“Εt in arcadia ego” [“Έζησα και εγώ στην Αρκαδία”] γράφει η περίφημη πινακίδα στον πίνακα του μεγάλου Ζωγράφου Nikola Poussin «Οι βοσκοί της Αρκαδίας». Aυτό το ειδυλλιακό τοπίο που τις φυσικές του καλλονές εξυμνούν από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια πεζογράφοι και ποιητές όπως ο Γκαίτε, ο Σίλλερ, ο Σένδεϋς κ.α. Αυτόν τον τόπο, ή μάλλον τμήμα του, που κατάφερε μέχρι τώρα να μείνει αλώβητο έβαλαν στο μάτι επενδυτές(;) για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ΑΠΕ.

Σε μία χώρα που ποτέ δεν μπόρεσε να βάλει τάξη στο τι επιτρέπεται, πού και πώς, ο καθένας ζητά και πράττει ό,τι τον βολεύει. Κριτήριο μόνο το κέρδος. Στα αζήτητα η ιστορία, το περιβάλλον, οι άνθρωποι. Το Μαίναλο, που η δεσπόζουσα θέση του στο κέντρο της Πελοποννήσου το καθιστά κόμβο της χλωρίδας, της πανίδας και της ορνιθοπανίδας προς όλα τα γύρω ορεινά συγκροτήματα (Ερύμανθος, Αρτεμίσιο, Πάρνωνας, Ταΰγετο,, Λύκεο κ. λ.π), όπως τονίζει σε ανακοίνωση του ο σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων ΣΑΟΟ, ο Λούσιος και η Αρκαδία με το απαράμιλλο βουκολικό τοπίο τους που αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του αρκαδικού ιδεώδους και το κατεξοχήν τοπόσημο του παγκόσμιου πολιτιστικού κινήματος του Αρκαδισμού, το λίκνο της επανάστασης του 1821 επέλεξαν κάποιοι για να το κάνουν κρανίου τόπο. Η τοποθέτηση 150 ανεμογεννητριών ακόμα και στον Παρθενώνα του Επικούριου Απόλλωνα, στο ιερό- στάδιο- βωμό του Λυκαίου Διός, στην Καρύταινα και το φαράγγι της Νέδας όχι μόνο καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον και προσβάλλει την ιστορία του τόπου, κυρίως νεκρώνει τελεσίδικα την περιοχή.

Ο φυσικός πλούτος, η ιστορία και τα πολιτιστικά μνημεία είναι αυτά τα οποία απέμειναν στην περιοχή αυτή και στα οποία στηρίζονται για την ανάκαμψή της οι λίγοι κάτοικοι που έχουν απομείνει. Η οικονομία της περιοχής προσπαθεί να ανακάμψει μέσα από την προβολή και ανάδειξη αυτών ακριβώς των στοιχείων. Η «ανάπτυξη» που δεν ήρθε ποτέ σε αυτή την περιοχή και ανάγκασε τους νέους ανθρώπους να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους, σήμερα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα τους. Με προσωπική εργασία, με τη βοήθεια των δήμων και της περιφέρειας ανάδειξαν φαράγγια, δάση, ιστορικά σημεία και μνημεία. Συντήρησαν παλιά ιστορικά μονοπάτια όπως το «Maimalon Trail” μήκος 75 χιλιομέτρων πιστοποιημένο, το 2015, από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Πεζοπόρων με τρία εκατομμύρια μέλη, ως “Leading Quality Τrail” το πρώτο στην Ελλάδα και το 10ο στην Ευρώπη με την υψηλότερη βαθμολογία. Ανάδειξαν το φαράγγι του Λούσιου, που είναι ισότιμο σε επισκεψιμότητα με το φαράγγι της Σαμαριάς.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2000 όπου καταστράφηκαν περίπου 30.000 στρέμματα Ελάτης, μαζί με την πολιτεία αλλά και εθελοντικές προσπάθειες των φορέων της περιοχής με δενδροφυτεύσεις, η φύση αναγεννιέται αργά και σταθερά. Σιγά-σιγά η περιοχή αρχίζει να ανακάμπτει οικονομικά, και η οικοπεριήγηση αποτελεί τη μόνη ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πρόκειται για ένα φυσιολατρικά ελκυστικό προορισμό που έχει τη δική του ταυτότητα. Το Μαίναλο στο σύνολο του είναι το μεγαλύτερο ελατοδάσος Κεφαλληνιακής ελάτης από το οποίο παράγεται η μοναδική ΠΟΠ «βανίλια ελάτης Μαινάλου», το εκλεκτότερο είδος μελιού στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω έρχεται να ανατρέψει η διεκδίκηση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στις βουνοκορφές της περιοχής. Ουσιαστικά, αν αυτό συντελεστεί, θα αποτελέσει τελεσίδικο θάνατο στην ελπίδα των κατοίκων. Φυσιολογικές οι αντιδράσεις των πολιτών και των φορέων της περιοχής που καλούν την πολιτεία και τη ΡΑΕ να μην κάνουν δεκτές τις αιτήσεις των εταιρειών. Σύσσωμοι οι Αρκάδες απαντούν με το χρησμό που έδωσε η Πυθία στους Λακεδαιμονίους όταν ετοιμάζονταν να επιτεθούν στην Τεγέα της Αρκαδίας. «Την Αρκαδία μου ζητάς. Ζητάς μεγάλο πράγμα. Εγώ τη χώρα αυτή δεν στέργω να σου δώσω». Ομόφωνες αποφάσεις, κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών, εξέδωσαν
 οι δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας και Μεγαλόπολης, το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια της Αρκαδίας, οι τοπικές κοινότητες και τοπικά συμβούλια της Γορτυνίας, δεκάδες πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς της Αρκαδίας.

Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2021 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet