Την περασμένη Τρίτη ξαναπηγαίνω στο Πάντειο μετά από έναν χρόνο. Επί 365 μέρες ψάχνω μια αφορμή για να πάω στο πανεπιστήμιο που σπουδάζω, μα είναι συνέχεια κλειστό. Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιείται συνέλευση στον κήπο του Παντείου με τη συμμετοχή όλων των αριστερών παρατάξεων. ΠΑΣΠ και ΔΑΠ απέχουν. Μετά από ένα χρόνο, λοιπόν, ξαναβρίσκομαι στο πανεπιστήμιό μου, μαζί με άλλους περίπου 100 φοιτητές από όλα τα τμήματα και από διαφορετικά έτη. Ανάμεσα μας υπάρχουν πρωτοετείς, που ουσιαστικά βρίσκονται για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο και τελειόφοιτοι, που μέχρι να αποφοιτήσουμε μπορεί να μην προλάβουμε να ξανακάνουμε μάθημα σε αμφιθέατρο.

Μπαίνω λίγο αγχωμένος και ανήσυχος στο χώρο του Παντείου, καθώς έχω ξεσυνηθίσει την εικόνα του. Ή μάλλον έχω ξεσυνηθίσει το να είμαι ενεργό κομμάτι του. Σύντομα όμως βλέπω κάποια οικεία πρόσωπα και κάπως «λύνομαι». Η πρώτη παρατήρηση που κάνουμε όλοι: «Είναι πολύς ο ένας χρόνος χωρίς πανεπιστήμιο». Λέγοντας τα νέα μας σε μικρές παρέες περνάει η ώρα, μαζευόμαστε και ξεκινάει η συνέλευση. Όχι σε αμφιθέατρο, αλλά στον κήπο και με μάσκες. Συζητάμε για το νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο της Κεραμέως. Καταδικάζουμε τις θρασύδειλες ενέργειες του Μετώπου Νεολαίας της φασιστικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή». Σχολιάζουμε την εντελώς τυχαία χρονικά ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων. Αναλύουμε τέλος τις επόμενες δράσεις μας, οι οποίες οριστικοποιούνται στη συντονιστική συνέλευση των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας, που γίνεται την ίδια μέρα στην Πολυτεχνειούπολη. Αποφασίζεται, μεταξύ άλλων, συλλαλητήριο την Πέμπτη στα Προπύλαια.

Την Πέμπτη, κατηφορίζοντας προς τα Προπύλαια νιώθω αγωνία για το αν θα δικαιωθούν οι προσδοκίες μου για μαζική συμμετοχή. Φτάνω στην Ακαδημίας και ήδη αισθάνομαι ανακούφιση, καθώς ο κόσμος είναι πολύς. Δεν είμαστε μόνο φοιτητές. Δεν είμαστε μόνο μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές. Μαζί μας έχουμε γονείς, συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες, αριστερές και αριστερούς, που έχουν έρθει να μας βοηθήσουν. Το κλίμα στα φοιτητικά και μαθητικά μπλοκ είναι ενθουσιώδες. Μετά από καιρό φωνάζουμε τόσο δυνατά και έντονα τα συνθήματα. Υπάρχει αναβρασμός και το καταλαβαίνω από τα πρόσωπα των διπλανών μου. Ένας φίλος μου λέει: «Θυμίζει πορείες Πολυτεχνείου» και όντως έτσι είναι. Λίγο πιο δίπλα ακούω μια παρέα φοιτητών να σχολιάζει πως κατεβαίνει σε πορεία μετά από πάρα πολύ καιρό. Λέω από μέσα μου… «να είναι καλά η Κεραμέως!».

Όταν φτάνουμε έξω από τη Βουλή συντονιζόμαστε στο σύνθημα «Εμπρός, λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη». Για αρκετά λεπτά στεκόμαστε σε αυτό το σημείο χωρίς να σταματάμε να φωνάζουμε. Απέναντι μας βέβαια δεν έχουμε την Κεραμέως ή τον Χρυσοχοΐδη, αλλά τα αδιάφορα βλέμματα κάποιων ΜΑΤ και κάποιων αστυνόμων της νεοσύστατης ομάδας ΟΔΟΣ. Αυτά τα αδιάφορα βλέμματα αντικρίσαμε και την προηγούμενη μέρα στην παράσταση διαμαρτυρίας, που κάναμε έξω από το υπουργείο Παιδείας. Μάταια περιμέναμε συνάντηση με την υπουργό, η οποία είχε τηλεδιάσκεψη και δεν προλάβαινε να μας δεχτεί, ενώ μας αντιπρότεινε ραντεβού ανήμερα του συλλαλητηρίου.

Κατά τη διάρκεια της πορείας ψάχνω μια φίλη μου και δεν την βρίσκω. Αργότερα μου στέλνει μήνυμα «Δεν πειράζει, στο επόμενο». Ναι, θα βρεθούμε στο επόμενο! Και θα είμαστε ακόμα περισσότεροι τότε. Ήδη έχουμε σχεδιάσει τις προσεχείς κινήσεις μας, με αποκλεισμό της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου τη Δευτέρα (1/2) τις εργάσιμες ώρες, συνελεύσεις την Τρίτη και εκ νέου συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη. Διεκδικούμε το πανεπιστήμιο που εμείς θέλουμε και όχι αυτό που προσπαθεί να μας επιβάλει η Κεραμέως.

 

***

 

Κάλεσμα σε μαθητές και μαθήτριες

 

Με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, και συγκεκριμένα το νέο σύστημα εισαγωγής στο πανεπιστήμιο, ορισμένοι μαθητές πήραν «την πρωτοβουλία να συγγράψουμε ένα κείμενο και να συλλέξουμε υπογραφές ενάντια στο νομοσχέδιο και τα μέτρα που αλλάζουν τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ. Καλούμε κάθε μαθητή και μαθήτρια να υπογράψει και έχουμε ήδη μαζέψει πάνω από  1400 υπογραφές μαθητών», όπως έγραψαν οι ίδιοι στην «Εποχή» θέλοντας να ενισχύσουν τον αγώνα τους και να γνωστοποιήσουν το κείμενο υπογραφών. Μάλιστα δημιούργησαν μια ψηφιακή πλατφόρμα υπογραφών και μας καλούν να την διαδώσουμε: https://sites.google.com/view/ypografesmath-sist-eisagogis/%CE%BA%CE%B5%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF?fbclid=IwAR34Aq19mq1KlfttU2OB-C4aDiQ8es5kFgMcjIZxVbHJVGyTJppryBPEq6I

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet