Φωτογραφία: Νικόλας Κοκοβλής
«Καθώς κάνω βόλτα στα Τουρκοβούνια, ένας πιτσιρικάς πετάει μπροστά μου ένα ποτήρι καφέ. Αφού τον ρωτάω τι ακριβώς κάνει, μου απαντάει “Μα καλά, δεν βλέπεις τι γίνεται κάτω; Το δικό μου θα σε πειράξει;”». Αυτό το περιστατικό, όπως αναφέρει στην «Εποχή» ο Βασίλης Σφακιανόπουλος, στάθηκε η αφορμή για να δημιουργηθεί η ομάδα «Save Your Hood».
«Την πρώτη φορά έκανα κάλεσμα στο Facebook, για καθαρισμό στα Τουρκοβούνια. Επειδή όμως πολλοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μένουν μακρυά και δεν μπορούσαν να έρθουν, λόγω των απαγορεύσεων της καραντίνας, άρχισα να τους λέω να κάνουν δράσεις στις περιοχές τους», συμπληρώνει ο Βασίλης. Κάπως έτσι λοιπόν, ενώ η πρώτη δράση έγινε στις 15 Νοεμβρίου του 2020, με συμμετοχή 7 ατόμων, σήμερα η ομάδα Save Your Hood αριθμεί πάνω από 11.800 μέλη και πάνω από 3.060 εθελοντές. Έχουν ήδη μαζευτεί περισσότερα από 826.387 λίτρα σκουπιδιών, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 325 δράσεις σε 105 διαφορετικούς δήμους της χώρας.
Τρόπος λειτουργίας
Κάθε Δευτέρα, στη σελίδα της ομάδας στο Facebook, διενεργούνται γκάλοπ με διάφορα υποψήφια μέρη, που προτείνονται τόσο από τα μέλη όσο και από τους διαχειριστές του γκρουπ. Έτσι, αποφασίζεται από κοινού πότε και πού γίνονται οι δράσεις. Συνήθως πραγματοποιούνται Σαββατοκύριακα. Συμμετέχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Τις περισσότερες φορές οι εθελοντές κυμαίνονται από 30 έως 40, αν και έχει συμβεί ένας εθελοντής μόνος του, να πραγματοποιήσει δράση καθαρισμού στην περιοχή του. Η ομάδα συνεργάζεται με τους Δήμους, οι οποίοι παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, όπως γάντια, σακούλες τσουγκράνες, φαράσια κ.ά. Κάποιες φορές συνδράμουν και σε ανθρώπινο δυναμικό.
Ο Κωνσταντίνος, ένας εκ των συντονιστών της ομάδας, μας υπογραμμίζει πως «ένα πρόβλημα που έχει παρατηρηθεί σε περιοχές που εμπλέκονται πολλοί φορείς, όπως Περιφέρεια, Δήμος, ακόμα και ο ΟΣΕ, και δεν ξέρουμε ξεκάθαρα σε ποιον ανήκουν, είναι ότι δεν αναλαμβάνει κανείς να τις καθαρίσει». Κάπως έτσι ο εθελοντισμός καλείται να καλύψει ανεπάρκειες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της κεντρικής και τοπικής διοίκησης.
Την εμπειρία τους μοιράστηκαν και άλλοι εθελοντές. «Έμαθα για την ομάδα αναζητώντας στο διαδίκτυο κάποια ομάδα σαν και αυτή. Έχω πάει ήδη σε δύο δράσεις και έχω στόχο να συμμετέχω και σε όλες τις επόμενες. Ξεκίνησα εγώ, μετά το είπα σε κάποιον άλλον και μετά εκείνος σε κάποιον άλλο», είπε η Παναγιώτα. «Χαμόγελα, γέλια, νέες γνωριμίες με ωραίους ανθρώπους και ενθουσιασμός από τη μία, γιατί καταλαβαίνεις πως ο κόπος σου άξιζε. Από την άλλη, απογοήτευση όταν βρίσκεις μια μάσκα πεταμένη 3 μέτρα από κάδο ή σκουπίδια με ημερομηνία λήξης 1990!», συμπλήρωσε η Κέλλυ. Η Σόνια μας εξήγησε τους λόγους που συμμετέχει: «Γιατί πιστεύω πως είμαστε ένα με τον πλανήτη. Είναι το σπίτι μας, η ανάσα μας, το αίμα που κυλάει στις φλέβες μας. Και αν δεν τον προσέχουμε, δεν προσέχουμε εμάς τους ίδιους». Και η Σεμίνα βρίσκει έναν ακόμα λόγο να συνεχίσουν οι δράσεις: «Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών βρίσκουμε πράγματα που μας κάνουνε εντύπωση και φτιάχνουμε ιστορίες για το πώς μπορεί να βρεθήκανε εδώ. Πώς βρέθηκε δηλαδή ένα μόνο πόδι μιας κούκλας ή γιατί πάντα βρίσκουμε ένα μόνο παπούτσι. Είναι πολύ όμορφη η διάδραση με τους υπόλοιπους εθελοντές».
Άνοιγμα και στην προσφυγική κοινότητα
Ένας από τους στόχους της συλλογικότητας «Save Your Hood» είναι το άνοιγμα των δράσεων της και στην προσφυγική κοινότητα. «Έως τώρα έχουμε πραγματοποιήσει μια ανάλογη δράση με έξι προσφυγόπουλα από το Καμπ του Ελαιώνα. Έχουμε έρθει σε επαφή και με άλλες οργανώσεις, ώστε να κάνουμε και κάποιες ενημερώσεις-εκπαιδεύσεις στα παιδιά. Μέσα στην εβδομάδα έχουμε προγραμματίσει ενημέρωση στο καμπ του Ελαιώνα για τις δράσεις μας, την ανακύκλωση και για το πώς μπορούμε να μειώσουμε την παραγωγή σκουπιδιών», συμπληρώνει ο Κωνσταντίνος.