Ένας ύμνος για μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας, η χοροθεατρική παράσταση «Γενοκτονία» του Παύλου Κουρτίδη σε μουσική της Lia Hide, που παίχτηκε για δύο σεζόν στο Θέατρο ΠΚ καθώς και στα Αισχύλεια, σημειώνοντας μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία, θα παρουσιαστεί διαδικτυακά μέσω του viva.gr από τις 26 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

 

Η «Γενοκτονία» είναι μια παράσταση βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά ντοκουμέντα μέσα από τη ματιά του σημερινού Έλληνα, η οποία θα προκαλέσει, θα προβληματίσει και θα ζωντανέψει πρόσφατες μνήμες. Έρχεται να πει αλήθειες μέσα από τα σώματα των ζώντων. Να υμνήσει όσους βασανίστηκαν και όσους επέζησαν. Πρόκειται για μια «ωδή στη ζωή», όπως τονίζει στην «Εποχή» ο σκηνοθέτης - χορογράφος Παύλος Κουρτίδης. «Η παράσταση αναφέρεται όχι μόνο στη γενοκτονία των Ποντίων, όπου είναι και οι δικές μου οι ρίζες, αλλά σε όλες τις γενοκτονίες που έχουν συμβεί όλα τα χρόνια. Δυστυχώς τέτοια φαινόμενα συνεχίζουν να υπάρχουν παγκοσμίως. Αυτή η παράσταση μας αφορά όλους είτε είσαι ποντιακής καταγωγής είτε πολίτης του κόσμου», αναφέρει ο Παύλος Κουρτίδης.

Αφετηρία της παράστασης, όσον αφορά το ερευνητικό πλαίσιο –στο οποίο συνέβαλε ως σύμβουλος ο Όμηρος Παχατουρίδης– είναι η έννοια της γενοκτονίας. «Η εξιστόρηση της γενοκτονίας είναι ένα περίπλοκο θέμα. Γενοκτονία δεν σημαίνει φόνος. Σημαίνει αφανισμός. Μιλάμε για το υπέρτατο έγκλημα», υπογραμμίζει ο σκηνοθέτης.

Η «Γενοκτονία» είναι μια χοροθεατρική παράσταση με περιορισμένα διαλογικά στοιχεία, όπου κυριαρχεί ο χορός, η μουσική και τα σύμβολα που προκύπτουν από τον συνδυασμό αυτών των δύο τεχνών. Ο Παύλος Κουρτίδης και η Lia Hide, με τη συμβολή περισσότερων από είκοσι ερμηνευτών - χορευτών που εμφανίζονται επί σκηνής, καταφέρνουν να αφηγηθούν στο έπακρο την ανθρώπινη ιστορία που επαναλαμβάνεται μέσα στους αιώνες. «Πολλές φορές η κίνηση έχει πολύ μεγαλύτερη δύναμη από τον λόγο. Σε αυτή την περίπτωση είχαμε δύο πολύ δυνατά όπλα: τη ζωντανή μουσική επί σκηνής, τη Φωτεινή Πασσά που ερμήνευσε ένα υπέροχο μοιρολόι. Από την αρχή πίστεψα ότι όλα πρέπει να τα παρουσιάσουμε μέσα από τη φαντασία του θεατή για να τον ταξιδέψουμε και να μπορέσει να φανταστεί το πώς έγιναν όλα στην πραγματικότητα. Στην παράσταση, η κίνηση κάνει τον λόγο περιττό», εξηγεί ο Παύλος Κουρτίδης.

Ένα εξίσου σημαντικό στοιχείο σε παραστάσεις που καταπιάνονται με ιστορικά θέματα είναι ο ρεαλιστικός τρόπος απόδοσής τους. «Ο ρεαλισμός είναι το Α και το Ω για να προσεγγίσουμε την αλήθεια. Θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να είμαστε ρεαλιστές μέσα από την τέχνη μας», συνοψίζει ο Παύλος Κουρτίδης.

Ανάμεσα στο χθες και το σήμερα, η «Γενοκτονία» του Παύλου Κουρτίδη είναι ένα δώρο για τους θεατές, που έρχεται να μας θυμίσει έννοιες όπως η ειρήνη και ο πόλεμος. Είναι μια ωδή στη ζωή για το αύριο.

Πρόσφατα άρθρα ( Θέατρο )
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet