Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
Με μαζικές διαδηλώσεις που διοργάνωσαν φοιτητικοί σύλλογοι σε πόλεις σε όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη, απάντησαν για δεύτερη εβδομάδα οι φοιτητές στην κατάθεση, νύχτα της προηγούμενης Παρασκευής, του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Εν τω μεταξύ, το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε επί της αρχής, κατά πλειοψηφία, στην Επιτροπή και συγκεκριμένα υπέρ ψήφισε μόνη η ΝΔ, ενώ κατά τοποθετήθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΜέΡΑ25 και το ΚΚΕ. Η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια της Βουλής, όπου το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στις 9 και στις 10 Φλεβάρη, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.
Παράλληλα, με τους φοιτητές και εναντίον του σχεδίου νόμου συνεχίζονται να αγωνίζονται και οι ακαδημαϊκοί. Σε εκδήλωση της πρωτοβουλίας πανεπιστημιακών «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια», την περασμένη Πέμπτη, ο επίτιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σταθόπουλος, τόνισε ότι το ν/σ περιλαμβάνει προβλέψεις που αντιβαίνουν το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τα άρθρα 16 (περί πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ) και 25 (αρχή αναλογικότητας).
«Τα πανεπιστήμια πρέπει να μείνουν ανοικτά στην κοινωνία», τόνισε ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρος Κίντζιος, στην ίδια εκδήλωση. «Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση δείχνει την απαξίωσή της προς την πανεπιστημιακή κοινότητα», σχολίασε η Αλεξάνδρα Κορωναίου, κοσμήτορας Κοινωνικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου και επεσήμανε ότι «ζητούμενο είναι να διαφυλαχθεί η συνοχή μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο». Ενώ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νίκος Παπαϊωάννου υποστήριξε ότι οι έννοιες της ελευθερίας και της ασφάλειας πάνε μαζί και ότι θα πρέπει να επιδιωχθούν συγκλίσεις και συνθέσεις απόψεων.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν διατάξεις που χρήζουν αποσαφήνισης, όπως εάν θα υπάρχουν χώροι φύλαξης όπλων μέσα στους χώρους των ΑΕΙ, ποιος θα έχει την ευθύνη να δίνει άδειες παρουσίας στις πανεπιστημιακές εκδηλώσεις. Επιπλέον, δεν αποσαφηνίζεται ποιος θα φέρει την ευθύνη σε περίπτωση υλικών ζημιών ή σωματικών βλαβών σε κάποια παρέμβαση της ΟΠΠΙ, αλλά και το πώς θα καλυφθεί το κόστος της εγκατάστασής της εξ αρχής, δεδομένης της υποχρηματοδότησης των ΑΕΙ εδώ και χρόνια.
Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία «Όχι αστυνομία στα Πανεπιστήμια έλαβε και διεθνή ακαδημαϊκή υποστήριξη, με 683 υπογραφές καθηγητών πανεπιστημίων και ερευνητών σε ακαδημαϊκά ιδρύματα από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία. [Το κείμενο υποστήριξης και οι υπογραφές των 683 καθηγητών/καθηγητριών πανεπιστημίων και ερευνητών/ερευνητριών στο σύνδεσμο bit.ly/NoUniPolice_signatures_international]
Κατά τη διαδικασία της συζήτησης στην Επιτροπή, η βουλευτής και αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη επισήμανε ότι «η θέσπιση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής θα έχει ως αποτέλεσμα 139 πανεπιστημιακά τμήματα να χάσουν εισακτέους ήδη από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ενώ 6 τμήματα δεν θα έχουν καθόλου εισακτέους. Επίσης, 17 από τα 24 ΑΕΙ θα δουν μείωση φοιτητών και ο φοιτητικός πληθυσμός θα μειωθεί σε 50 πόλεις της χώρας».
Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτη την τοποθέτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στη Βουλή περί εθισμού των πρυτάνεων στη βία. Συγκεκριμένα ο υπουργός Προ.Πο. δήλωσε ότι οι πρυτάνεις «εθίστηκαν στην απειλή της κακοποίησης», συμπληρώνοντας ότι «σήμερα το να λέμε ότι μπορεί να γίνει αλλιώς η φύλαξη υποτιμά τη νοημοσύνη». Σίγουρα τίθεται θέμα υποτίμησης, αν και όχι σίγουρα της νοημοσύνης. Αφού με τον υπουργό δεν συμφωνούν αρκετοί πανεπιστημιακοί από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, που αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη φύλαξης των πανεπιστημίων, δεν αναγνωρίζουν σε καμία περίπτωση την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια.
Στην ίδια συζήτηση, στο πλαίσιο της ακρόασης φορέων, ο πρόεδρος των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ, Κ. Ντούμας, είπε, θέλοντας να δικαιολογήσει την παρουσία της αστυνομίας στα πανεπιστήμια, ότι «όταν νοσεί ένα τμήμα της κοινωνίας, πρέπει να γιατρευτεί». Δήλωση για την οποία η Σία Αναγνωστοπούλου, βουλεύτρια Αχαΐας και τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαμαρτυρήθηκε υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι διατυπώσεις παραπέμπουν ευθέως σε μαύρες εποχές της ελληνικής ιστορίας. Μάλιστα, κατόπιν της διαμαρτυρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Β. Διγαλάκης, ζήτησε να διαγραφεί η παραπάνω φράση του κ. Ντούμα.
Το 34% των περσινών εισακτέων εκτός ΑΕΙ
Την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, σε παρέμβασή του στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Δημοκρατία και εκπαίδευση: η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας», υπογράμμισε: «600 εκατομμύρια λιγότερα φέτος προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 για τη δημόσια υγεία. 13% κάτω η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια. Γιατί συμβαίνει αυτό; Θα μιλήσω ανοιχτά: συμβαίνει γιατί εδώ έχουμε μια κυβέρνηση που ακόμα και στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης, όπως και στον κρίσιμο χώρο της δημόσιας υγείας, ενδιαφέρεται περισσότερο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και συμβόλαια ιδιωτών, παρά για να εξυπηρετήσει τις κοινωνικές ανάγκες.
Και βεβαίως, στον χώρο της παιδείας, στον ευαίσθητο και ζωτικό χώρο της παιδείας, φαίνεται ότι αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, την κυβέρνηση κατ’ επέκταση, είναι να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα κολεγίων και ιδιοκτητών κολεγίων και να μεγαλώσει την πελατεία τους.
Παρά τους ύμνους προς την αριστεία, αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποστρέφεται μια βασική προϋπόθεση της αριστείας που είναι η κοινωνική κινητικότητα. Και γίνομαι σαφής –ξεκινώ απ’ αυτό γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο, δεν υποτιμώ τα άλλα αλλά θεωρώ ότι αυτό είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου που εισήχθη αυτή την εβδομάδα στη Βουλή– το 2021 οι εισακτέοι στα πανεπιστήμια θα είναι 25.000 λιγότεροι απ’ ό,τι την προηγούμενη χρονιά. Ένα ποσοστό 34% σε σχέση με τον περσινό αριθμό των εισακτέων θα μείνει εκτός των δημόσιων πανεπιστημίων.
Και το ερώτημα είναι: ποιοι θα είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός; Είναι αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση λέει ότι αν θέλετε να σπουδάσετε, ο μόνος τρόπος είναι να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ, είτε από τους γονείς σας αν τα έχουν είτε από δανεισμό, να βρείτε κάποια χρήματα, εν πάση περιπτώσει, για να πάτε σε κάποιο αμφιβόλου ποιότητας κολέγιο, αντί για ένα δημόσιο ίδρυμα που μπορεί να σας δώσει ένα πτυχίο ουσιαστικό. Ή να βγείτε στο εξωτερικό.
Να σημειώσω εδώ ότι στα ιδιωτικά κολέγια δεν θα υπάρχει κανένα κριτήριο για την εισαγωγή, κανένα βαθμολογικό κριτήριο ή κριτήριο αριστείας, παρά μονάχα η συνεπής πληρωμή των διδάκτρων. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί στους οποίους η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη λέει ότι δεν θα έχουν τη δυνατότητα αυτή τα 25.000 αυτά παιδιά που φέτος δε θα μπουν στα δημόσια πανεπιστήμια;
Είναι οι νέοι που ως επί το πλείστον δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών της ελληνικής κοινωνίας. Και είναι αυτοί που θα οδηγηθούν στο να γίνουν η νέα πελατεία μιας βιομηχανίας που έρχεται και εδώ στην Ελλάδα για να κάνει δουλειές με τις πλάτες μιας κυβέρνησης που αποδεικνύεται πολύ πρόθυμη να εξυπηρετήσει οικονομικά συμφέροντα.
Και πώς επιτυγχάνεται αυτό; Αυτό επιτυγχάνεται με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, κάνοντας δηλαδή ξανά κουρελόχαρτο το βαθμό απολυτηρίου».
Όργιο καταστολής εναντίον Τούρκων φοιτητών
Στη γειτονική Τουρκία συνεχίζεται το όργιο καταστολής και συλλήψεων εις βάρος φοιτητών με την υπογραφή του Ερντογάν. Οι φοιτητές διαδηλώνουν εδώ κι ένα μήνα κατά του διορισμού του πρύτανη του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου, Μελίχ Μπουλού, ο οποίος πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα του προέδρου.
Η καταστολή των διαδηλώσεων εντάθηκε αυτήν την εβδομάδα, με τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών. Σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί απώθησαν με τις ασπίδες τους πολλές δεκάδες ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ήταν και βουλευτές της αντιπολίτευσης, όταν προσπάθησαν να συγκεντρωθούν στο Καντίκιοϊ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα αριστερών οργανώσεων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους φοιτητές. Τουλάχιστον 20 διαδηλωτές συνελήφθησαν. Εξάλλου, τουλάχιστον 36 άνθρωποι συνελήφθησαν στην Προύσα, το Τσανάκαλε και τη Σαμψούντα, σε κινητοποιήσεις συμπαράστασης προς τους φοιτητές, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Την Πέμπτη, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από τον περασμένο μήνα έχουν συλληφθεί 528 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 498 αφέθηκαν ελεύθεροι (οι 108 υπό όρους), δύο έχουν προφυλακιστεί και οι υπόλοιποι παραμένουν ακόμη υπό κράτηση.
Με αφορμή και αυτά τα γεγονότα, ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, δήλωσε «η κράτηση περισσότερων από εκατό φοιτητών που ασκούν το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία του συνέρχεσθαι, καθώς και η απόφαση του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης να απαγορεύσει κάθε είδους συναντήσεις, διαδηλώσεις και πορείες σε δύο ζώνες καλύπτουν την περιοχή του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου είναι βαθιά ανησυχητική εξέλιξη, και αντιτίθεται στη δέσμευση των αρχών για μεταρρυθμίσεις προς τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ». Ενώ συμπλήρωσε ότι «η ρητορική μίσους που εμφανίζεται από υψηλόβαθμους αξιωματούχους εναντίον φοιτητών ΛΟΑΤΚΙ κατά τη διάρκεια αυτών των εκδηλώσεων και το κλείσιμο μιας ένωσης ΛΟΑΤΚΙ είναι απαράδεκτη».
Nα σημειώσουμε ότι έλληνες και τούρκοι φοιτητές στέκονται αμφότεροι αλληλέγγυοι στους αγώνες που πραγματοποιούνται και στις δύο χώρες.