Βοθρολύματα, απόβλητα, διαρροές πετρελαίου, σαθροί αγωγοί και γραφειοκρατία συνθέτουν το «τοξικό» περιβάλλον του ρέματος της Πικροδάφνης. Το 9,3 χλμ μήκους φυσικό ρέμα, που πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Υμηττού και καταλήγει στον Σαρωνικό, κινδυνεύει από τη συνεχιζόμενη ρύπανση και την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διάσωσή του.

Μόνιμη πηγή μόλυνσης αποτελούν τα λύματα από βόθρους γειτονικών κατοικιών, από παράνομες συνδέσεις ιδιωτών στο δίκτυο ομβρίων, και από διαρροές του δικτύου των ακαθάρτων, που διασταυρώνεται με το ποτάμι.

Μια τέτοια διαρροή εντόπισε στον αγωγό του ρέματος Καλογήρων η ανεξάρτητη ομάδα έρευνας «Γεωμυ­θική». Πιο συγκεκριμένα , 4 μέλη της μαζί με σπηλαιολόγους, στις 26/12, μπήκαν στον αγωγό του ρέματος από την οδό Σωκράτους (Π. Φάληρο) ως τον Βύρωνα και εντόπισαν σαπισμένους σιδερένιους σωλήνες της ΕΥΔΑΠ, απ’ όπου βοθρολύματα χύνονταν σαν καταρράκτης στο τούνελ του ρέματος Καλογήρων και από εκεί έφταναν στην Πικροδάφνη. Στο βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο η «Γεωμυθική» φαίνεται να περπατάνε για περίπου δέκα λεπτά στο σημείο της διαρροής (στο ύψος της Ευξείνου Πόντου, στον Άγιο Δημήτριο), με τα βοθρολύματα να φτάνουν μέχρι τα γόνατά τους. Συνεργείο της ΕΥΔΑΠ μπάλωσε το τρύπιο τμήμα του σωλήνα στις 6/1. Παρόλα αυτά, η ίδια η ΕΥΔΑΠ διαπίστωσε πως όλος ο σωλήνας είναι σαθρός.

Στις 8-9 Δεκεμβρίου μέλη του Δικτύου Πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης εντόπισαν εκτεταμένη διαρροή πετρελαίου, προερχόμενη από το υπογειοποιημένο τμήμα του ρέματος Καλογήρων. Αμέσως ειδοποίησαν την περιφέρεια Αττικής, που έστειλε αυθημερόν τη διεύθυνση Περιβάλλοντος για αυτοψία, μαζί με ιδιωτικό συνεργείο δειγματοληψίας (αντί για το Χημείο του κράτους). Παρόλη τη φανερή παρουσία αποβλήτων, η περιφέρεια δεν ενήργησε άμεσα, με συνέπεια την επόμενη μέρα, που έβρεξε καταρρακτωδώς, να παρασυρθούν τα λύματα ως τον Φαληρικό Όρμο. «Θα είχε αποφευχθεί το ατύχημα, αν με μια αντλία είχε γίνει αναρρόφηση. Όταν ήρθε η περιφέρεια, τους ρωτήσαμε πώς γίνεται να περιμένουν να βγουν τα αποτελέσματα και μετά να δράσουν, όταν είναι τόσο φανερό το πρόβλημα; Ποιος είναι αρμόδιος για να αντιμετωπίζει άμεσα, επικίνδυνα περιστατικά ρύπανσης; Άρχισαν να λένε μήπως είναι οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, μήπως είναι το ΣΥΓΑΠΕΖ (Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών). Δεν ξέρανε ποιος είναι υπεύθυνος. Το ΣΥΓΑΠΕΖ, μάλιστα, δεν γνωρίζουμε καν αν υπάρχει. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Τα λύματα για δύο μέρες κύλαγαν στο ποτάμι, με αποτέλεσμα να πεθάνουν πάρα πολλοί υδρόβιοι οργανισμοί. Τέλος, κατέληξαν στις εκβολές του ρέματος στο Φάληρο (ΕΔΕΜ, Μπάτης) όπου κολυμπάνε χειμερινοί κολυμβητές», σχολιάζει στην «Εποχή» η Ροδούλα Κωνσταντινίδου, εκπρόσωπος επικοινωνίας του Δικτύου.

Τις επόμενες μέρες το Δίκτυο εντόπισε οικόπεδο στον Άγιο Δημήτριο (Αγκύρας και Ευξείνου Πόντου), με σταθμευμένα βυτιοφόρα πετρελαίου, πάνω από τους υπόγειους κλάδους του ρέματος Πικροδάφνης. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε διαρροή από τα βυτιοφόρα καταλήγει στους αγωγούς ομβρίων και ακαθάρτων και μεταφέρεται, μέσω του κλάδου των Καλογήρων, στην Πικροδάφνη.

Στις 10/1 το Δίκτυο κατέθεσε επιστολή στο υπουργείο Ενέργειας, την περιφέρεια, την αποκεντρωμένη διοίκηση, την ΕΥΔΑΠ και το δήμο Αγίου Δημητρίου, με αιτήματα την αντικατάσταση των αγωγών ομβρίων και ακαθάρτων της ΕΥΔΑΠ, που διασχίζουν εγκάρσια ή επικοινωνούν με το ρέμα Καλογήρων, τον έλεγχο νομιμότητας του οικοπέδου στάθμευσης των βυτιοφόρων στον Άγιο Δημήτριο, το σφράγισμα όλων των παράνομων ιδιωτικών συνδέσεων ακαθάρτων και την επιβολή προστίμων.

Με αυτοψία στις 2/2 και εντολή προς 4 δήμους (Αγίου Δημητρίου, Αλίμου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου) και ΕΥΔΑΠ, για εντοπισμό, κατάργηση των παράνομων συνδέσεων και αντικατάσταση των σαθρών αγωγών, απάντησε το Υγειονομικό της περιφέρειας Αττικής. Επίσης, η διεύθυνση Περιβάλλοντος της περιφέρειας διενήργησε αυτοψία στο οικόπεδο με τα βυτιοφόρα στον Άγιο Δημήτριο, όπου εντοπίστηκαν κηλίδες πετρελαιοειδών, επικίνδυνα απόβλητα και έλλειψη συστήματος διευθέτησης ομβρίων και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.

«Αυτή τη φορά είμαστε αποφασισμένοι να πάμε το μαχαίρι στο κόκκαλο. Εάν δεν υπάρξει κινητοποίηση, θα προβούμε σε μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου. Το πρόβλημα της ρύπανσης πρέπει να λυθεί!», καταλήγει η Ροδούλα Κωνσταντινίδου.

Λευτέρης Πλακίδας Ο Λευτέρης Πλακίδας είναι πτυχιούχος δημοσιογραφίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Περισσότερα Άρθρα
ΓΙΑ ΤΗΝ 
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ, 
ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Copyright © 2023 - All rights reserved

 | 

Developed by © Jetnet