Κοντά τρεις δεκαετίες κλείνει η Subways Music, μία μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία που επιλέγει και διαδίδει τη σύγχρονη ελληνική μουσική δημιουργία σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Τον κατάλογό της κοσμούν σπουδαία ονόματα συνθετών και ερμηνευτών που συνυπογράφουν με τον ιδρυτή της, Σοφοκλή Σαπουνά, δημιουργίες άξιες του μουσικού μας πολιτισμού. Θεωρώ πως σε καιρούς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε καιρούς γενικής απαξίωσης «της μη εμπορικής δημιουργίας», πρόκειται για έναν άθλο. Ευτυχώς το κοινό της καλής ελληνικής μουσικής αλλά και οι αρμόδιοι θεσμοί αναγνώρισαν το έργο της Subways Music και βραβεύτηκε το 2008 και το 2016 από την Ένωση Ελλήνων Μουσικών και Θεατρικών Κριτικών. Οι τρεις πρόσφατες παραγωγές της, με έργα του σπουδαίου δημιουργού –συνθέτη και αρχιμουσικού– Άλκη Μπαλτά επιβεβαιώνουν τη φήμη της ως μία από τις πιο σημαντικές, ανάμεσα στις ελάχιστες εν λειτουργία ανεξάρτητες εταιρείες για την καλή μουσική στην Ελλάδα.

 

Alkis Baltas

«Greece»

Vicky Stylianou piano

 

 

Ο εύστοχος τίτλος του ηχογράφηματος του Αλκη Μπαλτά, «Greece», μάς παραπέμπει στην πατρίδα μας από άκρη σε άκρη. Πρόκειται για σύντομα πιανιστικά έργα, που το κάθε ένα αναφέρεται σε κάποια περιοχή της Ελλάδας. Μια υψηλής αισθητικής περιήγηση στο μουσικό τοπίο της Ελλάδας. Ο ίδιος ο συνθέτης σημειώνει στο ένθετο του δίσκου:

«Πρόκειται για μια μουσική περιήγηση στην πατρίδα μου. Σε αυτό το μουσικό ταξίδι εκτός από την Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Ήπειρο, Πελοπόννησο, Επτάνησα, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου (Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Σποράδες, Νησιά του Β.Α. Αιγαίου και του Αργοσαρωνικού) συμπεριέλαβα την Κύπρο και τις χαμένες πατρίδες του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Η αναφορά σε κάθε μια από τις παραπάνω δεκαέξι περιοχές γίνεται με τη χρήση δημοτικών παραδοσιακών μελωδιών. Τις μελωδίες των λαϊκών αυτών σκοπών συχνά τις χρησιμοποιώ και μερικές φορές τις αναπτύσσω με πολύ ελεύθερο τρόπο. Σκοπός μου, δεν ήταν η σύνθεση μικρών φολκλορικών έργων, αλλά η δημιουργία δεξιοτεχνικά απαιτητικών πιανιστικών κομματιών που να θυμίζουν την πατρίδα μου, την Ελλάδα.»

Και οι 16 μουσικές ιδέες του Άλκη Μπαλτά είναι εκφρασμένες μοναδικά από την πιανίστα και πολύτιμη σύντροφο του Βίκυ Στυλιανού στην οποία και αφιερώνει το έργο. Η εξαίρετη πιανίστα ερμηνεύει υποδειγματικά και αναδεικνύει τις ευφάνταστες, σύντομες αλλά απαιτητικές, δημιουργίες και μας καθηλώνει με την ομορφιά τους.

Στο πολύ καλό αποτέλεσμα της ακρόασης συμβάλλει ο φυσικός ήχος του πιάνου – καθοριστική σε αυτό ήταν η εμπειρία του Πολωνού ηχολήπτη Piotr Wieczorek. Το κατατοπιστικό ένθετο έχει ένα ελκυστικό εξώφυλλο (με ανατύπωση ζωγραφικού πίνακα του Μανώλη Πέντε). Δίσκος με άρωμα Ελλάδας.

 

 

Alkis Baltas

«Sunrays»

 

 

Στο άλμπουμ «Ηλιαχτίδες» (Sunrays) ακούμε χορωδιακά τραγούδια για παιδιά. Ο υπέροχος κόσμος των παιδιών και της μητρότητας. Εδώ ο σπουδαίος συνθέτης μελοποίησε τα ποιήματα της μητέρας του Γαλάτειας Μπαλτά. Η Γαλάτεια Μπαλτά (1920-2008) είναι μια σπουδαία γυναικεία πνευματική προσωπικότητα. Σπούδασε γεωπονία και φυσιογνωσία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μουσική στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (βιολί). Διατέλεσε ιδρυτικό μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης όπου εργάστηκε για 35 χρόνια στην ομάδα των πρώτων βιολιών. Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη λογοτεχνία. Για το λογοτεχνικό της έργο και την πνευματική της προσφορά έχει τιμηθεί από πολλούς φορείς.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, πως το έργο αυτό είναι φορτισμένο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τον συνθέτη, το οποίο, και αφιερώνει στις εγγονούλες του Δήμητρα, Μάρθα, Άλκηστη. Ωραίες ερμηνείες από δύο πολύ καλές χορωδίες: την Παιδική Χορωδία Κέρκυρας (μαέστρος Χριστίνα Καλλιαρίδου) και το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Λάρισας InDONNAtion (μαέστρος Δημήτρης Κτιστάκης). Στο πιάνο η Φρόσω Κτιστάκη (παραγωγή Subways Music). Παραγωγή: Subways Music - Σοφοκλής Σαπουνάς. Πίνακας εξωφύλλου: Gustav Klimt - «Μητέρα και παιδί».

 

 

Άλκης Μπαλτάς

«Ο εγωιστής γίγαντας» του Όσκαρ Γουάιλντ

 

 

Στο μουσικό ύφος της εποχής, ο Άλκης Μπαλτάς ενορχηστρώνει και διασκευάζει μελωδίες από τον μεσαίωνα, χρησιμοποιεί τραγούδια και χορούς, επιλέγει μελωδίες αγνώστων δημιουργών αλλά και μελωδίες έργων των Guillaume d’ Amiens (13os αιώνας), Guillaume Dufay (1397 - 1474), Fransesco Landini (1325 - 1397)», με αποτέλεσμα ένα γοητευτικό μουσικό παραμύθι. Είναι ο Εγωιστής Γίγαντας, η γνωστή ιστορία του γίγαντα που δεν αγαπούσε κανέναν άλλον παρά μόνο τον εαυτό του. Το παραμύθι αφηγείται ο Κώστας Τσιάνος. Τη Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Δήμου Λαρισαίων, καθώς και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, διευθύνει ο Δημήτρης Καρβούνης. Τον Εγωιστή Γίγαντα μετέφρασε η κα Άννα Παπασταύρου. Το cd συνοδεύεται από πλούσιο έντυπο υλικό για τους δημιουργούς του μουσικού παραμυθιού. Καλή ακρόαση σε μικρούς και μεγάλους.

Λιάνα Μαλανδρενιώτη Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2022 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet