Το ακτινολογικό μηχάνημα του κέντρου υγείας Τήνου (ΚΥΤ) τέθηκε εκτός λειτουργίας από τις 2 Οκτωβρίου, μετά από την επισήμανση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» ότι στερείται σχετικής πιστοποίησης. Ο «Δημόκριτος» απειλεί με πρόστιμο 50.000 ευρώ και καταγγελία της διοίκησης του ΚΥΤ στον εισαγγελέα.

Οι καταγγελίες κατοίκου του νησιού προς την Διεύθυνση Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) και το διοικητή της αγνοούνται επιδεικτικά.

Η οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ Τήνου εκδίδει ανακοίνωση για το πρόβλημα και στις 5 Νοεμβρίου ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Συρμαλένιος, καταθέτει ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας, με την οποία ζητά την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του ακτινολογικού μηχανήματος. Ταυτόχρονα, επισημαίνει τους κινδύνους για την υγεία των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Στις 13 Νοεμβρίου, ο βουλευτής Κυκλάδων της συμπολίτευσης, Φίλιππος Φόρτωμας, «πληροφορεί» με δελτίο Τύπου τους πολίτες της Τήνου ότι με προσωπικές του ενέργειες προς το διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, Χρήστο Ροϊλό, το θέμα «τελείωσε». 

Όμως έκτοτε, και μέχρι τις 29 Ιανουαρίου, το ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Στις 27 Ιανουαρίου, η ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «Κοινό Τηνίων» της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δήμου Τήνου, με την υποστήριξη και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον τηνιακό λαό σε διαμαρτυρία μπροστά στο ΚΥΤ (31 Ιανουαρίου), για την κατάσταση του ακτινολογικού και τη γενικότερη κατάσταση των δομών υγείας στο νησί.

Τελικά, «εντελώς συμπτωματικά», την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, το ακτινολογικό λειτουργεί επίσημα, με άδεια από τον Δημόκριτο. Η έκθεση που δεν γινόταν και η σφραγίδα που δεν έμπαινε επί 4 μήνες, μπήκαν σε μια ημέρα. Η δε διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας Τήνου ανακοίνωσε ότι αυτό συνέβη «μετά από συντονισμένες ενέργειες και επίπονες προσπάθειες όλων (υπουργείο Υγείας, βουλευτές, 2η ΔΥΠΕ, δήμος, διοικούσα».

Ωστόσο, πραγματοποιήθηκε η παράσταση διαμαρτυρίας, στην οποία τοποθετήθηκε η πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων τομέα υγείας νομού Κυκλάδων, Δήμητρα Σαλονικιώτου, τονίζοντας: «Τα κέντρα υγείας των Κυκλάδων αντιμετωπίζουν σημαντικές ελλείψεις, οι κενές οργανικές θέσεις είναι πολλές, οι μόνιμες προσλήψεις μηδαμινές. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται από έκτακτο προσωπικό που υπηρετεί με ανανεούμενες συμβάσεις. Ως προς το Κέντρο Υγείας της Τήνου, υπάρχουν τέσσερις οργανικές θέσεις γενικής ιατρικής ή παθολογίας και από αυτές τις τέσσερις καλύπτεται μόνο η μία. Αυτή η ειδικότητα είναι σημαντική για να λειτουργήσει, να εφημερεύει σωστά και με ασφάλεια το Κέντρο Υγείας. Το ακτινολογικό εργαστήριο μετά από τέσσερις μήνες άνοιξε, αλλά λειτουργεί μόνο το πρωί, γιατί καλύπτεται μόνο από μία υπάλληλο. Όπως γνωρίζετε όλοι, ο εμπορικός σύλλογος είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια δωρεά ένα μηχάνημα υπερήχου, αλλά λόγω έλλειψης ακτινολόγου, εδώ και πολλά χρόνια δεν λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Για όλα αυτά ζητάμε άμεση πρόσληψη ιατρών, όπως και μόνιμες προσλήψεις προσωπικού. Η Τήνος κατοικείται από έλληνες πολίτες που αξιώνουν από την πολιτεία ισονομία μα, το κυριότερο, ίσα δικαιώματα στο κυρίαρχο αγαθό, στις υπηρεσίες υγείας για όλους».

Το «Κοινό Τηνίων», εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την αποτελεσματικότητα των κινητοποιήσεων, τόνισε: «Μόνο οι ενεργοί πολίτες μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που χρονίζουν στο νησί».

Σημειώνεται ότι και το μηχάνημα καλλιέργειας ούρων είναι ανενεργό εδώ και δύο μήνες, καθώς η διοικούσα επιτροπή του ΚΥΤ «δυσκολεύεται» να δαπανήσει τα 450 – 1.000 ευρώ, που απαιτούνται για την αντικατάστασή του, παρ’ όλο που ο Σύλλογος Φίλων του Κέντρου Υγείας έχει προσφερθεί να διαθέσει αυτό το ποσό. Στο νησί αναρωτιούνται: «Μήπως φταίει το γεγονός ότι η πρόεδρος της διοικούσας είναι και ιδιώτης μικροβιολόγος;».

Πρόσφατα άρθρα ( Υγεία )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet