποβλήτων 70.000 τόνων, με ανοιχτό το ενδεχόμενο καύσης. Σε μια περιοχή βαρύτατα επιβαρυμμένη και υποβαθμισμένη εδώ και εβδομήντα χρόνια. Περιβαλλοντική επιβάρυνση των κατοίκων σε υπέρτατο βαθμό.

Η περιοχή έχει «φορτωθεί» ως «πίσω αυλή» της Αττικής τα σκουπίδια της ως «χωματερή», από το 1950 μέχρι το 1992. Και από το 1992 μέχρι σήμερα ως σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων από 18 δήμους της Αττικής, με προορισμό τον ΧΥΤΑ Φυλής.

Παράλληλα, δημιουργείται στην ίδια περιοχή Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην Ψυττάλεια, καλύπτοντας την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων της Αττικής. Επίσης, έχοντας για πάνω από 50 χρόνια τις ρυπογόνες και επικίνδυνες, για την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής των πολιτών, δεξαμενές των εταιρειών πετρελαιοειδών να συνυπάρχουν σε απόσταση αναπνοής από τον οικιστικό ιστό, εκεί που ζουν και παίζουν παιδιά.

Η περιοχή των πολιτών Β΄κατηγορίας, που προσπαθούν να μας κατατάξουν έχει επιβαρυνθεί και από τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη εδώ και χρόνια, έτσι όπως είχε δημιουργηθεί, χωρίς μέτρα προστασίας, π.χ. από αμμοβολές και χρωματισμούς που γέμιζαν τα πνευμόνια των ανθρώπων και τα σπίτια με σκόνη. Ακόμα μια τελευταία «πινελιά» στην υποβάθμιση της ζωής μας, στην περιοχή είναι οι δραστηριότητες της ΟΛΠ ΑΕ (ΣΕΜΠΟ) από τον ιδιώτη επενδυτή (COSCO) που με την 24ωρης βάσης λειτουργία της δημιουργεί μεγάλη φωτορύπανση και ηχορύπανση, ιδίως το βράδυ.

Σε αυτή την τόσο επιβαρυμμένη περιοχή ο κ. Πατούλης σχεδιάζει, σε αρμονία με τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα, απορρίπτοντας το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης απορριμμάτων και φορτώνοντας στην πλάτη των ΟΤΑ του Πειραιά ένα ιδιωτικό μονοπώλιο ΣΔΙΤ για δεκαετίες. Οι αυτοδιοικητικές αρχές και οι κάτοικοι του Περάματος και Κερατσινίου, Δραπετσώνας έχουμε αντιδράσει και δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η λογική του «τα σκουπίδια μου στην αυλή του γείτονα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Περάματος μαζί με τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις και συλλογικότητες διεκδικούμε:

• Η διαχείριση των απορριμμάτων να έχει δημόσιο χαρακτήρα.

• Απορρίπτουμε πλήρως την επιλογή των ΣΔΙΤ για μονάδες ΜΕΑ και ΧΥΤΑ απορριμμάτων.

• Να μην προωθηθεί η καύση απορριμμάτων αλλά η κυκλική οικονομία, όπως προβλέπεται και από τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

• Αποκεντρωμένα χαρακτηριστικά στο μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, με χωροθέτηση ΧΥΤΥ και ΜΕΑ, με γεωγραφικά και πληθυσμιακά κριτήρια και άρα χωροθέτηση ΜΕΑ σε ΧΥΤΑ αποκεντρωμένα στην Αττική.

• Στήριξη των δήμων με τους αναγκαίους πόρους, προσωπικό, μέσα προστασίας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, για να υλοποιήσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισής τους και άμεση ενεργοποίηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων. Και όχι το 2023, όπως προβλέπει ο περιβαλλοντικός νόμος Χατζηδάκη.

Για τους λόγους αυτούς θα συνεχίσουμε να απαιτούμε:

• Ακύρωση του σχεδίου Πατούλη και των αποφάσεων του ΕΔΣΝΑ, που οδηγούν σε μόνιμη ταφή απορριμμάτων στη Φυλή είτε ως ΧΥΤΑ είτε ως ΧΥΤΥ

• Ένα δεσμευτικό και δημόσια ανακοινωμένο χρονοδιάγραμμα οριστικής διακοπής λειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή, γιατί οι ζωές μας δεν είναι για τα σκουπίδια. Δεν είμαστε πολίτες Β κατηγορίας.

Πρόσφατα άρθρα ( Περιβάλλον )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet