Ζητήσαμε από τον Παντελή Κυπριανό, καθηγητή Πανεπιστημίου Πατρών, μέλος της Πρωτοβουλίας «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια», πρώην αντιπρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών και πρώην πρόεδρος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση) να μας φωτίσει τις υποφωτισμένες πτυχές του νομοσχεδίου Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη, τις οποίες κατά κάποιο τρόπο –και δικαιολογημένα ως ένα βαθμό– έχει σκιάσει η πρωτοφανής και κραυγαλέα εισαγωγή αστυνομίας στα πανεπιστήμια.

Το νομοσχέδιο, που πρόκειται να καταθέσει στη Βουλή η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα, έχει δύο ακόμη μέρη, ένα που αφορά την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ένα που αφορά τις διαδικασίες σπουδών και αποφοίτησης.

Ως προς το πρώτο, ενώ μέχρι σήμερα το κυβερνών κόμμα μιλούσε για βάση του 10, με στόχο να μειώσει τους φοιτητές και υποτιθέμενο στόχο την άνοδο της «ποιότητας», τώρα εισάγει ένα νέο σύστημα την ΕΒΕ (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής). «Η ΕΒΕ είναι αρκετά περίπλοκη, καθορίζεται από το κάθε πανεπιστημιακό τμήμα, συσχετίζεται με το μέσο όρο των μέσων όρων των μαθημάτων πεδίου και δίνεται η δυνατότητα στο κάθε τμήμα να κινηθεί σε ένα εύρος από 0,8 του μέσου όρου έως και 1,2 για να την καθορίσει», εξηγεί στην «Εποχή» ο Π. Κυπριανός.

Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της μείωσης, θα χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα της περυσινής χρονιάς αλλά με τα δεδομένα του νέου νομοσχεδίου. Την περυσινή χρονιά εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνολικά μαζί με τις ειδικές κατηγορίες, 77.000 περίπου φοιτητές. Στην καλύτερη περίπτωση που τα τμήματα επιλέξουν την κατώτερη δυνατή ΕΒΕ, στο 0,8 του μ.ο., υπολογίζεται ότι από τους απόφοιτους Γενικών Λυκείων θα κόβονταν 14.000 περίπου (μπήκαν 60.800, θα έμπαιναν 46.800), ενώ από τις άλλες κατηγορίες αποφοίτων (νυχτερινά, ΕΠΑΛ κ.λπ.) αναμένεται να κοπούν περίπου οι μισοί. «Συνολικά οι περυσινοί  εισακτέοι με το προβλεπόμενο σύστημα δεν θα ξεπερνούσαν τις 50.000. Αυτό σημαίνει ότι από τα 24 ΑΕΙ που έχουμε τα 17 θα έχουν σοβαρές λειτουργικές συνέπειες, από την απώλεια εισακτέων που εκτιμάται στο 1/3. Ενώ το 1/3 τουλάχιστον όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων (140 από τα 418) θα έχουν επιπτώσεις, που σημαίνει ότι πολλά από αυτά θα κλείσουν», επισημαίνει ο Π. Κυπριανός. Αυτές οι σοβαρές συνέπειες επέρχονται ως αποτέλεσμα ενός συστήματος που δεν είναι ακαδημαϊκό, δεν το δικαιολογεί κανένα κριτήριο και δεν το διέπει καμία λογική εξήγηση για τον υπολογισμό και τη χρήση της ΕΒΕ. Κάθε χρόνο θα διαφοροποιείται με βάση τη δυσκολία των θεμάτων, το πλήθος των μαθητών που συμμετέχουν στις πανελλαδικές, δηλαδή παραμέτρους άσχετες και αδικαιολόγητες.

Ως προς το δεύτερο, την αποφοίτηση, επανέρχεται το ν+2, για το χρόνο φοίτησης, όπου ν ο προβλεπόμενος χρόνος φοίτησης του κάθε τμήματος. Υποτίθεται ότι προβλέπει 2ν για τους εργαζόμενους φοιτητές. «Όμως απαιτεί αποδεικτικό εργασίας που αναιρεί στην πράξη την παροχή του 2ν, αφού ούτε 1 στους 10 εργαζόμενους φοιτητές δεν μπορεί να αποδείξει ότι εργάζεται λόγω της μαύρης εργασίας. Παράλληλα ακυρώνεται στην πράξη η κοινωνική διάσταση του πανεπιστημίου, αφού δεν προβλέπεται σχεδόν καμία υποστήριξη με κοινωνικά κριτήρια, όπως μαζικές υποτροφίες, άτοκα δάνεια κ.λπ.», καταλήγει ο Π. Κυπριανός.

Πρόσφατα άρθρα ( Παιδεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet