Αντιμέτωπος όλος ο κόσμος καθημερινά με την υγειονομική κρίση της πανδημίας, λίγα γράφονται πια και δημοσιοποιούνται για την προϋπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση, που ακόμα βιώνουν οι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά. Ένας ακόμα χειμώνας τούς βρίσκει να διαμένουν σε ακατάλληλες συνθήκες, συνωστισμένοι και χωρίς ουσιαστική θωράκιση από την πολιτεία για τον κορονοϊό.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι το ζήτημα διαβίωσης στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών, όπως και η τήρηση των υποχρεώσεων του ελληνικού κράτους προς τους πρόσφυγες, εξετάζεται αυτή  τη στιγμή από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με αφορμή 8 υποθέσεις ευάλωτων διαμενόντων στα ΚΥΤ της Χίου, Κω, Λέσβου και Σάμου, που προσέφυγαν σ’ αυτό, καθώς παρέμειναν αβοήθητοι και εγκλωβισμένοι στα ΚΥΤ, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία τους.

 

Εκβιασμός της τοπικής κοινωνίας 

 

Παρόλ’ αυτά, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου συνεχίζει να αδρανεί για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα νησιά, χρησιμοποιώντας την εξαθλίωση προκειμένου να γίνει αποδεχτό το σχέδιο του για δημιουργία υπερδομών-φυλακών στα νησιά, όπως εξηγεί στην «Εποχή» ο Νίκος Ζάχαρης, δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Η Σάμος αλλάΖΕΙ».

Στο ΚΥΤ της Σάμου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διαμένουν περίπου 3.350 άνθρωποι ενώ το κέντρο έχει χωρητικότητα 650. Η πλειονότητα, δηλαδή, διαβιεί σε σκηνές και παραπήγματα, εκτεθειμένη πλήρως στο χειμώνα. Παράλληλα, δεν υπάρχει εικόνα για πιθανά κρούσματα κορονοϊού, αφού αντιμετωπίζονται μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, χωρίς να γίνονται προληπτικά τεστ, παρά το συνωστισμό που επικρατεί στο ΚΥΤ. Ακόμα, παρότι οι προσφυγικές αφίξεις είναι σχεδόν μηδενικές στο νησί λόγω της συγκυρίας, όπως σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος, ο πληθυσμός του ΚΥΤ δεν έχει μειωθεί όσο πρέπει, αφού το υπουργείο πραγματοποιεί λίγες μόνο μετακινήσεις προσφύγων στην ενδοχώρα.

«Μιλάμε για μια πραγματική παραγκούπολη, μια φαβέλα δίπλα στην πόλη, που συντηρείται σκόπιμα από την κυβέρνηση. Χωρίς λόγο καθυστερεί την ολοκλήρωση του ανοιχτού ΚΥΤ στο Ζερβό, χωρητικότητας 1.200 ατόμων, όπως είχε σχεδιαστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εκβιάσει την κοινωνία της Σάμου να αποδεχτεί τη μετατροπή του σε μια κλειστή υπερδομή άνω των 3.000 ατόμων, την οποία έχει ήδη δημοπρατήσει παρά τις αντιρρήσεις του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας», τονίζει ο Νίκος Ζάχαρης.

 

«Όχι άλλες φυλακές στο νησί μας»

 

Την ίδια εμμονή για τη δημιουργία κλειστού ΚΥΤ, παρά τις αντιρρήσεις της τοπικής κοινωνίας -και όχι μόνο- παρουσιάζει το υπουργείο και στην περίπτωση των υπόλοιπων νησιών, όπως της Χίου, όπως φάνηκε από πρόσφατη ανακοίνωση του Ν. Μηταράκη.

Η κατάσταση του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ εκεί έχει βελτιωθεί λίγο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, σύμφωνα με τον Μανώλη Στάθη, δημοτικό σύμβουλο και επικεφαλής της κίνησης «Δίκτυο Πολιτών Χίου», αλλά οι συνθήκες παραμένουν ακατάλληλες, με τον προσφυγικό πληθυσμό να βρίσκεται και πάλι άνω της χωρητικότητας (2.360 σε 1.014 θέσεις). Έτσι το αίτημα της τοπικής κοινωνίας παραμένει για άμεση αποσυμφόρηση, κλείσιμο της ΒΙΑΛ και ύπαρξης ενός μικρού κέντρου για την πρώτη ταυτοποίηση και προώθηση έπειτα των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα. 

«Η κυβέρνηση πόνταρε λανθασμένα στη βραχυπρόθεσμη μνήμη, αφού δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος και επανέρχεται με την απόφαση δημιουργίας κλειστής υπερδομής στο νησί. Η γνώμη του χιώτικου λαού δεν έχει αλλάξει και τα αντανακλαστικά του λειτούργησαν απευθείας. Έτσι την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον τόπο που επιλέγει η κυβέρνηση να κάνει τη νέα υπερδομή, δηλώνοντάς της και πάλι “ όχι άλλη φυλακή ψυχών στο νησί μας”», περιγράφει ο δημοτικός σύμβουλος.

Πέραν των ιδεοληψιών της κυβέρνησης, ένας λόγος ακόμα, που διακρίνει ο ίδιος στην επιμονή της κυβέρνησης είναι «και η απορρόφηση των χρημάτων για αυτά τα έργα από το νησί, αφού οι επενδύσεις, που είχε υποσχεθεί, δεν έρχονται».

 

Μετά τις πλημμύρες, κίνδυνος από το μόλυβδο

 

Αντίστοιχα προβλήματα δημιουργεί η διαχείριση του υπουργείου και στην Λέσβο. Αρχικά να σημειωθεί ότι στην υποτιθέμενη προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι, όπως ήταν αναμενόμενο μάλλον αφού ο τόπος που επιλέχθηκε αποτελεί παλιό πεδίο βολής, εντοπίστηκε συγκέντρωση μολύβδου ανώτερη των αποδεκτών ορίων σε τμήμα της δομής. Παρά τον άμεσο κίνδυνο της υγείας των προσφύγων και των εργαζομένων, το υπουργείο ανακοίνωσε επιπλέον έργα κάλυψης με χαλίκι, τσιμέντο κτλ, αντί άμεσης μεταφοράς τους αλλού, όπως ζητούν σε υπόμνημά τους 20 ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Τα προβλήματα, όμως, δεν σταματούν δυστυχώς εκεί. «Η κατάσταση στο ΚΥΤ στο Μαυροβούνι πάει από το κακό στο χειρότερο. Πέραν από τον κίνδυνο του μόλυβδου, οι συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι σκηνές  ξηλώνονται και πλημμυρίζουν όλη την ώρα. Μέχρι και οι χημικές τουαλέτες ξηλώθηκαν από τον αέρα. Επίσης έχουμε πολύ κρύο, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να ανάβουν φωτιές και μαγκάλια μέσα στις σκηνές, με κίνδυνο τη ζωή τους», περιγράφει η Εριφύλη Χιωτέλλη, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης «Με πυξίδα τον πολίτη».

Και πάλι, όμως, η μόνη έγνοια του υπουργείου είναι να ξεκινήσει η δημιουργία της κλειστής δομής, σ’ αυτή την περίπτωση σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Στ. Κύτελης, παρά τη σχετική αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Η στάση του δημάρχου, που αρνείται πάνω από ένα μήνα να καλέσει σε συνεδρίαση το συμβούλιο για το θέμα, προκάλεσε 11 δημοτικούς συμβούλους (από την «Πυξίδα», τη «Λαϊκή Συσπείρωση», την «Επανεκκίνηση», όπως και έναν από την παράταξη «Αλλάζουμε τον τόπο μας» και μία ανεξάρτητη σύμβουλο) να μαζέψουν υπογραφές, ώστε να συγκαλεστεί σύσκεψη, όπως και έγινε την Τετάρτη. Το αποτέλεσμα, βέβαια, ήταν πλήρως αντιδημοκρατικό, αφού προκειμένου η δημοτική αρχή (με τις ψήφους και της παράταξης «Αλλάζουμε τον τόπο μας») να περάσει το ψήφισμά της υπέρ της δημιουργίας ενός κλειστού κέντρου, απέκλεισε από την ψηφοφορία τους κοινοτάρχες, με την πρόφαση ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη τοποθεσία για το κέντρο. Ψέμα που υποστηρίχθηκε και από τον υπουργό που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη, ενώ το ίδιο το υπουργείο έχει δώσει στη δημοσιότητα το χάρτη με τη θέση που προκρίνεται για το κέντρο στη Βάστρια, στο δήμο Λουτρόπολη Θέρμης, κοντά στον ΧΥΤΑ, έχοντας, μάλιστα, δημοσιεύσει και σχετική πρόσκληση έργου. Αναληθής ήταν επίσης και η δήλωση του υπουργού ότι θα πρόκειται για δομή κάτω των 3.500 ατόμων, αφού στο μνημόνιο που έχει υπογραφεί με την ΕΕ, γίνεται λόγος για χωρητικότητα άνω των 5.000, σύμφωνα με την Εριφύλη Χιωτέλλη.      

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, το σημαντικό και πιο επικίνδυνο σημείο δεν είναι η τοποθεσία, αλλά ότι θα «πρόκειται για ένα πραγματικό στρατόπεδο συγκέντρωσης, με τους πρόσφυγες αποκλεισμένους και εγκλωβισμένους εκεί μέσα», όπως σημειώνει η ίδια.

 

Στο στόχαστρο και τα παιδιά πρόσφυγες

 

Πρόσχημα στην πανδημία βρήκε η δήμαρχος Χαλκιδέων, Ε. Βάκα, και το δημοτικό συμβούλιο (πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης), αποστέλλοντας έτσι αίτημα στα αρμόδια υπουργεία για αποκλεισμό των παιδιών προσφύγων που διαμένουν στη δομή της Ριτσώνας από τα σχολεία που άνοιξαν.

Την απόφαση αυτή έχουν καταδικάσει η ΕΛΜΕ Ευβοίας και ο Σύλλογος Δασκάλων Νηπιαγωγών Χαλκίδας, ζητώντας τη φοίτηση των παιδιών κανονικά στα σχολεία, όπως επιτάσσει και ο νόμος. Νόμος που δεν εφαρμόστηκε φέτος, βέβαια, αφού το υπουργείο δεν έκανε τίποτα για να λειτουργήσουν οι Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, καθώς δεν έγιναν ποτέ οι σχετικές προσλήψεις, αλλά ούτε και οι τάξεις ένταξης σε πολλές περιπτώσεις, αφού δεν εξασφαλίστηκε η μεταφορά των παιδιών από τις δομές στα σχολεία. Από τότε που έκλεισαν δε τα σχολεία, τα παιδιά που διαμένουν σε δομές δεν είχαν πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, αφού δεν εξασφαλίστηκαν τα απαραίτητα μέσα.

Μην έχουμε την ψευδαίσθηση, όμως, ότι πρόκειται απλά για κάποια ανικανότητα της κυβέρνησης. Ο αποκλεισμός και η γκετοποίηση των παιδιών προσφύγων αποτελεί κανονικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή της στο Star Κεντρικής Ελλάδας η υφυπουργός Μετανάστευσης, Σ. Βούλτεψη, το υπουργείο ετοιμάζει νομοσχέδιο που θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς (με εκπαίδευση μέσα στις δομές, όπως φάνηκε από τα μισόλογα),  ώστε οι πρόσφυγες «να παίρνουν την εκπαίδευση που πρέπει, χωρίς να επιβαρύνουν την τοπική κοινωνία», κάνοντας ξεκάθαρη έτσι την ξενοφοβική της αντίληψη, αλλά και ότι η όποια ένταξη των προσφύγων είχε επιτευχθεί μέχρι τώρα, θα αποτελέσει παρελθόν.

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet