Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθηκαν την περασμένη Κυριακή, πρώτος ήλθε ο κορεΐστας Αντρές Αραούς2 με 34,4% και μεγάλη διαφορά από τους δύο επόμενους χωρίς, ωστόσο, να εκλέγεται από τον α’ γύρο3 και πηγαίνει στο β’ γύρο στις 14/4/2021. Οι δύο επόμενοι είχαν πολύ μικρή διαφορά μεταξύ τους και η καθυστέρηση καταμέτρησης των λίγων σχετικά ψηφοδελτίων που είχαν απομείνει τη Δευτέρα που θα οριστικοποιούσαν την εκλογή του δεύτερου υποψηφίου προέδρου και έτσι θα καθόριζαν το εκλογικό δίδυμο του δεύτερου γύρου των εκλογών και την εκλογή προέδρου, προκάλεσε έντονη ανησυχία και εκνευρισμό, αλλά δημιούργησε και υπόνοιες για «μαγείρεμα» των αποτελεσμάτων.

 

Επανακαταμέτρηση ζητά ο Πέρες

 

Ο ιθαγενής ακτιβιστής των δικαιωμάτων και της φύσης Γιακού Πέρες, υποψήφιος πρόεδρος του οικοσοσιαλιστικού κόμματος Πατσακουκίτ μέχρι πριν λίγες ώρες (99,53% των αποτελεσμάτων) ερχόταν δεύτερος με 19,91% και ελάχιστη διαφορά από τον παλαίμαχο τραπεζίτη Γκιγιέρμο Λάσο, υποψήφιο της Δεξιάς (19,57%). Η σημερινή (Πέμπτη), όμως, επίσημη ανακοίνωση των σχεδόν οριστικών αποτελεσμάτων (99,8%, υπολείπονται 977 ψηφοδέλτια) φέρνει τον υποψήφιο της Δεξιάς στη δεύτερη θέση με ελάχιστη πάλι διαφορά από τον Πέρες (19,63% έναντι 19,62%) .

Ο Πέρες αμφισβητεί το αποτέλεσμα και σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση δηλώνει «σήμερα ολοκληρώνεται το πραξικόπημα. Θα ζητήσω επανακαταμέτρηση των ψηφοδελτίων στις περιοχές της Ακτής». Εν τω μεταξύ, μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας ιθαγενών πραγματοποιήθηκε στο Γουαγιακίλ (επίσημη πρωτεύουσα) και συμβολική στο Κίτο (200 περίπου άτομα). Η ανησυχία και η αβεβαιότητα μεγαλώνουν. Σε νεότερη ανακοίνωσή του, ο Πέρες καταγγέλλει συνεννόηση – συνομωσία του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα με τον Λάσο για εκλογή του δεξιού υποψήφιου προκειμένου ο Α. Αραούς να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής του ως προέδρου στο β’ γύρο. Η απάντηση του Α. Αραούς, 35χρονος οικονομολόγος και πρώην υπουργός κυβερνήσεων Κορέα, σε σχετική ερώτηση απάντησε: «δεν θα μιλήσω στο όνομα του Ρ. Κορέα, όπως αυτός δε μπορεί να μιλήσει στο όνομά μου».

 

Δυσεπίλυτος γρίφος

 

Ο Χαβιέρ Έρβας, υποψήφιος πρόεδρος του παραδοσιακού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, που ήλθε τέταρτος με 15,99% αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών. Για πρώτη φορά μπαίνει στην πολιτική θέλοντας να σπάσει το παραδοσιακό διπολικό σχήμα πόλωσης που στην αριστερά εκφράζεται από τον πρώην πρόεδρο Ρ. Κορέα και στη Δεξιά από τον Γ. Λάσο. Με την υποψηφιότητά του θέλει να αποτρέψει την κοινωνική έκρηξη που τη βλέπει να έρχεται ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά και της κρίσης αξιών. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στη νεολαία μέσω του Τικ Τοκ και την καλεί να μπει στη μάχη της πολιτικής συμμετοχής και να μη κάνουν τα ίδια: από τη μια μεριά διαφθορά - μετριότητα και από την άλλη φτωχοποίηση της κοινωνίας, υποσιτισμός παιδιών-κυρίως ιθαγενών, κ.λπ. Η μεγάλη απήχηση στη νεολαία, κυρίως των πόλεων, καταγράφηκε και εκλογικά. Στο Κίτο π.χ ήλθε δεύτερος με 23,3%.

Στις εκλογές όπου η συμμετοχή είναι υποχρεωτική ψήφισαν 10,323 εκατ. άτομα (81,2%του εκλογικού σώματος) και για πρώτη φορά υπήρχαν 17 ψηφοδέλτια στις βουλευτικές και 16 στις προεδρικές.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο δεύτερος υποψήφιος πρόεδρος, ο γρίφος που προέκυψε είναι πολύ δύσκολο να λυθεί -άμεσα τουλάχιστον- και εξαρτάται από το εάν και κατά πόσο το οξυμένο κλίμα αντικορεϊσμού, στο οποίο εκτός από τη δεξιά εντάσσονται και τροφοδοτούν οι ηγεσίες των περισσότερων κεντροαριστερών – αριστερών κομμάτων και ιδιαίτερα ο υποψήφιος του Πατσακουτίκ Πέρες αλλά και ο τέταρτος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα είναι το κρίσιμο κριτήριο επιλογής του προέδρου. Σ’ αυτό το πλαίσιο δεν είναι απίθανο η ηττημένη ουσιαστικά δεξιά να εκλέξει Πρόεδρο.

 

Βουλευτικές εκλογές

 

Τα οριστικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το Σάββατο (σήμερα). Η καθυστέρηση οφείλεται στις πολλές ενστάσεις και στην επανακαταμέτρηση των ψήφων σε ορισμένες περιοχές. Από τα προσωρινά αποτελέσματα προκύπτει πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο η «Ένωση για την Ελπίδα» που στηρίζει τον Α. Αραούς στις προεδρικές εκλογές, δεύτερο το Πατσακουτίκ και ακολουθεί η Δημοκρατική Αριστερά. Η Δεξιά φαίνεται να καταποντίζεται.

 

Σημειώσεις

1. Κορεϊσμός: αναφέρεται στη 10ετή περίοδο προεδρίας του Ραφαέλ Κορέα, 2010-2017. Ο όρος χρησιμοποιείται κατά κανόνα αρνητικά και ταυτίζεται με αυταρχική άσκησης εξουσίας, συγκεντρωτικό κράτος, έλεγχος των ΜΜΕ, καταστολή (ιδιαίτερα στους ιθαγενείς που αντιστάθηκαν στα μεγάλα προγράμματα εξορύξεων) και συντηρητισμού (κυρίως λόγω της πεισματικής του άρνησης να διευρύνει έστω τους λόγους που καθιστούν νόμιμη την έκτρωση). Εν τούτοις, χρησιμοποιείται και θετικά για τα πρώτα χρόνια κυρίως της θητείας του ή και ουδέτερα.

2. «Εποχή», 24/1/2021

3. Για εκλογή στον πρώτο γύρο απαιτείται το 50% των ψήφων ή το 40% και 10 μονάδες διαφορά από το δεύτερο υποψήφιο.

Πρόσφατα άρθρα ( Λατινική Αμερική )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2024 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet