Η Eλληνικό Α.Ε., μια δημόσια υπηρεσία, με την ανοχή της κυβέρνησης επέδωσε εξώδικη πρόσκληση - δήλωση προς το Πολιτιστικό Κέντρο Εργαζομένων Ολυμπιακής Αεροπορίας (ΠΟΛΚΕΟΑ) να παραδώσει τα αεροσκάφη, που προορισμό έχουν το Μουσείο στην Ελληνικό Α.Ε., άνευ όρων έως τις 14 Φεβρουαρίου, απειλώντας με τη διενέργεια αναγκαστικού πλειστηριασμού.
Πρόκειται για ένα μουσείο το οποίο, όπως μας υπενθυμίζει με ανακοίνωσή του το ΠΟΛΚΕΟΑ, κατόπιν ενεργειών του, προβλέφθηκε να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα (Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης - 01.03.2018 – ΑΠΠ/ΦΕΚ35) με προτεινόμενο χώρο το κτίριο του πρώην εργοστασίου του ΚΕΑ (κτίριο του 1938), που έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/41429/1057/05.06.2009, ΦΕΚ400/Β/13.08.2009).
Ωστόσο, η Lamda Development, παρά την αρχική θετική της στάση, φέρεται να απάντησε αρνητικά –μετά από σχεδόν ένα χρόνο– στην πρόταση για μουσείο. Όπως αναφέρει το ΠΟΛΚΕΟΑ, «ο υπουργός Ανάπτυξης μας ενημέρωσε πως δεν περιλαμβάνεται στο επιχειρηματικό πλάνο της Lamda Development Μουσείο. Ο ίδιος μας δηλώνει πως θέλει το Μουσείο. Σε αυτήν την περίπτωση οφείλει να θέσει τα όρια της κυβέρνησης απέναντι στον επενδυτή».
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟΛΚΕΟΑ άμεσα και ομόφωνα απέρριψε την πρόταση να δοθούν τα αεροσκάφη στην Ελληνικό Α.Ε., μάλιστα χωρίς όρους. Διαμόρφωσε πλαίσιο δράσης και συγκρότησε Επιτροπή με στόχο το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας και τη διάσωση των αεροσκαφών. Παράλληλα, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, καταγγέλλει «την υπουργό Πολιτισμού, κα Μενδώνη, για μνημειώδη αδιαφορία σε ένα θέμα αρμοδιότητάς της, που αφορά τη διάσωση της πολιτιστικής εικόνας του Ελληνικού, της νεότερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Το ΠΟΛΚΕΟΑ απέστειλε επιστολή και στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να παρέμβει, αλλά και στην πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας συνάντηση.
«Ελπίζουμε να υπάρχει κάποιος να μας ακούσει», υπογραμμίζει το ΠΟΛΚΕΟΑ, πριν να τιναχτεί στον αέρα η δημιουργία Μουσείου Πολιτικής Αεροπορίας στο Ελληνικό, προλαμβάνοντας έτσι "μετά θάνατον" φράσεις όπως: "Ήταν ένα έγκλημα". Παράδειγμα, στην περίπτωση του Ελληνικού, το γκρέμισμα του πρώτου Hangar της ιστορίας της Πολιτικής Αεροπορίας στην Ελλάδα που γκρεμίστηκε το καλοκαίρι».
»Η μεγάλη οικογένεια της Ολυμπιακής και της Αεροπορίας καλείται αυτήν την κρίσιμη στιγμή να υπερασπιστεί την ιστορία της, την πολιτιστική κληρονομιά. Από την άλλη καλείται η κυβέρνηση, αντί να πελαγοδρομεί, να δεσμευτεί για την αξιοποίηση των χαρακτηρισμένων κτιρίων (εργοστάσιο ΚΕΑ) και να γίνει το Μουσείο Πολιτικής Αεροπορίας επιτελώντας έτσι τον ιστορικό της ρόλο».