Στην επίκαιρη επερώτηση του βουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στη Βουλή, σχετικά με την προστασία του ταφικού μνημείου και του μνημειακού χώρου της Πειραϊκής, η υπουργός απέφυγε να απαντήσει σε βασικά ερωτήματα όπως:                                                                                

1. Γιατί δεν έχει υποβληθεί  το υλικό της αυτοψίας με συντεταγμένες  μήκους, πλάτους, βάθους από την διασκόπηση που πραγματοποιήθηκε στο βυθό της Πειραϊκής στην περιοχή κατάληψης του έργου.

2. Πού βρίσκονται τρία χρόνια μετά την ανεύρεσή  τους οι  διάσπαρτοι λίθοι, τα αρχαία δομικά υλικά που εντοπίστηκαν στην υποβρύχια διασκόπηση, τα οποία σύμφωνα με την δήλωση της υπουργού  προέρχονται από το ταφικό μνημείο. Ο φακός του Παρατηρητηρίου της Πειραϊκής συνέλαβε φορτηγίδα της ΟΛΠ τον Ιούνιο 2020 να μεταφέρει λίθο και παρά τις καταγγελίες δεν δόθηκε ποτέ απάντηση ούτε για την προέλευση ούτε για  την τύχη του.             

3. Γιατί δεν σταμάτησε το έργο του νέου λιμένα προκειμένου να γίνει σωστική αρχαιολογική έρευνα βάσει του άρθρου 37 του ν. 3028/2002  όπως ήταν ο όρος του ΚΑΣ σε περίπτωση που θα εντοπίζονταν αρχαιότητες; Εκτός κι αν η υπουργός δεν θεωρεί ως αρχαιότητες τους δόμους του ταφικού μνημείου!                                                                                                        

4. Γιατί, εφ’ όσον η Εφορεία Εναλίων ισχυρίζεται ότι τυχόν αρχαιότητες στο βυθό δεν μπορούν να εντοπιστούν λόγω της ιζηματογένεσης, δεν προχώρησε σε περαιτέρω έρευνα διασκόπησης με sub bottom  profiler;                                                              

5. Πώς αντιλαμβάνεται η υπουργός Πολιτισμού τον όρο “να συγχρονιστεί το έργο της κατασκευής του λιμένα με την ανάδειξη του Κονώνειου τείχους”. Το λιμενικό έργο εκτελείται ήδη 11 μήνες ενώ για την ανάδειξη του Κονώνειου Τείχους και του Μνημείου  Θεμιστοκλή δεν έχει εκπονηθεί  ακόμη καμία μελέτη από την ΟΛΠ.

Η υπουργός έπεσε σε σωρεία αντιφάσεων και λαθών κατά την απάντησή της. Συγκεκριμένα:                                                                                   

1. Ισχυρίστηκε ότι στις 12 Ιουνίου 2020 συνεχίστηκε το λιμενικό έργο πλην της βυθοκόρησης, μετά από διευκρίνιση του ΣτΕ, με επίβλεψη αρχαιολόγων. Το αληθές είναι ότι η ημερομηνία επανεκκίνησης των εργασιών της ΟΛΠ ΑΕ ήταν η  29η Ιουνίου 2020  χωρίς καμία  επίβλεψη αρχαιολόγων, καθώς η υπουργός αδυνατεί να απαντήσει σε ερωτήματα που ήδη έχουμε θέσει και παλιότερα:                                                                               

α.) σε ποιο σκάφος επέβαιναν οι αρχαιολόγοι                                                                 

β.) Πόσοι αρχαιολόγοι επέβλεπαν διότι άλλοτε δηλώνονται  3 ή 4 ή 5 σε σειρά εγγράφων.                                                                                                     

γ.) Σε ποιες ημερομηνίες επιτηρούσε  η Εφορεία  Εναλίων.                                                                                           

2. Το γεγονός ότι  οι εργασίες της ΟΛΠ ΑΕ εκτελούνταν χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη αποδεικνύεται επίσης  από την σκανδαλώδη έναρξη των χερσαίων επιχωματώσεων στις 6 Νοεμβρίου 2020 σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το μνημείο του Θεμιστοκλή χωρίς προστατευτικό πλέγμα γύρω από το μνημείο, το οποίο πλέγμα τοποθετήθηκε κατόπιν καταγγελιών του Παρατηρητηρίου Πειραϊκής και της αυτοψίας του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, 20 ημέρες μετά την έναρξη των εργασιών.                                                                                                         

3. Το ότι δεν επόπτευαν οι αρχαιολόγοι αποδεικνύεται εξάλλου και από την συνεχή απόρριψη χωμάτων τα οποία προκαλούσαν διαρκή ρύπανση στο μνημείο και στη  θαλάσσια περιοχή όπως έγινε δεκτό  με την  προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά.

4. Είναι αρκετός ένας κυματοθραύστης για να προστατέψει το Ταφικό Μνημείο Θεμιστοκλή από τους ισχυρότατους νότιους ανέμους της περιοχής; Η διάλυση των επιχωματώσεων και η διοχέτευση τόνων λάσπης στο μνημείο και στη θαλάσσια περιοχή δεν έχει προκάλεσε κανέναν προβληματισμό στην Υπουργό Πολιτισμού ώστε να επιβάλλει την εκπόνηση Ακτομηχανικής Μελέτης η οποία είναι προϋπόθεση για όλα τα λιμενικά έργα; Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α/21.09.2011);                                             

5. Η αμφίδρομη θέαση του μνημείου και του μνημειακού χώρου (Κονώνειο τείχος, Ψυττάλεια, Σαλαμίνα), που δηλώνεται ως στόχος του υπουργείου Πολιτισμού, είναι εφικτή, μετά την κατασκευή ενός τεράστιου επιβατικού σταθμού και εμπορικού κέντρου;                                                                  

6. Αν το μνημείο τελικά  σωθεί από τους νότιους ανέμους, προορίζεται για την εμπορευματοποίησή του από τους τουρίστες της κρουαζιέρας ή θα εφαρμοστεί η απόφαση του 2018 της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά που όριζε να διασυνδεθούν οι αρχαιότητες με τον αστικό ιστό;

Δήμητρα Βήνη, Σωτήρης Αλεξόπουλος Η Δήμητρα Βήνη και ο Σωτήρης Αλεξόπουλος είναι κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Ενεργοί Πολίτες Α Κοινότητας - Όχι Λιμάνι στην Πειραϊκή Περισσότερα Άρθρα
Πρόσφατα άρθρα ( Κοινωνία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet