Από το 2007 και μετά που έγινα μητέρα ως ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο το πρώτο πράγμα που διαπίστωσα ήταν ότι κάθε φορά που άνοιγε η δημόσια συζήτηση για τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά μας ήταν σαν αυτά τα παιδιά να μην ήταν υπαρκτά, σαν να υπήρχαν μόνο σε φαντασιακό επίπεδο και επομένως δεν υπήρχε λόγος να τα συμπεριλάβουμε σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Μια δεύτερη διαπίστωση που έκανα ήταν σαν εμείς οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι να ήμασταν όλοι, όλες, όλα με ένα τρόπο υπογόνιμοι και άρα το μόνο που μας έμενε, αν θέλαμε να γίνουμε γονείς, ήταν να πάρουμε τα παιδιά των sis ετερόφυλων ως άλλοι γενίτσαροι.

Όλα αυτά τα χρόνια οργανωμένα μέσα από τη συλλογικότητα «Οικογένειες Ουράνιο Τόξο» μαζί με άλλους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς προσπάθησα να κάνω σαφές ότι δεν μιλάμε για «φανταστικά» παιδιά που θα θέλαμε να έχουμε, αλλά για πραγματικά παιδιά, που η νομοθεσία όπως είναι σήμερα τους στερεί βασικά δικαιώματα, καθώς δεν αναγνωρίζει καμία έννομη σχέση με τον δεύτερο μη βιολογικό τους γονιό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους

 

Όλα μαζί τα στερεότυπα

 

Πριν λίγες μέρες ήρθαν οι δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης να πουν στα παιδιά μου και στα υπόλοιπα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ γονιών ότι θα εξακολουθήσουν να βιώνουν διακρίσεις είτε γιατί ο κ. Τσιάρας δεν θεωρεί ότι υπάρχουν, είτε γιατί δεν θεωρεί απαραίτητο να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και οφείλει να νομοθετήσει εξίσου και για αυτά. Μέσα σε μία πρόταση ο κ. Υπουργός κατάφερε να ενσωματώσει όλα τα αρνητικά συντηρητικά στερεότυπα που αφορούν τους ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς και τα παιδιά μας:

• Δεν υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ+ γονείς στην Ελλάδα

• Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα δεν μπορούν να γίνουν καλοί γονείς

• Τα παιδιά χρειάζονται μητέρα και πατέρα για να μεγαλώσουν σωστά.

• Τα παιδιά των ΛΟΑΤΚΙ+ γονέων είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στην ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς ή προβλήματα σχολικής προσαρμογής

• Τα παιδιά των γονέων του ίδιου φύλου είναι πιο πιθανό να γίνουν και τα ίδια ΛΟΑΤ…

Οι οργανώσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας ήδη έχουμε τοποθετηθεί σε αυτές τις δηλώσεις και ζητάμε την αποπομπή του. Οι άκρως προσβλητικές δηλώσεις του κ. Τσιάρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν ήταν έκπληξη και δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο ξέροντας ότι είναι μέλος μιας τόσο συντηρητικής κυβέρνησης. Γιατί η κυβέρνηση στην οποία ανήκει ο κ. Υπουργός και το κόμμα που την στηρίζει έχουν αποδείξει ότι δεν θέλουν «σύγχρονο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο πρόσωπο» στο πεδίο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων. Θέλουν μόνο «πυροτεχνήματα», εργαλειοποιώντας κάποιους ανοιχτά gay μέλη ή συνεργάτες της που υποδηλώνουν ότι «δεν έχουμε πρόβλημα με τους gay, έχουμε και υφυπουργούς gay, ειδικούς συμβούλους gay κλπ». Καθαρός τοκενισμός και συνήθως εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική που αποτρέπει τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους από μια συλλογική, δυναμική αντίδραση απέναντι στην αδικία , στην στέρηση δικαιωμάτων και στον αποκλεισμό.

 

Τι ξέρουν αυτοί;

 

Η «επιστήμη» επίσης κατά κόρο εργαλειοποιείται από την συγκεκριμένη κυβέρνηση σε όλα τα πεδία. Γιατί να μην την χρησιμοποιήσει ως εργαλείο και ο κ. Τσιάρας; Μήπως γιατί μετά από ερευνητικά δεδομένα δεκαετιών, οι εγκυρότεροι διεθνείς φορείς ψυχικής υγείας, όπως η Αμερικανική Ψυχολογική και Ψυχιατρική Εταιρεία και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, υπέρ της ΛΟΑΤΚ+ γονεϊκότητας και εναντίον κάθε μορφής θεσμικών διακρίσεων που εμποδίζουν ΛΟΑΤΚ+ άτομα να γίνουν ή να αναγνωριστούν ως γονείς των παιδιών που ήδη μεγαλώνουν; Μήπως γιατί η πρώτη τέτοια δημόσια τοποθέτηση και αναγνώριση όλων των έγκυρων ερευνητικών δεδομένων έγινε από την Παιδιατρική Ακαδημία τον Ιανουάριο του 2003, δηλαδή πριν από 18 ολόκληρα χρόνια; Άντε καλέ! Τι ξέρουν αυτοί; Ο κ. Υπουργός έχει δικούς του επιστήμονες που τα λένε αλλιώς και με βάση τα δικά τους «επιστημονικά» δεδομένα είπε αυτά που είπε! Ποιοι είναι αυτοί οι «επιστήμονες» μόνο ο κ. Τσιάρας γνωρίζει γιατί μάλλον δεν θέλει να «αποκαλύψει τις πηγές του» Δεν εξηγείται αλλιώς που δεν παρέθεσε ούτε μία πηγή στις αναφορές του σε αυτούς.

Διαβάζω επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι εμείς «οι gay θιγόμαστε με το παραμικρό» και «δεν ήθελε να πει αυτό ο κ. Υπουργός». Όμως αυτό ακριβώς είπε συντηρώντας και επισημοποιώντας μέσα από το δημόσιο λόγο του ότι αναγνωρίζει μόνο μια μορφή οικογενειακού σχηματισμού, αυτή της ετεροκανονικής πυρηνικής οικογένειας με μία μαμά, έναν μπαμπά και τίποτε άλλο. Εάν ήθελε να πει κάτι διαφορετικό ας βγει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του, να μας πει τι ακριβώς εννοούσε γιατί οι δηλώσεις του –και προφανώς και οι πεποιθήσεις του- στηρίζονται σε μια άκαμπτη ιδέα για το τι είναι «οικογένεια» που περιστρέφεται μόνο γύρω από την έννοια της ετεροκανονικότητας.

Εάν ο κ. Υπουργός θέλει να μας πείσει αφενός ότι νομοθετεί με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και αφετέρου ότι δεν είναι ομοφοβικός, τρανσφοβικός και συντηρητικός, ας προχωρήσει σε μια πραγματική αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, που να αφορά όλα τα παιδιά και όχι μόνο τα παιδιά με ετερόφυλους γονείς. Θα το κάνει;

Στέλλα Μπελιά Η Στέλλα Μπελιά είναι νηπιαγωγός και πρόεδρος των «Οικογενειών Ουράνιο Τόξο». Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet