«Έχουμε επεξεργαστεί πολλά σχέδια νόμων κι άλλων κυβερνήσεων. Από τα 100 σημεία που περιείχαν, τα 10 ήταν αρνητικά για τον κλάδο. Αυτά συζητούσαμε και προσπαθούσαμε να αλλάξουμε. Στο τωρινό όμως, από τα 100 σημεία τα 90 είναι αρνητικά. Επομένως τι να συζητήσουμε πάνω σε αυτά; Για αυτό ζητάμε την καθολική απόσυρσή του». Έτσι σχολιάζει στην «Εποχή» το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις υπαίθριες αγορές, ο Άγγελος Δερετζής, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκης. Το συγκεκριμένο προσχέδιο κοινοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε ομοσπονδίες του κλάδου και προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλα τα συνδικαλιστικά σωματεία. Σύμφωνα με το προσχέδιο,  μεταξύ άλλων:

Πρώτον, ανατίθεται η διαχείριση των Λαϊκών Αγορών σε ΣΔΙΤ. Μέχρι σήμερα οι λαϊκές αγορές της Περιφέρειας Αττικής και της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης υπάγονται στην αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες λαϊκές αγορές ελέγχονται από τα οικεία Δημοτικά Συμβούλια. Το προσχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να διαχειρίζονται τις λαϊκές αγορές ολόκληρης της χώρας. 

Δεύτερον, επιτρέπεται σε νομικά πρόσωπα, δηλαδή  εταιρίες, να συμμετέχουν στις λαϊκές αγορές και να δικαιούνται το 5% της κάθε αγοράς.  Στα σχεδόν 100 χρόνια λειτουργίας τους, ποτέ δεν υπήρχε ανάλογη  πρόβλεψη.

 

Πλειστηριασμοί θέσεων και φίμωση συνδικαλισμού

 

Τρίτον, θεσμοθετείται ο πλειστηριασμός των θέσεων και καταργείται ουσιαστικά η έννοια της άδειας  παραγωγών και  επαγγελματιών πωλητών. Οι παραγωγοί μέχρι στιγμής δηλώνοντας τα χωράφια τους και καταθέτοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά παίρνουν αμέσως άδεια. Για τους επαγγελματίες από την άλλη πλευρά, οι Περιφέρειες ή οι Δήμοι βγάζουν προκηρύξεις ανάλογα με τις κενές θέσεις που προκύπτουν κάθε φορά. Επιπλέον, δίπλα στα παραδοσιακά κοινωνικά κριτήρια (πολυτεκνία, ανεργία, ηλικία) μοριοδότησης, οι νέες διατάξεις προσθέτουν  και τους τίτλους σπουδών. Πριμοδοτείται έτσι ο ανώτερος τίτλος σπουδών για όλους, παλαιούς και καινούριους πωλητές.

 Οι θέσεις θα πλειοδοτούνται κάθε 4 χρόνια για τους επαγγελματίες και κάθε 1 έως 3 για τους παραγωγούς. Ο πλειοδότης θα πριμοδοτείται με 60 μόρια, ενώ το σύνολο των κοινωνικών κριτηρίων θα μπορεί να δώσει μέχρι 40. Οι ΣΔΙΤ, δηλαδή, θα αναθέτουν τις θέσεις στις λαϊκές αγορές σε όσους πληρώνουν κάθε φορά παραπάνω.

Τέταρτον, καταργούνται οι Επιτροπές Λαϊκών Αγορών και εξαιρούνται οι εκπρόσωποι παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών από κάθε απόφαση και  σχεδιασμό. Γίνεται δηλαδή  ξεκάθαρη προσπάθεια να εξαλειφθεί ο συνδικαλισμός από τον κλάδο, ώστε  να μπορούν οι ΣΔΙΤ να καθορίζουν τα πάντα, χωρίς καμία αντίσταση.

Πέμπτον, υποχρεώνονται  παραγωγοί και  επαγγελματίες πωλητές  να έχουν καταχωρίσει μέχρι τις 7 το πρωί σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα  το σύνολο των πωλούμενων προϊόντων, την τιμή εκκίνησης, καθώς και τη διαθέσιμη ποσότητα για κάθε προϊόν. Για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη έχουν ακουστεί τόσο αρνητικές όσο και θετικές γνώμες από ανθρώπους του κλάδου.

Ο Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, Παντελής Μόσχος, σχολιάζει στην «Εποχή»: «Σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο και μέσο να αποσυρθεί».

 

Εν αναμονή της κατάθεσης του νομοσχεδίου

 

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ έχουν καταθέσει στη Βουλή αναφορές και ερωτήσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τις επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου. Αντίθετος σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών φέρεται να είναι και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχης Κεντρικής  Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Η κυβέρνηση από την άλλη, δεν έχει καταθέσει ακόμη το νομοσχέδιο σε διαβούλευση. Μετά την άκαρπη τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδη, με εκπροσώπους του κλάδου και  μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο. Εκείνη την ημέρα οι ομοσπονδίες είχαν  καταθέσει από κοινού αντιπρόταση, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης του κλάδου, την οποία είχε πει ο Άδωνις Γεωργιάδης πως θα εξετάσει.

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Εργασία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet