Παρά τις τεράστιες διαδηλώσεις των προηγούμενων μηνών ενάντια στην απαγόρευση των εκτρώσεων, η πολωνική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε και έθεσε εν ισχύ την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από την 28η Ιανουαρίου. Η είδηση έφερε αμέσως μεγάλες κινητοποιήσεις των γυναικών και της κοινωνίας των πολιτών, σε 51 πολωνικές πόλεις.

Η απόφαση ορίζει ότι η πρόσβαση στη διακοπή κύησης λόγω σοβαρών δυσπλασιών και κληρονομικών ασθενειών του εμβρύου είναι αντισυνταγματική, ενώ παραμένει αυτό το δικαίωμα μόνο για τις περιπτώσεις κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, βιασμού και αιμομιξίας. Όμως, ακόμη και οι δύο τελευταίοι λόγοι πρόκειται να κηρυχθούν παράνομοι, σύμφωνα με το σχέδια του ακροδεξιού αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιαροσλάβ Κατσίνσκι. Ουσιαστικά, οι γυναίκες στην Πολωνία δεν θα μπορούν σχεδόν ποτέ να προβούν σε έκτρωση. Το 2019, από τις 1.100 περιπτώσεις που καταγράφηκαν, 1.074 ήταν λόγω δυσπλασίας του εμβρύου ενώ, σύμφωνα με στοιχεία των ΜΚΟ, οι εκτρώσεις πολωνών γυναικών που πραγματοποιήθηκαν σε άλλες χώρες, κυρίως στη Γερμανία και στην Ουκρανία, είναι περίπου 200.000 το χρόνο.  

Δεν είναι τυχαίο ότι το κόμμα του Κατσίνσκι έχει διορίσει τους περισσότερους συνταγματικούς δικαστές, έπειτα από την άρνηση του Προέδρου να διορίσει τους δικαστές που πρότεινε η αντιπολίτευση. Έτσι, το όργανο που πρέπει να προστατεύει την εφαρμογή του κράτους δικαίου προώθησε μια σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει τη διαφωνία του πριν από λίγους μήνες, λέγοντας ότι «Δεν είναι δυνατό να απαιτεί ο νόμος έναν τέτοιο βαθμό ηρωισμού από μια γυναίκα». Ο Αντρέι Ντούντα είχε προτείνει έναν συμβιβαστικό νόμο, που δεν έγινε αποδεκτός.

Το Κίνημα κατά της εφαρμογής του άδικου αυτού νόμου τονίζει το γεγονός του αντικανονικού διορισμού των δικαστών. Η Μάρτα Λέμπαρτ, δραστήριο μέλος της Απεργίας των Πολωνών Γυναικών (Strajk Kobiet), δηλώνει επίσης ότι «αν οι γιατροί σταθούν απέναντι στις γυναίκες, λέγοντας όχι σε εκτρώσεις, θα καταγγελθούν στα δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αν πραγματοποιήσουν εκτρώσεις θα διωχθούν από το κράτος και διακινδυνεύουν μέχρι 3 χρόνια φυλακή. Θα είναι δύσκολη η επιλογή».

Ο Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, επιμένοντας στη σκληρή γραμμή, σε πρόσφατη ομιλία του,  δήλωσε ότι «η Πολωνία δέχεται την επίθεση του Διαβόλου, σήμερα με το κίνημα κατά του δικαιώματος στη ζωή και με τους ακτιβιστές ΛΟΑΤΚΙ, όπως το 1939 από τους ναζί και μεταπολεμικά από τον κομμουνισμό».

Σήμερα δεν υπάρχει πια πιθανότητα συμβιβασμού του κινήματος με την κυβέρνηση. Όπως λέει η Μάρτα Λέμπαρτ, «από τη μια πλευρά είναι οι γυναίκες, από την άλλη οι κρατικοί σαδιστές. Από τη μια πλευρά το κράτος δικαίου, από την άλλη η κρατική βία». Οι γυναίκες της Πολωνίας χρειάζονται την αλληλεγγύη μας, όχι μόνο γιατί η περίπτωσή τους είναι μια απροκάλυπτη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά γιατί η περίπτωσή τους αποτελεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Κλεμεντίνα Σουσάνοφ, από τις ιδρύτριες του Strajk Kobiet διασαφηνίζει τις προθέσεις του κινήματος: «Αν η κυβέρνηση επέλεξε την κόλαση για τις γυναίκες, εμείς θα μαγειρέψουμε μια κόλαση γι’ αυτή την κυβέρνηση».

Πρόσφατα άρθρα ( Ευρώπη )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet