Ο τσελίστας Αλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος και η πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου

 

To Megaron Online υποδέχεται δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον τσελίστα Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστο και την πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, σε ένα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Οι δύο σολίστ συμπράττουν για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα για βιολοντσέλο και πιάνο που εκτείνεται από τον 18ο μέχρι τον 20ό αιώνα.

Το ταξίδι του Αλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου και της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου στον κόσμο της ευρωπαϊκής μουσικής δωματίου αρχίζει με τη Δεύτερη σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο από το έργο 5, μια νεανική σύνθεση του Μπετόβεν, η οποία γράφτηκε στο Βερολίνο στα 1796 για τον Φρειδερίκο-Γουλιέλμο Β΄ της Πρωσίας, φανατικό φιλόμουσο και εξαίρετο τσελίστα. Η μουσική διαδρομή των δύο σολίστ συνεχίζεται με τα Φανταστικά κομμάτια για κλαρινέτο και πιάνο, έργο 73 σε μεταγραφή για τσέλο και πιάνο του Ρόμπερτ Σούμαν, κορυφαίου εκπροσώπου του ευρωπαϊκού Ρομαντισμού. Ο γερμανός μουσουργός συνέθεσε το έργο στα 1849 μέσα σε μόλις δύο μέρες και γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία. Περίπου εβδομήντα χρόνια αργότερα (1921), ο γάλλος Γκαμπριέλ Φορέ, ένας από τους σημαντικότερους παρισινούς συνθέτες και μουσικοπαιδαγωγούς του καιρού του, θα ακολουθήσει το δικό του μονοπάτι. Θα διαφοροποιηθεί από τη Γαλλική Σχολή και θα γράψει τη Σονάτα αρ. 2 για πιάνο και βιολοντσέλο, έργο 117, αποφεύγοντας τα υπερβολικά δεξιοτεχνικά περάσματα και παραδίδοντάς μας μια σύνθεση που συνδυάζει τον λεπτό λυρισμό με την έντονη δραματικότητα.

Την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου στις 8.30μμ. Το ρεσιτάλ μεταδίδεται δωρεάν σε streaming από τις ιστοσελίδες του ΜΜΑ και του Υπ.Πο.Α. Θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις πλατφόρμες για 48 ώρες. [ www.megaron.gr/event/alexis-karaiskakis-alexandra-papastefanou και digitalculture.gov.gr ]

ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet