Είναι προφανές ότι η απόσταση ανάμεσα στις αντιλήψεις και –ιδίως– τις πρακτικές της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς και σε αυτές του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι  -και καλό είναι να παραμείνει- τεράστια. Αυτό, όμως, καθόλου δεν σημαίνει ότι η συνεχής δυσμενής διακριτική μεταχείρισή του είναι δυνατόν να μας είναι αδιάφορη.

Ο κρατούμενος που ακόμα και σήμερα υπερασπίζεται την παράδοση της «17 Νοέμβρη» είναι γνωστό ότι εκτίει ποινή κάθειρξης πολλών ισοβίων. Κατά την διάρκεια της κράτησής του έχει υποστεί δυσμενή διακριτική μεταχείριση σε διαφορετικές περιστάσεις.

Η πρώτη άδεια, αυτό το παράθυρο του κρατούμενου με τον έξω κόσμο, του χορηγήθηκε με κάποια χρόνια καθυστέρηση. Ακόμα και όταν άρχισαν να του χορηγούνται άδειες, η μιντιακή και πολιτική πίεση ήταν τέτοια, ώστε ακόμα και οι δικαστικοί που συναίνεσαν στην χορήγησή της, υπέστησαν πειθαρχικές διώξεις. Τελικά, εδώ και δύο χρόνια, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει σταματήσει να του χορηγεί άδειες –παρά το γεγονός ότι ο ίδιος υπήρξε συνεπής στην τήρηση των όρων των προηγούμενων αδειών του– επικαλούμενο κατά βάση την άρνησή του να αποκηρύξει την αντιλήψεις και τις πρακτικές του.

Με πρόσφατη διάταξη που περιλήφθηκε στο νόμο 4760/2020, η σημερινή κυβέρνηση νομοθέτησε προκειμένου ο συγκεκριμένος κρατούμενος να απωλέσει την δυνατότητα έκτισης της ποινής του σε αγροτική φυλακή. Οι κυβερνητικοί βουλευτές κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης διάταξης στη βουλή συνομολόγησαν ότι η διάταξη είναι φωτογραφική.

Παρ’ όλα αυτά, η απεργία πείνας την οποία –έως αυτή την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές– κάνει ο Δ. Κουφοντίνας δεν αφορά ούτε τη στέρηση του δικαιώματος άδειας ούτε την απομάκρυνσή του από τις αγροτικές φυλακές, παρά το γεγονός ότι και οι δύο αυτές πρακτικές σαφώς συνιστούν δυσμενή διακριτική του μεταχείριση.

Η απεργία του γίνεται γιατί η μεταγωγή του από την αγροτική φυλακή της Κασσαβέτειας Βόλου δεν έγινε προς το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, όπως υπαγορεύει η ίδια η διάταξη του άρθρου 3 του Ν.4760/2020 σύμφωνα με την οποία ο κρατούμενος «επαναμετάγεται στο κατάστημα κράτησης από το οποίο αρχικά μετήχθη», αλλά προς την Κλειστή Φυλακή της Λαμίας.

Το παράδοξο δηλαδή εν προκειμένω είναι ότι η κυβέρνηση παραβιάζει ευθέως τη φωτογραφική διάταξη νόμου την οποία η ίδια ψήφισε σε βάρος του συγκεκριμένου κρατούμενου επιδιώκοντας να κάνει τη θέση του και την έκτιση της ποινής του ακόμα πιο δυσμενή. Και είναι πράγματι ουσιαστικά δυσμενέστερη η μεταγωγή του συγκεκριμένου κρατούμενου στη Λαμία αντί του Κορυδαλλού, καθώς έτσι δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο η πραγματοποίηση επισκεπτηρίου από τους οικείους του, δηλαδή κλείνει και το μόνο πλέον παράθυρό του στον κόσμο μετά το κόψιμο της αδειών του.

Το παραπάνω παράδοξο επιτείνεται από το γεγονός ότι η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής επικαλείται την ύπαρξη αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής Μεταγωγών που δήθεν εγκρίνουν την μεταγωγή του Δ. Κουφοντίνα στη Λαμία, τις οποίες ωστόσο αρνείται να γνωστοποιήσει στην συνήγορό του!

Αδιανόητες μεθοδεύσεις, αδιανόητες δικαιολογίες, όπως εμμέσως επισήμανε και η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Είναι λοιπόν μάλλον προφανές ότι «κάτι ιδιαίτερο συμβαίνει με τον Κουφοντίνα», αντίθετα προς όσα λέχθηκαν από χείλη βουλευτή της Αριστεράς. Και νομίζω ότι θα ήταν ανακόλουθο για τους ανθρώπους της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς να σιωπήσουν ενώπιον μιας τόσο φανερά δυσμενούς διακριτικής μεταχείρισης, ιδίως όταν βρίσκεται σε εξέλιξη μια απεργία πείνας.

Πάντα είναι επίκαιρο να μιλά κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, γιατί τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πάντα επείγοντα. Αλλά είναι δυο φορές επιβεβλημένο να μιλά κανείς σε τόσο οριακές καταστάσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, έπρεπε λοιπόν να γίνει τόση φασαρία για έναν άνθρωπο με τις αντιλήψεις και τις πρακτικές του οποίου κατά τα άλλα θα συνεχίζει να μας χωρίζει άβυσσος.

 

 

Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ.

 

***

 

23η μέρα απεργίας πείνας

 

Στην 23η μέρα απεργίας πείνας, οι δεκατρείς εκ των οποίων σε απομόνωση, βρίσκεται ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσε το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, το μεσημέρι της Παρασκευής, η Γιάννα Κούρτοβικ ενημέρωσε πως ο Δ. Κουφοντίνας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Λαμίας, με συνεχή νοσηλευτική παρουσία στο πλευρό του, για την παρακολούθηση της κατάστασής του, καθώς η υγεία του είναι πια σε επικίνδυνη φάση για πολύ σοβαρή βλάβη. «Αίτημά μας είναι πια –πέρα από την ικανοποίηση του αιτήματος του Δ. Κουφοντίνα– να σταματήσει η πολεμική εναντίον του. Να σταματήσει η χειραγώγηση της Δικαιοσύνης». Ο καθηγητής Ιατρικής στο ΑΠΘ, Αλέξης Μπένος ενημέρωσε πως έχει χάσει πάνω από το 20% του βάρους του και πως πια είναι ραγδαία η επιδείνωση της υγείας του και απρόβλεπτη η συνέχεια. Τη στήριξή τους στο αίτημα του Δ. Κουφοντίνα δήλωσαν ο Άλκης Ρήγος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός και ο Δημήτρης Γκομόζιας, συντονιστής τομέα Δικαιωμάτων του ΜέΡΑ25.

 

Ι.Δ.

Βασίλης Παπαστεργίου Ο Βασίλης Παπαστεργίου είναι δικηγόρος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet