Σήμερα είναι αναγκαία η διαμόρφωση ενός νέου, σύγχρονου κοινωνικού κράτους, ενός κράτους πρόνοιας, κατάλληλου για τις προκλήσεις του 21ου αιώνα.

Η πανδημία έδωσε –με τραγικό συχνά τρόπο– το κατάλληλο έναυσμα για την υπεράσπιση του κυρίαρχου ρόλου του κράτους πρόνοιας στις σύγχρονες κοινωνίες. Έγινε ξεκάθαρο πόσο σημαντικό είναι για μια οργανωμένη κοινωνία να διαθέτει τις δημόσιες δομές υγείας ώστε να καλύπτει υγειονομικά το σύνολο του πληθυσμού της.

Τα δημόσια νοσοκομεία στα Γιάννενα ενισχύθηκαν σημαντικά στην κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ, εν μέσω μνημονιακών καταναγκασμών, με πάνω από 70 μόνιμους γιατρούς, με τη λειτουργία του 4ου κτιρίου στο ΠΓΝΙ και του Πολυδύναμου στο «γ. Χατζηκώστα», με πάνω από 20 εκατ. στον ιατροτεχνικό εξοπλισμό, χωρίς εργολάβους στο ΠΓΝΙ στην καθαριότητα και πολλά άλλα.

Στα πλαίσιο αυτό, τα Γιάννενα πρέπει εκτός των άλλων να διεκδικήσουν:

- Νοσοκομειακές δομές που οφείλουν να κινηθούν σε επιθυμητές κατευθύνσεις, ενισχύοντας τις πράσινες υποδομές τους, μην ξεχνώντας το αποτύπωμα που αφήνουν στη φύση. Η έως το 2019 διοίκηση του ΠΓΝΙ παρέδωσε σε τελικό στάδιο έργο που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτάρκεια και αναβάθμιση του νοσοκομείου. Το έργο αυτό για την πράσινη μετάβαση του ΠΓΝΙ, αν και προς το παρόν έχει σταματήσει, θα πρέπει τάχιστα να ολοκληρωθεί και να αποτελέσει τον οδηγό και για το νοσοκομείο «Γ. Χατζηκώστα».

- Δομές που για να εξασφαλίσουν τη συνεχή εκπαίδευση του υγειονομικού προσωπικού θα πρέπει να αναπτύξουν, αλλά και γενναία να υποστηρίξουν ερευνητικούς φορείς σε συνεργασία με τους φορείς του Πανεπιστημίου και με τις παραγωγικές δυνάμεις. Υπάρχουν οι δυνατότητες ανάπτυξης πειραματικών εργαστηρίων για μετεκπαιδευτικά μαθήματα, για ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και για την κατασκευή προτύπων συσκευών. Συμβάλλοντας στη διατήρηση του επιστημονικού προσωπικού, στην αναστροφή του brain drain και στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου.

- Δομές που θα διασφαλίζουν τη δωρεάν, ισότιμη και υψηλού επιπέδου περίθαλψη, την αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων ανθρώπινων και οικονομικών πόρων και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών. Η μείωση των χρόνων αναμονής για την εξυπηρέτηση στα νοσοκομεία και η αύξηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών (τακτικά εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, διαγνωστικές επεμβάσεις, εργαστηριακές εξετάσεις κ.λπ.), δηλαδή η ανθρωποκεντρική φροντίδα με σεβασμό στα δικαιώματα και στην αξιοπρέπεια των ασθενών, θα πρέπει να είναι από τους πρωταρχικούς στόχους. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να καλυφθούν όλες οι κενές οργανικές θέσεις των νοσοκομείων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο ΠΓΝΙ όλες οι τριτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας. Η επί ΣΥΡΙΖΑ διοίκηση του ΠΓΝΙ κατόρθωσε να δημιουργήσει την Αγγειοχειρουργική Κλινική και να κάνει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία Παιδοχειρουργικής Κλινικής και Εντατικής Μονάδας Παίδων, βήματα που θα πρέπει να ολοκληρωθούν. Επίσης, χρειάζεται η επιτάχυνση των εργασιών για την εγκατάσταση του ιατρο-παιδαγωγικού κέντρου στο ΠΓΝΙ, η επαναλειτουργία του Πολυδύναμου, μετά την πανδημία, και η λειτουργία όλων των δομών ψυχικής υγείας με τη μορφή δικτύου και έμφαση στη δουλειά στην κοινότητα.

Πρόκληση για το ΠΓΝΙ αποτελεί η ενίσχυση του κέντρου Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης, που μαζί με υπηρεσίες Γηριατρικής και εξειδικευμένες υπηρεσίες για άτομα με άνοια, είναι το νέο που απαιτεί η εποχή μας.

Με αυτό το σχέδιο για το αύριο και μέσα από τη θεσμική αναδιοργάνωση του ΕΣΥ και τον νέο Χάρτη Υγείας της χώρας, τα Γιάννενα αποκτούν Νοσοκομεία που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη στους πολίτες, θα εκμηδενίζουν την επισφάλεια που νιώθουν για το μέλλον ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, θα τους αντιμετωπίζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό και θα προσφέρουν υπηρεσίες υψηλής κοινωνικής προστιθέμενης αξίας χωρίς να σπαταλούν τον χρόνο τους και την υπομονή τους.

Δημήτρης Παχατουρίδης Ο Δημήτρης Παχατουρίδης είναι νευροχειρουργός, διευθυντής ΕΣΥ, συντονιστής ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Νοσοκομείων Ιωαννίνων. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet