Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Στη 1μμ ήταν το κάλεσμα για το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης. Από τις 12 συνέρρεε κόσμος στην Αθήνα, και η ομάδα ΟΔΟΣ –Ομάδα Διαχείρισης Οργάνωσης Συγκεντρώσεων– είχε παραταχθεί κατά μήκος του «Μεγάλου Περιπάτου», ώστε να μην κατέβει στο δρόμο η πορεία. Στις 12.45, οι χιλιάδες κόσμου που είχαν κατέβει στη συγκέντρωση βρέθηκαν επί της Πανεπιστημίου, αναγκάζοντας τους αστυνομικούς με τα μπλε… να πάρουν το δρόμο τους. Όταν απλώθηκε ο κόσμος φάνηκε και το μέγα πλήθος.
Η απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 100 ατόμων, αντάριασε την κοινωνία. Τα πανό στο συλλαλητήριο δεν ήταν μόνο φοιτητικών συλλόγων, συλλόγων εκπαιδευτικών και της ΟΛΜΕ, αλλά και Εργατικών Κέντρων, της ΑΔΕΔΥ, συνδικάτων, σωματείων, δικηγορικών συλλόγων. Το ποτάμι άρχισε να φουσκώνει και όποιος κατέβηκε στην πορεία της Πέμπτης σίγουρα ένιωσε την αλλαγή του ανέμου. Όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, την Πάτρα, την Ξάνθη, τα Γιάννενα, παντού.
Βέβαια, τα συστημικά ΜΜΕ, όπως και η κυβέρνηση, μίλησαν για «κορονο-διαδηλώσεις» και «σκηνές απίστευτου συνωστισμού», αλλά αναμφίβολα ένιωσαν την αύξηση της θερμοκρασίας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης δήλωσε πως «για τις αδιανόητες εικόνες συγχρωτισμού στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο φέρουν ευθύνη όσοι επενδύουν σε μια τεχνητή όξυνση, αδιαφορώντας προκλητικά για τους υγειονομικούς κινδύνους». Η ΟΝΝΕΔ χαρακτήρισε «ντροπιαστικές» τις εικόνες και «εγκληματικά ανεύθυνη τη συμπεριφορά που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα δεκανίκια του τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα». Σύμφωνα δε με πληροφορίες, δικογραφία σχηματίζεται από την ΕΛ.ΑΣ. για το συλλαλητήριο της Αθήνας, για παραβίαση διατάξεων του νόμου για τις δημόσιες συναθροίσεις (δεν είχε γίνει επίσημη αναγγελία στην αστυνομία και δεν είχαν οριστεί υπεύθυνοι οργανωτές), όπως και του νόμου περί συνωστισμού (ξεπεράστηκε το όριο των 99 διαδηλωτών). Είναι η δεύτερη δικογραφία που ανοίγει, αφού ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος διώκεται για απείθεια ως υπεύθυνος συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας στις 30 Σεπτεμβρίου, επειδή οι διαδηλωτές κατέλαβαν το δρόμο και δεν «υπάκουσαν» την εντολή του ειδικού διαμεσολαβητή της ΕΛ.ΑΣ. για παραμονή στο πεζοδρόμιο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, χαρακτήρισε την απαγόρευση «κατάφωρα αντισυνταγματική πρακτική» και τόνισε πως η Νέα Δημοκρατία «δεν φοβάται μην κολλήσει κορονοϊό, αλλά δημοκρατία». Ο Νίκος Φίλης, τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «ιστορική» τη διαδήλωση, η οποία «κουρέλιασε την αντισυνταγματική απαγόρευση», προσθέτοντας πως «ήταν μόνο η αρχή. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα στρατηγό, με κανένα πρόσχημα, να βάζει στο γύψο το άρθρο 11 του Συντάγματος» και καταλήγοντας: «Ας σταματήσουν τη νομοθέτησή τους. γιατί διαφορετικά, ας το έχουν υπόψη: ο φόβος μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε οργή». Η ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της σημείωσε: «Το τράνταγμα που ένιωσε σήμερα η κυβέρνηση με τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των φοιτητών σε όλη την Ελλάδα, θα εξελιχθεί σε πραγματικό σεισμό, αν δεν πάρει πίσω το νομοσχέδιο ζόμπι των Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη». Το ΜέΡΑ25, από την πλευρά του, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Η κοινωνία θα σταθεί στο πλευρό της νεολαίας και της πανεπιστημιακής κοινότητας και θα υπερασπιστεί το δικαίωμα για δημόσια, δωρεάν, δημοκρατική παιδεία για όλους».
Εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να εισαχθεί στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, ολοένα και πληθαίνουν. Το Σωματείο Εργαζομένων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ψήφισμά του εκφράζει την αλληλεγγύη του στην ελληνική πανεπιστημιακή κοινότητα, σημειώνοντας πως το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δεν έχει πανεπιστημιακή αστυνομική δύναμη και χαρακτηρίζοντας «ανησυχητική» την απόφαση για «σύσταση ειδικής αστυνομικής δύναμης στα πανεπιστήμια, η οποία δεν ευθυγραμμίζεται με τις βέλτιστες πρακτικές». Παράλληλα, 260 πανεπιστημιακοί από το εξωτερικό λένε όχι στην κυβερνητική καταστολή και υπογράφουν την Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών «Όχι αστυνομία στα πανεπιστήμια». Με την Πρωτοβουλία, η οποία αριθμεί πια 1080 υπογραφές ακαδημαϊκών, συναντήθηκε –διαδικτυακά– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξέφρασε τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις και τόνισε πως «φέρνοντας το νομοσχέδιο υποβάθμισης των ΑΕΙ εν μέσω πανδημίας, είναι η ίδια η κυβέρνηση που προκαλεί ένταση». Και πράγματι, αντί να κατηγορεί τώρα όσους αντιδρούν ότι προκαλούν υγειονομική έκρηξη, θα έπρεπε η κυβέρνηση να μην είχε πυροδοτήσει αυτή τη βόμβα φέρνοντας ένα νομοσχέδιο, με την κοινωνία, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία κλειστά.
Στο εσωτερικό της ΝΔ αυξάνονται όσοι δηλώνουν την αντίθεσή τους στα πανεπιστήμια και έτσι μετά τον Γιώργο Κύρτσο και τον Άρη Σπηλιωτόπουλο τοποθετήθηκε και ο Θόδωρος Φορτσάκης, πρώην πρύτανης και πρώην βουλευτής με τη ΝΔ, τονίζοντας ότι «η αστυνομία δεν πρέπει να κατοικοεδρεύει στο πανεπιστήμιο, ούτε μπορεί να ανατεθεί η φύλαξη του πανεπιστημίου στην αστυνομία». Παράλληλα, πρόταση νόμου κατέθεσε την Πέμπτη στη βουλή το ΚΙΝΑΛ για τη «σύσταση σε κάθε ΑΕΙ αυτοτελούς οργανικής δομής με την επωνυμία "Υπηρεσία Φύλαξης", η οποία υπάγεται απευθείας στον πρύτανη του ΑΕΙ και συνεργάζεται με κάθε αρμόδια δημόσια αρχή».
Οι φοιτητικοί σύλλογοι σε συνεδρίασή τους αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα αποκλεισμό της πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου την Δευτέρα 1 Φλεβάρη και νέα συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη 4 Φλεβάρη, στη 1μμ. Επίσης, οργανώνεται συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου. Κεντρικό μότο των κινητοποιήσεων είναι «με τα 30 εκατομμύρια να ανοίξουν οι σχολές. Όχι σε αστυνομία και διαγραφές. Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να μιλάμε να αντιδρούμε, να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον». Εν τω μεταξύ, ενώ η κ. Κεραμέως έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με το νομοσχέδιο για την αστυνομία στα πανεπιστήμια και τον περιορισμό εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ετοιμάζει και επόμενο γύρο, με την επαναφορά των αποτυχημένων Συμβουλίων Ιδρύματος και την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων, μέσω του ενιαίου ψηφοδελτίου στις φοιτητικές εκλογές. Επιδιώκεται σκοτάδι, θα λάμψει η ανατροπή.