Ζούμε μία ιδιαίτερη και δύσκολη εποχή. Η πανδημία άλλαξε τις προτεραιότητες όλων μας και κυρίως αλλάζει εμάς τους ίδιους. Μας κάνει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας, να αναπροσαρμόσουμε τις δραστηριότητες μας, να ιεραρχήσουμε προτεραιότητες εκ του μηδενός.

Καλούμαστε να χαράξουμε ένα νέο δρόμο με βάση τον ορθό λόγο, κατά την έννοια του Κικέρωνα που πριν δυο χιλιάδες χρόνια διεμήνυε ότι «πολιτεία είναι η ένωση ανθρώπων που τους συνδέει η κοινή αντίληψη του ορθού».

Τα Γιάννενα σήμερα αποτελούν ένα σταυροδρόμι στη γεωγραφία της χώρας και μια πόλη που με αισιοδοξία μπορεί να κοιτάζει στα Βαλκάνια καθώς έχει τη δυναμική να αποτελέσει κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Τα Γιάννενα διαθέτουν ένα μεγάλο πανεπιστήμιο, ένα πανεπιστήμιο που από την ίδρυσή του και μέχρι τώρα άλλαξε τη ζωή της πόλης και μπορεί να σηματοδοτήσει το μέλλον της.

Διαθέτει δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, η αξία των οποίων αναδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες και τις υποδομές για να μετατραπούν σε πόλη της υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας. Είναι αυτό το στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας και αυτό που καλούμαστε όλοι να κερδίσουμε, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ανταγωνιστικό.

Σήμερα απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Μέσα από συνεργασίες και συνέργειες που θα εγγυώνται την υλοποίησή του τα επόμενα χρόνια, με βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Χρειάζεται ένας σχεδιασμός που θα ξεπερνά τα στενά όρια των Δήμων και θα απλώνεται σε ολόκληρη την Ήπειρο ώστε όλοι μαζί να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Στο Δήμο Ιωαννιτών οι προτεραιότητες είναι αποκρυσταλλωμένες:

- Εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών, την καθημερινότητα όλων μας.

- Να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δήμου ώστε να γίνουν πιο φιλικές στον πολίτη.

- Να αναπτύξουμε τις νέες τεχνολογίες και να κάνουμε τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη.

- Να αξιοποιήσουμε δημόσιους χώρους και κτίρια όπως αυτό του παλιού Πανεπιστημίου.

- Να βελτιώσουμε τις υποδομές.

- Να προχωρήσουμε μικρά και μεγάλα έργα.

- Να κάνουμε την πόλη μας πιο όμορφη και εξωστρεφή.

Είναι η πραγματικότητα που τώρα επιβάλλει να ξαναπιάσουμε το νήμα από την αρχή. Και με βάση την «κοινή αντίληψη του ορθού». Και να το θέλουμε αυτό από κοινού, αντιπρόσωποι και δημότες.

Η αφύπνιση, για να είναι σωτήρια, πρέπει να είναι συλλογική. Που σημαίνει αφορά αντιπροσώπους και δημότες το ίδιο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κορονοϊός μας δίδαξε κάτι και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Μας δίδαξε για πρώτη ίσως φορά την έννοια της κοινωνικής ευθύνης: δεν ωφελεί να προστατεύουμε τον εαυτό μας.

Το ίδιο πρέπει να νοιαζόμαστε και για τον διπλανό μας και για τον παρα-διπλανό μας. Και ακόμα παραπέρα εκεί που τερματίζεται ο πλανήτης. Οι πειρασμοί, που αναφύονται στις μεγάλες κρίσεις και που εισηγούνται τη δική μας σωτηρία εκείθεν της προστασίας του κοινού καλού, οδηγούν στο ίδιο κενοτάφιο με όλους τους άλλους.

Και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, σε εποχή πανδημίας μετά από τα σκληρά χρόνια της λιτότητας και των μνημονίων, χρειαζόμαστε και τις πράξεις που θα απαντούν στην καθημερινότητα και το όραμα που θα απαντά στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Μωυσής Ελισάφ Ο Μωυσής Ελισάφ είναι δήμαρχος των Ιωαννίνων. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet